pátek 20. ledna 2017

Smetanka kořen

Sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen - duben), listy (květen - září, nať s kořenem (březen - duben). Kořen je obzvláště léčivý, protože obsahuje cenný inulin. Dále je také bohatý na hořčinu (lactopicrin), třísloviny, organické i anorganické kyseliny, vitamín C, B, minerály, především měď, mangan a draslík. Kořen sbíráme především na přelomu března a dubna (před rozkvětem), anebo až na podzim po odkvětu rostliny.


Je velice důležité jej správně osušit , nejvhodněji ihned po sběru pod umělým teplem (maximálně do 50°C).

Lodyha bez listů, lysá a ronící mléko, které zanechává na kůži hnědé skvrny. Listy v přízemní růžici velmi variabilní - laločnaté, zubaté, peřenoklané. Kromě toho je kořen pampelišky bohatý na antioxidanty, vitamin C, hořčík, draslík, vápník, železo, oxid křemičitý, síru, a chlorofyl.


Také obsahuje inulin a kombinaci sacharidů a sloučenin, které zlepšují funkci trávicího systému, absorbují toxiny z potravin, detoxikují játra a ledviny aj. Když kořen získáte, důkladně ho opláchněte, aby na kořenu nezůstal ani kousek hlíny. Můžete kořen také usušit v sušičce na 3stupňů po dobu minut.


Nasušte si dostatečné množství kořene naráz, ať nemusíte každý týden provádět náročný sběr.

Kořen, listy i květy pampelišky jsou jedlé a vysoce výživné. Užívá se jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Smetánka (pampeliška) kořen (bylinná tinktura - Pavlovy bylinné kapky).


Přírodní bylinný extrakt z kořene léčivé rostliny smetánky lékařské. Surovina pro bylinný čaj. Podle studií ničí extrakt pampeliškového kořene rakovinné buňky prostřednictvím procesu nazývaného apoptóza (proces, který nutí rakovinné buňky, aby spáchaly sebevraždu). Pampeliška kořen (Radix taraxaci).


Působí příznivě na normální činnost jater a metabolismus sacharidů. Složení: kořen smetanky lékařské Dávkování: šálky denně. Sušený kořen Smetanky lékařské. Všechny informace o produktu Bylinné čaje Grešík Smetanka kořen g, porovnání cen z internetových obchodů, hodnocení a recenze Grešík Smetanka kořen g. Simard Většina lidí se jich snaží zbavit, hned jak s. Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.


Není určeno k používání jako náhrada pestré stravy. Uchovejte mimo dosah dětí.

Nálev se připravuje vždy čerstvý. Kořen sbíráme buď na jaře, nejlépe před rozkvětem rostliny, nebo při květu, případně na podzim. Lze jej užívat čerstvý, přebytky uchovat do zásoby. Sušíme jej ve stínu, na slunci či uměle do teploty °C, a to dokonale, jinak snadno zplesniví. Nejčastěji se používá ve formě odvaru.


Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. Smetanka lékařská se považuje za posilňující prostředek s příznivým účinkem hlavně na metabolismus. Smetanka je známa převážně svým blahodárným působením na trávicí soustavu. Zároveň tato bylina pomáhá čistit ledviny a působí mírně močopudně.


Nesprávně usušený kořen snadno plesniví a je ohebný. Usušené kořeny se balí se pevných papírových nebo polypropylenových obalů, uchovávají se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí. Je nám líto, že nemůžeme poskytovat bližší informace.


Podobný problém s rakovinou jsem měl i já. Hned po operaci nádoru jsem začal užívat kořen pampelišky a listy gravioly louhované v alkoholu. Uběhlo už let a jsem tu pořád.


Poradil mi známý který taky porazil rakovinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky