úterý 31. ledna 2017

Srdcovka pěstování

Báječně se hodí do romantických zákoutí zahrad. Dobře prospívá v polostínu, ale může růst a kvést i na plně osluněném místě, kde ji však vyžaduje zálivku. Tato trvalka je oblíbená pro své netypické květy ve tvaru srdíček, proto je také lidově nazývána srdcovka.


Na křehkých stoncích, které se obloukovitě. Dorůstá do výšky až cm. Kvete v květnu hrozny květů, které. Pro pěstování na skalkách je vhodná srdcovka drobnokvětá (Dicentra eximia).


Rostlina se dorůstá do výšky až centimetrů a. Návody k pěstování volně ke stažení. Pochází z Japonska a Číny, tvoří trsy s překloněnými stonky. Listy jsou 2–krát trojčetné, sivozelené.


Něžná srdíčka na záhonku nikdo určitě nepřehlédne. Na zahrádkách je oblíbená pro svou křehkou krásu. Potřebuje totiž vlhkou půdu. Kam se ztrácí srdcovka ? V období květu, od května do června, je srdcovka nádherná (Dicentra spectabilis) středem pozornosti. V rostlině se nachází jedovaté alkaloidy, jako jsou například sanguinarin a protopin.


Pokud dojde k pozření části této jedovaté byliny, je potřeba vyvolat zvracení (pokud k němu nedojde samočinně) a následně zkonzumovat živočišné uhlí. Srdcovky známé i pod názvem Krvácející srdce díky nezaměnitelnému tvaru květů. Proto je vhodné kombinovat ji v záhonech s jinými v létě kvetoucími trvalkami.


Sucho a zamokření nesnáší. Množí se dělením na jaře či na podzim. Srdcovka je trvalka, vhodná k výsadbě jako solitéra. Pěstování : Je nenáročná trvalka, daří se ji ve vlhčí propustné půdě a na polostinném až stinném stanovišti.


Slupka je tmavě červená, dužnina středně tuhá, červená, středně až velmi šťavnatá, v chuti sladce navinulá, dobrá. Působí křehkým dojmem, ale na záhoně vyniknou zvláště svými nápadnými zvláštními květy. Jemné, filigránské modrozelené listy s červen.


Ale v létě je rychle po nádheře. Na jejich konci vykvétá hrozen srdčitých kvítků bílé či růžové barvy. Zavděčíme se jí ochranou před pozdními jarními mrazíky.


Je dobré pamatovat na skutečnost, že koncem jara nadzemní části srdcovky usychají a proto je dobré na to myslet již při její výsadbě. Z tohoto důvodu je vhodné vysadit do blízkosti srdcovky kobercovité trvalky. Ty dokážou zakrýt mezeru po zaschnutí rostliny. Je hojně rozšířenou a oblíbenou okrasnou trvalkou. Pěstování Ve vlhké půdě bohaté na humus na slunci nebo v částečném stínu bude srdcovka spokojená.


Mají zvláštní, jemnou vůni. Květům se anglicky poněkud poeticky říká „lady in the bath“ (dáma ve vaně) – vezměte plně rozvitý květ a otočte jej vzhůru nohama. Voilá, tady je dáma ve vaně :-). Malá, drobná srdíčka na stonku, to je srdcovka.


Je to trvalka, která ozdobí nejeden záhon. Stačí tedy při nákupu stromku říct, že chceme tmavou ranou třešeň a nebudeme zklamaní, ani když to bude „jen“ srdcovka , například Karešova, Kaštanka nebo tmavá polochrupka Burlat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky