čtvrtek 26. ledna 2017

Léčivé účinky šalvěje

Ze šalvěje luční používáme květy, především na kloktání, ale i na přípravu šalvějového octa. Hrst květů vyluhujeme v octu, který potom používáme k masáži nemocných, kteří delší čas leží. Léčivé účinky šalvěje V přírodním léčitelství je šalvěj známá svými dezinfekčními, antibakteriálními a antivirózními účinky.


Pokud nás přepadne rýma , kašel , nachlazení , chřipka , angína a jiné nemoci dýchacích cest , čaj ze šalvěje nám může být velkým pomocníkem a výrazně podpoří naše tělo v boji proti vetřelcům. U šalvěje je třeba dávat pozor na dávkování a délku užívání, protože silice s názvem thujon má ve vysokých dávkách toxické účinky. Má blahodárný účinek na mozek.

Působí na kůru velkého mozku. Oddaluje duševní vyčerpanost. Podporuje správnou činnost nervů, očí a žláz. Zlepšuje smysly a paměť. Jaké léčivé účinky má šalvěj?


Léčebné účinky šalvěje Využití šalvěje je opravdu mnohostranné. Z pronikavě voňavé šalvěje lékařské (Salvia officinalis), která kvete nejčastěji celé léto fialovými květy, se vypěstovalo mnoho kultivarů. Bylina, která vyniká právě díky svým obdivuhodným účinkům, neboť působí protizánětlivě, snižuje vylučování potu, má. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a.

Používána je totiž pro své léčivé účinky , ale uplatnění nalézá rovněž v kosmetice a také v kuchyni, neboť patří mezi oblíbené koření. Zevně se šalvěj lékařská a její léčivé účinky využívají ještě na špatně se hojící rány, plísně a mykózy. Na rány a po štípnutí hmyzem můžeme být použita čerstvá šťáva, vytlačená z šalvějových listů nebo se přiloží rozdrcený list na postižené místo. Zmírňuje záněty kloubů a revmatické těžkosti a jeho esenciální oleje mohou pomáhat při léčbě astma. Co se týče léčivých účinků , osvědčila se šalvěj při poruchách trávení, při nechutenství, dále zamezuje nadměrnému pocení zvláště v pubertě a klimakteriu.


Listy šalvěje se sbírají před rozkvětem, v květnu a červnu, nejlépe za slunného dne. Množí se buď semeny vysetými v březnu do pařeniště nebo dělením trsů či řízky, které lehce zakoření. Problémy, které šalvěj pomáhá řešit, jsou v mnoha. Snadno se tak může stát, že ji vlastně doma máte, jen ji používáte spíše při vaření a pečení.


Má stahující a dezinfekční účinky. My dnes můžeme obdivovat téměř zázračné účinky šalvěje a vařit si z ní nejen čaje. Střední a Jižní Americe, ve Středomoří a ve východní Asii. Jak již bylo zmíněno, léčivé účinky šalvěje se nejvíce projeví popíjením čaje. Doporučená dávka je – šálky čaje denně, maximálně týden.


Stačí jedna lžička sušené šalvěje, kterou zalijte 2ml horké vody. Nechte – minut louhovat, poté sceďte a pomalu popíjejte. Vedlejší účinky šalvěje Součástí šalvěje je látka „thujon“, která může u epileptiků vyvolat záchvat.


Nadužívání může způsobit křeče, výjimečně se objevuje také alergie. Vzrostlá šalvěj pěstovaná venku Využití v kuchyni a léčivé účinky.

Nadzemní části šalvěje (květy a listy) jsou vhodné k využití v kuchyni, dobře. Pěstování šalvěje divotvorné Domovem šalvěje divotvorné je. Pampeliška léčivé účinky Taraxacum officinale Každý rok na jaře nám příroda přichystá dar v podobě žlutého koberce žlutých květů pampelišky neboli smetánky lékařské. Tinktura ze šalvěje pomáhá zejména při nachlazení, bolení v krku, kašli a zánětech, proto je mezi lidmi velmi oblíbená. Lístky šalvěje můžete trhat v průběhu celé sezóny, tedy od května až přibližně do července.


Mnohem lepší je používat listy sušené než čerstvé. Pokud je tedy průběžně otrháváte, bylinku si rovnou sušte. Na rány ale působí pozitivně i svíravé účinky tříslovin šalvěje, které pomáhají zranění uzavírat.


Použití šalvěje lékařské – šalvěj lékařská a její účinky Použití šalvěje je všestranné. Pro své léčivé účinky se používá k vnitřnímu i zevnímu použití, má uplatnění v kosmetice, kuchyni a obecně v domácnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky