pondělí 8. července 2019

Stálezelené keře na živý plot

Přirozené živé ploty bývají častěji vysázeny z kvetoucích druhů dřevin nebo z kombinace s dřevinami stálezelenými. Při zakládání živého plotu musíme mít na zřeteli kromě jeho funkce také estetickou stránku. Ne ke každé zahradě a stavbě se hodí každý druh dřevin a typ živého plotu. Výborné rostliny na živý plot za super ceny - túje, bobkovišně, cyprusovce, tisy, stálezelené keře , kvetoucí keře , vysoké okrasné trávy, sadové růže. Na podzim se totiž budete kochat pohledem na pestrobarevné listy.


Protože jsou tyto keře opadavé, poslouží ideálně k oddělení dvou částí zahrady nebo vytvořit stěnu u pergoly – funkci předělu plní spolehlivě po celý rok.

Na neprůhledný a hustý živý plot ! Listy stálezelené , dlouze kopinaté, leskle temně zelené. V květnu vykvétají čistě bílé květy, které jsou ve vzpřímených mnohokvětých hroznech. Pyracantha coccinea ´Orange Gl. Vícenásobným stříháním lze vytvořit pěkný, hustý živý plot.


Na stříhaný živý plot jsou z jehličin vhodné cypřišky (Chamaecyparis), výborným keřem je tis (Taxus), který snese i hluboký řez a spolehlivě obrazí, na rozdíl od jiných jehličin, i ze starého dřeva. Ty nejsou jedovaté, krásně voní a hezky vypadají. Rostou ale velmi pomalu a není jednoduché je stříhat tak, aby člověk plot nezničil a nebyla tam holá místa, často musí být plot hodně široký.

Pokud chcete živý plot hodně rychle, je vhodný cypřišek (Chamaecyparis) Leylandův, který povyroste za rok o metr. Je ale náročný na řez, vyžaduje intenzivní zastříhávání, jinak bude doslova průhledný. Rychlý růst je vyvážen řídkým vzhledem, což nevypadá dobře. Na fotografii dole je let starý živý plot s rozponem 1m, vysoký okolo 2metrů - zastřihovaný, složený z klokoče, kaliny, tušalaje, zimolezu, dřišťálu, krušiny a řešetláku. Při dvojřadém vysázení (doporučuje se např. vedle plotu) dostaneme hezčí, hustější živý plot, který je vytvořený 5-rostlinami na běžný metr.


Navíc habr, buk ani javor nejsou ani keře (krom habru), ani stálezelené. Takže mi vyšlo to, co jsem doporučila. Navíc jsem dala link na živý plot z keřů sice opadavých, ale za to zdobících květy a vůní, může namíchat.


Na těchto stránkách je článek o bobkovišních, i jejich využití na živý plot. Já sama bych si při jižní orientaci zahrady netroufla vysadit hned celý plot, ale bobkovišně se mi líbí, takže nějakou rostlinu bych tam určitě zkusila. Přestože některé kultivary snesou i sucho, tady by se asi musela zajistit vyrovnaná vláha (i přes zimu). Velký problém na takovém stanovišti bude zimní slunce.


Pokud už máte na zahradě vysazený živý plot z barevně i tvarově monotonních cypřišků nebo tújí, zkuste jej oživit tím, že před něj vysadíte pás dřevitých třezalek, nízkých růží, tavolníků nebo keřových mochen. Zeleň odhlučňuje, poskytuje nám soukromí, zlepšuje životní prostředí a působí esteticky. Nenáročný živý plot na půdu a ošetřování. Kromě extrémně kyselé půdy dokáže růst kdekoliv, i tam, kde jiné rostliny nemají šanci.


Optimální podmínky si vychutnává v hnědozemi či černozemi.

Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. Děkuji Vám velmi krásně. Představujeme Vám nejvhodnějších a nejoblíbenějších rostlin, které se hodí do živého plotu. Buxusy na živý plot i jen tak do zahrady.


V naší nabídce najdete buxusy různých druhů a velikostí. Chcete-li mít neprůhledný živý plot po celý rok a nejste-li příznivcem jehličnanů, pak habr stojí za úvahu. Listy habru totiž na zimu z keře neopadávají. Zůstávají na keři a opadnou až na jaře s nástupem nových listů.


Proto je živý plot z habru tak oblíben. Na celkovou péči je dřitál nenáročný, i delší období sucha zvládá bez žloutnutí listů. Na metr budoucího živého plotu je vhodné vysázet čtyři až pět rostlin.


Z dalších stálezelených dřišťálu stojí za zmínku Barberis candidula , tedy Dřišťál bělolistý. Vždyť pro živý plot se hodí tolik různých dřevin. Keře kvetoucí na letošních výhonech se stříhají na jaře při začátku rašení, dosáhneme tak krásně rozvětvených a kvetoucích rostlin (komule, hortenzie, levandule, třezalka…).


Některé keře nevyžadují skoro žádnou pozornost. Jen občasné probírky a tvarování (hebe, pěnišník, skalník, skimie, dřišťál Thunbergův). Líbí se mi živý plot barevně sladěný, který během roku postupně nakvétá a je na něj pěkný pohled v každém ročním období.


Preferuji živý plot z listnatých keřů, které musí být neopadavé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky