pondělí 28. prosince 2015

Chryzantéma druhy

Není druhá rostlina s tak tvarově a barevně různorodým a trvanlivým květenstvím, jakou mají chryzantémy. Chyzantéma se dostala např. Ve své domovině v Číně a Japonsku je chryzantéma symbolem japonských císařů a ústředním. Vyššie druhy chryzantém potrebujú pevnú oporu, inak im hrozí zlomenie alebo deformovanie stoniek. Chryzantéma má v Čechách nálepku pohřební květiny.


Ak máme súvislý porast, využiť môžeme aj natiahnutú pevnú sieť.

Zmierňuje bolesti hlavy a závrate v dôsledku nadmerne stúpajúceho pečeňového yangu, vzdúvania vetra na dráhe pečene a nahromadených toxínov. Příznivé účinky má chryzantéma i při vysokém krevním tlaku a cukrovce. Nálev z listů chryzantém, do kterého se přidávají i kvítky, je velmi osvěžující.


Keď už chryzantéma odkvitla a pomníkom na cintorínoch na kráse nepridáva, treba ju zobrať domov. Ak ju chcete uchovať aj na ďalší rok, najlepšie je zasadiť ju do záhrady. V takom prípade z rastlinky odstrihnite len kvety. Nikde však nie je záruka, že v zime nevymrznú, pretože pochádzajú z miernejšieho podnebia, ako je naše.


Navyše, niektoré druhy sú citlivejšie. Kvitnú od septembra do októbra (do prvých mrazov).

Pozornosť sa jej dostáva vďaka jej schopnosti ochladzovať nadbytočný yang ( horúčosť ) ako aj čistiť dutiny a cesty. Medzi najčastejšie druhy patria drobnokvetné chryzantémy či letné chryzantémy. Mezi nejčastější druhy patří drobnokvětné chryzantémy nebo letní chryzantémy. Ty první se hodí báječně pro naše zahrady , nasazují totiž poupata teprve když se zkrátí den, takže rozkvétají v říjnu a kvetou až do listopadu, kdy už na zahradě nic tak barevného nenajdete.


Existují druhy mrazuvzdorné a skleníkové. Vypěstujte si na zahradě různé druhy brusnic fotografií brusnice chocholičnatá Už dávno se nemusíte spoléhat na přípravky s výtažkem z brusnic zakoupené ve specializovaných obchodech, tyto zdravé rostliny si. Jej kvety sa využívajú počas celého roka v kyticiach a dobre sa kombinujú s inými kvetmi.


Počas jesenného obdobia sa chryzantémy tešia veľkej obľube ako okrasné kvety v črepníkoch alebo záhonoch. Darujte Vašim blízkym miešanú kyticu kombinovanú s rôznymi typmi chryzantém. Zbavte se předsudku, že chryzantémy jsou hřbitovní květiny.


Dekorace ve váze je z nich nádherná. Velkou výhodou je i to, že když koupíte u dobré květinářky chryzantémy čerstvé, což poznáte podle toho, že mají zdravé neuvadlé lístky, vydrží vám v pokoji tři i čtyři týdny. Môžete si vybrať druhy , ktoré vyhovujú vašim potrebám pri návšteve škôlky. Samozrejme chryzantéma môže byť vypestovaná aj zo semien, odrezkov alebo delením.


Mala by byť zasadená do dobre pripravenej, úrodnej, piesočnej pôdy. Má vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok a silíc. Je to veľmi odolný druh, ktorý môžete pestovať v akýchkoľvek klimatických podmienkach a rôznych typoch pôd.


Zálivku volíme mírnou, mírné vyschnutí substrátu nevadí, naopak dochází k lepší tvorbě kořenového systému.

Můžeme přihnojovat jednou až dvakrát týdně roztokem plného hnojiva o koncentraci až. U takto krátkodobé pokojové květiny to však nemá příliš smysl. Věrná chryzantéma Doby, kdy byly chryzantémy jen smutečními květinami, jsou za námi a jejich nevšední krásu oceníte v trvalkovém záhonu i ve váze.


Pro venkovní výsadby jsou určeny chryzantémy zimovzdorné – listopadky. Zatlčieme ich hlbšie do pôdy a rastliny k nim priviažeme. Výška rastlín, tvar i farba kvetov sú značne rozdielne podľa odrôd.


Drobnokveté aj veľkokveté, jednoduché i plné sú v širokej škále farieb a odtieňov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky