úterý 24. ledna 2017

Tařička pěstování

Je oblíbenou půdopokryvnou rostlinou. Květy často přes ni přepadávají jako barevný koberec. Výška rostliny nepřesáhne cm. Roste velice bujně, mnohdy až agresivně. Květy tařičky jsou podle druhu růžové, sametově červené, lila, fialové.


Průměr květu je asi cm.

Nevhodné jsou půdy těžké. Tařička má ráda půdu propustnou, mírně suchou. Tařicovka přímořská Mix 3semen. Při svém růstu vytváří kopečky a rozbíhá se kobercovitě po obrubách záhonů a skalek. Půda by měla být výživná, sušší a vápnitá.


Pro svůj vzhled a nenáročnost je oblíbenou a často pěstovanou skalničkou. Pěstování tařice skalní v zahradě se však bát nemusíte. Můžete si koupit jak semena, tak i předpěstované sazenice různých kultivarů.


Ty se liší vzrůstem, barvou a tvarem květů či listů.

Rod pochází z oblastí jihovýchodní Evropy a Malé Asie odkud se postupně rozšířil téměř do celé Evropy, severovýchodní Afriky, jihozápadní Asie a na západní pobřeží Severní Ameriky. Drobné, mírně chlupaté, stříbřité lístky vydrží na rostlině po celý rok. Rostlina je známá svými květy fialové barvy.


Přestože má každý překrásně osázenou zahradu, pečlivě upravené záhonky, cestičky, případně skleník, jezírko a podobně, na prostor kolem schodů se. Je nenáročná a tolerantní vůči suchu, taktéž je nenáročná na půdu. Obzvlášť vynikne v kombinaci s kameny a může se pěstovat iv nádobách. Více o ní v tomto článku.


V balíčku o hmotnosti g najdeme přibližně 2ks semen. Skalka na podzim – víte, jak o ni pečovat? Podzim stejně jako kterékoli jiné roční období má na zahradě své opravdové kouzlo. Vytváří plný stálezelený koberec.


Kvete fialovo - červenou barvou. Je odolná vůči mrazu a nenáročná na pěstování. Hodí se také do okenních parapetů či do truhlíků. Vděčná rostlinka se nejlépe uplatní na osluněných skalkách, ve štěrbinách zídek, ve spárách dlaždic nebo nezi cibulovinami na okrajích květinových záhonů. Patří do čeledi Brassicaceae.


Kobercovitě rostoucí trvalka vhodná pro pěstování v blízkosti zdi, na skalce nebo suchém zídky. Má drobné zelené lístky a velký počet drobných 4.

Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu. Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu. Pěstujeme nejlépe v polostínu. Nemá ráda nadbytek vody v substrátu.


Oběma rostlinám se nejlépe daří na slunném stanovišti s lehčí propustnou a sušší půdou obsahující vápník. Velmi jednoduchá na pěstování. Dařit se jí bude v každé alespoň částečně propustné půdě na plném slunci. Můžeme vysazovat do skalek, na zídky, jako lem trvalkových záhonů nebo do spár mezi dlaždicemi.


Je stálezelená keříčkovitá trvalka. A atraktivní kompozice vytváří ve svazích, stěnách a skalkách. Vyžaduje suché, živné a propustné půdy s dostatkem vápníku.


Její květy mají bílou, růžovou, červenou a modrou barvu. Odrůda Kitte nese již od dubna velké květy, oproti ostatním tařičkám až dvojnásobné velikosti, jejichž barva je sytě fialová s nápadnými žilkami a žlutým očkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky