pátek 27. ledna 2017

Pěstování rybízu

Pěstování růžového rybízu je stejné jako u červených či bílých odrůd. Jak rybíz pěstovat Keře donesené na jaře nebo na podzim ze školky na den namočíme do vody a až potom vysadíme. Rybízu se nejlépe daří ve středně těžkých, dostatečně vlhkých a humusem bohatých půdách. Návod na pěstování rybízu Pakliže jste si pro svou zahradu zvolili právě rybíz, je důležité pro jeho správné pěstování, zda se jedná o stromkovou, či keřovou variantu. U stromkové verze nezapomene vybrat vhodnou oporu pro kmínek, jehož konec bude až nad příslušným roubem a bude tak podporou pro rostoucí korunu.


Keř černého rybízu je schopen vyrůst až do dvoumetrové výšky.

Plody se na keři objevují od června do konce července. Pusťte se do pěstování černého rybízu podle tohoto jednoduchého postupu. Můžeme si vybrat stromky nebo keře, na rozdíl od angreštu mi ale u rybízu přijde keřová forma přirozenější, navíc keře jsou téměř věčné, kdežto stromky se po cca letech vyčerpají a přestávají rodit. Koncem třetího roku by měl mít dobře zapěstovaný keř rybízu přibližně patnáct výhonů - pět jednoletých a stejný počet dvouletých a tříletých. Autor: Archiv ireceptar.


Stromky rybízu je nejlepší vysadit střídavě s keři rybízu a stromky angreštu. Tento tvar rybízu zaručuje velké, dobře vybarvené a součas. Americké padlí angreštové vs.


Zvláště dvakrát tato pravidla platí při pěstování angreštu keřového, protože v hustém keři je vyšší vlhkost, jež napomáhá rozvoji choroby.

Rybíz je velmi zdraví, obsahuje mnoho látek důležitých pro správný vývoj lidského organismu. Historie pěstování rybízů nemá úplně jasné kořeny, víme však, že již v 15. Dánsko, Německo nebo Holandsko pěstovaly a snažily se je kultivovat. Tedy pokud jde o červený a bílý rybíz. Ty se později rozšířily i do dalších zemí, u nás je o pěstování červeného rybízu zmínka již z poloviny 16.


Je však náročný na půdu, zálivku a hnojení. Pečlivým obděláváním půdy a vydatným hnojením se podpoří. Princip pěstování je stejný jako u keřového rybízu, jen výsadba sazenic v řadách vedených nejlépe ve směru sever-jih je hustší. Při pásovém způsobu pěstování sázíme slaběji vzrůstné odrůdy na m, vzrůstnější na m od sebe.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Nejdříve se tedy budu věnovat pěstování červeného nebo bílého keřového rybízu : Výsadba na podzim je ideální, protože brzy raší. Rod rybízu zahrnuje asi 1druhů a je rozšířen v mírném pásu severní polokoule. Některé druhy jsou pěstovány jako ovocné dřeviny.


První zmínky o pěstování rybízu se datují do 16. Rybíz má rád slunečné stanoviště s humózní půdou. Důležité je rovnoměrné a soustavné zásobování vláhou, aby keře obnovovaly mladé, plodné výhony.


Péče při pěstování rybízu Ve srovnání s červenými odrůdami je černý rybíz náročnější na půdy, živiny a prostředí. Nejlépe mu vyhovují humózní půdy, které jsou dobře zásobené živinami, a to zejména v době plné plodnosti, do které nastupuje dříve než odrůdy červeného rybízu.

Pokud se rozhodnete pro pěstování , je důležité, zda se bude jednat o keříkovou či stromkovou variantu. U stromkového typu je nutné nezapomenout na oporu kmínku, jehož konec bude až nad příslušným roubem, tím tak bude dostatečnou podporou pro rostoucí korunu. Listy rybízu na vrcholových částech výhonů se začnou kroutit a jsou silně zkadeřené. Důsledkem je zastavení růstu. Mšice přes léto žijí na různých plevelech, například na hluchavkách, a odtud začátkem podzimu vracejí na rybíz, kde kladou vajíčka.


Vyberte si z nabízených odrůd keř nebo stromek, který Vám bude plodit mnoho let.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky