pátek 27. ledna 2017

Dub letní

Roste od nížin do podhůří, kde může vytvářet doubravy nebo růst jako solitéra. Roste-li v lese, snadno ztrácí spodní větve. Je nenáročný, robustní, roste na suchých i vlhkých stanovištích, nevyžaduje na živiny. Dub letní je rozšířen v celé Evropě. Dub je hojně využívaný v lékařství a ve zvěrolékařství.


Dřevo se používá k nejrůznějším stavbám, protože je hodně odolné.

Taktéž se z něj vyrábí lepší nábytek. Starší kůra slouží k výrobě třísla v koželužství. Dubové odpady z průmyslu se velmi dobře zužitkují jako palivové dřevo, protože vydrží dlouho hořet. V lékařství se používá kůra, listy a žaludy. Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos.


Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. This video is unavailable. Dub je mohutný listnatý strom, který se vyskytuje v Evropě a Asii.

Má pozitivní účinky při vzniku hemeroidů. Pomáhá zastavovat krvácivost. Ty mají velmi krátký řapík a někdy vůbec žádný. Zajímavosti ze světa rostlin.


Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Přirozeně se vyskytuje v Evrope a Malé Asii, na Kavkaze a některých lokalitách severní Afriky.


Dub vyhledává spíše zásadité půdy, roste osaměle i ve společenstvích, od nížin do podhůří, v původních doubravách i smíšených porostech. Miloš Krump: Quercus robur je asi m vysoký opadavý strom z čeledi Fagaceae s válcovitým kmenem a rozložitou korunou se silnými a zprohýbanými větvemi. Kaufe Dub im Preisvergleich bei idealo. Má mohutnou a nepravidelně rozložitou korunu.


Kůra je tmavošedá a hrubě rozpukaná. Nákup bez rizika: dní na vrácení. Strom, který může být vysoký třicet metrů a dožít se nejméně osmi set let – to je dub. Není divu, že si ho naši předkové cenili a uctívali ho v. Dub je u nás velmi známý statný strom s typickými listy. I když dobře poznáme rozdíl mezi dubem a bukem, díky podobnosti jmen se nám často spletou.


Navíc patří dub do čeledi bukovitých.

Listí z dubu je krátce řapíkaté, peřenolaločnaté (podle jedné z pohádek J. Wericha listy nesou otisk čertova chrupu), na podzim neopadává, zahnědlé zůstává na větvích po celou zimu. Plod je jednosemenná nažka – žalud. Ve volnosti se kmen záhy větví do mohutné rozložité koruny.


Mohutný strom dorůstající výšky 30–m. V mládí si udržuje hladkou leskle. Můžeme jej znát také pod názvem křemelák. Vyskytuje se v Evropě, Malé Asii, na.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky