čtvrtek 17. prosince 2015

Ačokča zavařování

Konzumace čerstvých plodů pomáhá tělu metabolizovat cukry a zlepšovat psychickou pohodu. Nakládaná ačokča příprava receptu: Příprava receptu Nakládaná ačokča : Na nakládání ačokči (okurko-paprika) sbíráme plody o velikosti 3-cm. Nejjednodušším receptem je ačokča naložená v klasickém sladkokyselém nálevu jako kyselé okurky. Kdo miluje pikantnější pochutiny, může do nálevu přidat například feferonku.


Pro zavařování jsou vhodnější menší plody – tak kolem centimetrů. Začala som pestovať ačokču.

Mám z nej rešpekt, už som ju jedla surovú a teraz som si ju zavarila v náleve s paprikou, a niečo s cibuľkou. Ačokča, neboli cyklantera (Cyclanthera pedata) náleží do čekedi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek může měřit až metrů, lodyha je tenká, hustě rozvětvená.


Pochází z jižní a střední Ameriky. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Doporučují se hnojící přípravky určené pro plodovou zeleninu, například Cererit. Nezapomeňte na každodenní zálivku.


Ačokču lze připravit na způsob mozečku, do gulášů a pod maso.

Ačokču můžeme nakládat jako okurky nebo i zavařovat s přidáním rajčat, kozích rohů nebo feferonek. Ačokča, někdy nazývaná také jako mexická okurka, je rychle rostoucí, popínavá, jednoletá rostlina, jejíž plody se podobají okurce, na jednom konci výrazně zašpičatělé, nebo zelené paprice. Její botanický název zní Cyclanthera pedata, česky cyklantéra odnožená, a pochází z Jižní a Střední Ameriky.


Připravit si můžete plněnu ačokču se sýrovou směsí nebo ji naplnit mletým masem a rýží. Připravit z ní lze sterilované lečo nebo ji můžete naložit s cibulkami. Ačokča recepty Receptů z ačokči je celá řada. Plody očistěte a na sítu promyjte. Svařte nálev na zavařování.


Do zavařovacích sklenic vložte na dno kolečka cibule, navrstvěte celé plody. Její původní domovinou je sice Střední Amerika, ale velmi dobře se. Navíc jelikož se jedná o poměrně neobvyklou zeleninu, je těžké ji v obchodech běžně sehnat. Mnohem lepší je ji tedy vypěstovat na svém vlastním záhonku. Kromě toho, že se ačokča dá konzumovat syrová, hodí se též na tepelnou přípravu nebo i na zavařování, kdy si tak můžete vytvořit bohaté zásoby konzervované zeleniny na zimní měsíce.


Tématické fráze: zavařování paprik zavařování červené papriky nálev na papriky sterilovaná červená paprika červená paprika zavařování sterilizace paprik papriky recepty zavařování zavařujeme papriky lák na papriky zavarovani papriky zavařovani červenych paprik nakladane papriky pečené papriky sterilované zavarovane papriky nálev na zavařování paprik nálev na. Zavařování - recepty,jídla,jídelníček,vaření. Stáhnout z ohně, promíchat.


Důvodem je to, že ačkoli vypadá jako paprika, chutná spíše jako okurka.

Rohy naskládat do sklenice, možno překrojit, přidat co. Větší plody se hodí např. Dle návodu si připravíme nálev z deka (voda, cukr, ocet)a dáme vařit. Ačokča neboli mexická okurka není jen chutná, ale také blahodárná pro naše tělo. Pokud navštěvujete farmářské trhy, možná jste si všimli zvláštní zeleniny.


Vypadá jako taková divná okurka. Ačokča – exotický název pro okurku, kterou můžete pěstovat na vaší zahrádce by Dagmar on 13. Když jsem nedávno dostala od náruživého zahrádkáře Libora sáček plný světle zelených lusků s tajemným úsměvem, ať si z toho něco připravím, měla jsem za to, že jde o nějakou odrůdu paprik. Z jarních výsevů rostliny začnou vytvářet plody koncem srpna nebo až v září. Pokud rostlinu nevysadíte venku na záhon, ale budete ji pěstovat ve skleníku, ačokča začne vytvářet plody dříve a budete déle sklízet.


Ochutnala jsem v Deku(přípravek pro zavařování zeleniny) byly též dobré. Jinou tepelnou úpravu nemám vyzkoušenou, ale určitě by šly plnit masem a různě zapékat. Na semínka nenechávám, protože se vždycky nějaká zapomene, v té změti lián to ani nejde posbírat všechny. Ať se daří v pěstování i přípravě. Z loňské zkušenosti můžu říct, že během vegetace ačokča potřebuje hlavně dostatek vody a je výhodné umístit ji k plotu nebo k jiné opoře, po které se pne.


Ačokča - paprikookurka - Cyclanthera pedata - semen. Semena liánovité rostliny s lahodnými plody s chutí papriky a okurky zároveň. Vhodná pro přímou konzumaci, pečení ale i zavařování. Máte-li na zahradě papričky, vyzkoušejte rozhodně jejich zavařování ! Nebudete litovat a jejich chuť ocení celá rodina!


Hedvika Kachlíková - Bydletespokojene.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky