čtvrtek 24. prosince 2015

Lichořeřišnice zpracování

Text: Hezký den všem, letos jsem vysela lichořeřišnici, které se sice moc nedaří, ale přeci jen přežívá a nejspíš by se dala i nějak využít. Z toho také plyne, že její hlavní účinek je v oblasti ledvin – tady je široké spektrum působnosti. Je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Je to rostlina s celou škálou látek působících proti bakteriím i plísním. Viděl jsem exempláře rozlohou asi třímetrové, ale do výšky tak po pás.


Lichořeřišnice velká je větší na délku než na výšku.

Do Evropy se dostala až po Kolumbovských výpravách a nejvíce se zde rozšířila v 17. Tato rostlina se hojně užívá jako ozdoba balkónů, zahra skleníků a parků, ale je i léčivou bylinou, jejíž účinky mají blahodárné vlivy na lidské zdraví. Na tinkturu potřebujete jeden díl lichořeřišnice – listy, stonky a květy –, které zalijete čtyřmi díly kvalitní vodky, necháte na slunci macerovat asi tři týdny, občas směs protřepete.


Potom přeceďte a roztok uchovávejte v tmavé lahvi. Užívá se dvacet kapek třikrát denně po dobu jednoho měsíce. Vzhledem k výjimečným antibakteriálním účinkům se pro homeopatika opravdu hodí.


Jako výchozí surovina se dá použít jakákoliv část rostliny, nicméně úplně nejsnazší je zpracování ze semen. Ovšem pro homeopatika se využívá také nať a květy. Z části zkuste čerstvý salát a pokud máte ještě květy tak přidejte i ty.

Má zvláštní kořeněnou chuť, trochu připomínající křen nebo řeřichu. Pupenová lichořeřišnice Pnavíc obsahuje regenerační složky. Užívat týdny v kuse, pak týden pauza a pak se může znovu nasadit. Výhodou lichořeřišnice je její zpracování, otrhávají se květy, z listů se získává šťáva a ze semen se drtí prášek. Sušená semena se mohou využít do čaje, listy a květy se dají dát do salátu.


Změní trochu chuť, je palčivější, ale ve výsledku zdravější. Semena lichořeřišnice překrájíme na poloviny, napěchujeme do sklenice, zalijeme alkoholem a uzavřeme. Sklenici necháme stát na teplém a suchém místě. Kdyby lichořeřišnice neměla tak atraktivní květy, jistě by patřila mezi zeleninu.


Mladé listy, poupata, květy i plody mají příjemně kořenitou chuť. Tato pnoucí směs je vhodná k vysazování poblíž plotů nebo do truhlíků či květináčů s oporou. Odrůda větší a pnoucí má velice dekorativní listy a hodí se dobře k plotům či do truhlíků s oporou. V půdách s vyšším obsahem dusíku špatně kvete a má velké listy.


Hodí se na záhon i do truhlíku, často se sází do zeleninových záhonů, kde na sebe přitahuje mšice a tím před nimi chrání ostatní rostliny. Při výrobě byla použita unikátní technologie a několikanásobná extrakce. AF tinktury si zachovávají maximum účinných látek, chuť a vůni použité byliny.


Podává se během chřipky, nachlazení, bolestech v krku i při zánětech dýchací soustavy. Posiluje imunitní systém, snižuje horečku a zmírňuje kašel. Uvolňuje hlen a dezinfikuje tak dýchací cesty.

Důležitý je i způsob zpracování , spařená nebo nasekaná lichořeřišnice se používá do koupelí, do nálevů nebo rostlinných léčivých směsí. Samostatně se užívá šťáva, získávaná především ze semen. Oblíbený je též čaj, připravený z čerstvých lístků nebo sušených květů. Využít však lze většinu částí rostliny.


Jedná se o přírodní antibiotikum využívané dlouhá staletí indiány v Peru. Je vhodné využívat v začátcích. U nás je známá pod názvem řeřicha.


Nevoní, ale má výraznou chuť (štiplavou podobně jako ředkvičky). Obdobnou pikantní chuť má i řeřicha setá, kterou často pěstujeme doma na vatě, konzumují se klíčící rostlinky. V katalogu nemáme podrobnější informace o Tinktura LICHOŘEŘIŠNICE.


Níže naleznete zboží v internetových obchodech, které odpovídá vašemu dotazu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky