pátek 20. ledna 2017

Bobkovišeň stříhání

Stříhání ostatních druhů si ale můžete zjednodušit různými zastřihávači, plotovými nůžkami apod. Kdy po výsadbě začít rostliny stříhat? Nejlépe ihne jak je zasadíte.


V zahradách ji pěstujeme buď jako solitér, anebo ji můžeme vysázet i jako pohledný živý plot, případně i jako podrost. Koncem jara zdobí keře svíce bílých květů, v zimě tmavou zeleň listů doplňují černé a lesklé plody.

Pěstování bobkovišně není nijak náročné. Bobkovišeň obvykle netrpí žádnými chorobami a škůdci. Použijeme pak postřik přípravky Champion WP Champion nebo Kuprikol 50. Stálezelené keře, jako bobkovišeň , mají mnohostranné využití. Můžete je nechat volně růst, zapěstovat z nich živý plot nebo je tvarovat řezem od časného jara do konce léta.


Až na výjimky, k nimž patří některé skalníky a hlošiny ( Elaeagnus ), stálezelené listnaté dřeviny snášejí také silnější seříznutí do starého, vyholeného dřeva. Novita je novodobou senzací mezi bobkovišněmi. Pro pěstování volíme neutrální až mírně.

Prunus – česky slivoň – je velmi mnohotvárný rod patřící do čeledi růžovitých (Rosacea). Přestože při obvyklých a tužších zimách namrzá, tak většinou snadno na jaře obraší. Doporučuji ostříhat uschlé konce až na zdravé dřevo a určitě obraší.


Jak rychle roste bobkovišeň? Pro jedovaté plody není vhodné jej pěstovat u dětských hřišť nebo školek, ale na zahradě udělá opravdovou parádu i během zimy. Přináším pár tipů pro pěstování bobkovišně. Díky jeho výrazné a syté zelené barvě a jeho faktické neopadavosti listů se velmi často využívá pro výsadbu živých plotů.


Jedovatá je celá, dokonce při stříhání doporučují ochranné pomůcky. Dorůstá výše až metrů, ale dobře snáší řez, takže se dá zkracovat podle potřeby. Husté listoví během května doplní příjemně vonící bílá květenství. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


V tom případě použijte postřik přípravky Champion WP Champion nebo Kuprikol 50. Na listech se jí však může objevit bílý povlak, který způsobuje padlí (Podosphaera tridactyla). Ale ta ale žádá jistou péči.


Dlužno upozornit, že se jedná o jedovatý keř a tudíž vždy pečlivě vážíme, zda je místo výsadby pro bobkovišeň opravdu vhodné a nenachází se třeba v blízkosti dětského hřiště atd.

Roste rychle a je dobře mrazuvzdorná. Stříhání TŮJ Í (odpovědí) Kdy je nejlepší čas na vysazování ovocných stromků - jaro nebo podzim? Její tuhé, kožovité listy jsou nápadně bronzové, když raší, a jejich barva přechází do teplého odstínu sytě smaragdově zelené. Krásné živé ploty dokáže vytvořit také bobkovišeň (Prunus laurocerasus). Jedná se o stálezelené listnaté keře, které dokážou vytvořit živý plot běžné výšky i šířky.


Pavel Klevcov, Jana Klevcovová, chov ovcí, sušené květiny, ovocné dřeviny, zahradnictví, ovocnářství, poradenská činnost, posudková činnost, Zdeněk. Ať už jde o túje, habr, ptačí zob, zlatici, bobkovišeň nebo hlohyni, zajistíme úpravu, tvarování a stříhání živého plotu včetně likvidace odpadu. Vytvarujeme dle Vašich představ také všechny typy keřů.


Bioodpad z řezání naložíme a odvezeme na skládku na našich nákladních přívěsech. Tato dřevina roste velice hustě a pomalu a proto stříhání není nutné. Upřednostňuje vlhčí, humózní půdu s mírně kyselým pH. Vyhovuje jí slunce i polostín.


Nemá problémy s mrazuvzdorností, jako některé jiné odrůdy bobkovišní. V bezmrazém období v zimě je ale nutné rostliny zalévat. Hodí se do nádob, nízkých živých plotů nebo skupinových výsadeb. Jak si správně vytvořit živý plot poradí Dana Gajdošíková.


Nestříhejte jej nůžkami ani nůžkami na živý plot, neboť přestřižené lesklé listy zkazí jeho vzhled. Místo toho použijte zahradnické nůžky a jednotlivé větve ostříhejte na požadovanou délku postupně. Kromě stříhání a zalévání (především těsně po výsadbě) není žádná další údržba nutná.


Nejběžnějšími jehličnatými dřevinami používanými na živé ploty jsou tůje (rod Thuja, podle českého názvosloví zerav), cypřišky (rod Chamaecyparis ) a tisy (rod Taxus ). Tři stupně střihání Základní technika střihání (viz dole) se dá použít na všechny typy růží. Rozsahem střihání ovlivňujeme velikost, sílu růstu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky