středa 30. prosince 2015

Kde se pěstuje levandule

Museé De La Lavande se nachází na periferii vesnice Coustellet, kde se pěstuje vinná réva. Ostříháme květy se stonky v části, kde končí lístky. Způsoby sušení levandule se nabízejí dva. Prvním je volné uložení do papírové krabice, kde vyskládáme natrhané kvítky se stonky vedle sebe a uložíme do sucha. Druhým více známým způsobem je zavěšení levandule ve svazku květem dolů.


Levandule se stříhá na jaře nebo už na podzim.

Stříháme levanduli tak, aby na odstřižených místech zůstaly ještě lístečky, nikdy nestříháme do dřeva. Po odkvětu odstraňujeme květní stvoly (srpen). Podívejte se do naší velké fotogalerie a inspirujte se ! Dalším kultivarem je levandule hlávkovitá, která vyroste v mohutný a hustý polokeř vysoký téměř jeden metr.


Tento druh má velice aromatické šedoplstnaté listy a květy v tónech růžově až temně purpurových. Kromě tradiční fialové je rozšířena i levandule modrá. Nejznámější oblasti, kde se ve velkém pěstuje modrofialové levandule , jsou náhorní plošina Valensole v departmentu Alpes de Haute Provence a na jižních.


Tymián, rozmarýn, dobromysl a další bylinky spolu s levandulí tvoří směs oblíbeného provensálského koření.

Pěstování levandule se vyplatí. Svými fialovými, modrými, růžovými nebo bílými květy krásně ozdobí a provoní naši zahrádku nebo balkón. Kde se opravdu pěstuje a jak ji pěstovat doma?


Rostliny jsou mrazuvzdorné polokeříky s úzkými stříbřitě zbarvenými listy a modrofialovou barvou květů. Daří se jí na slunném místě v bohaté, dobře propustné půdě. Květy obsahují blahodárné silice, které zklidňují nervový systém, působí.


Roste v trsech a kromě jiného je i velice dekorativní. Kvete od června do září a její krása spočívá v bohatosti porostu. V přírodě se levandule původně vyskytovala jen v západním Středomoří, dnes ji však najdeme po celé Evropě. Ve velkém se ale pěstuje především na jihovýchodě Francie v oblasti Provence. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy ). U nás se většinou pěstuje v zahradách jako rostlina okrasná.


Pěstuje se v mnoha kultivarech. Popis Leandule lékařská (Lavandula officinalis), jinak zvaná levandule obecná patří do čeledi hluchavkovitých. Bio Kvalita, krásná sladká vůně.


Tento EO z levandule je pěstován ve slavném Kazanlakském údolí, kde se také pěstuje bulharská růže. I když se o bylinkách tvrdí, že je snadné je pěstovat, jelikož potřebují převážně teplo, světlo a závlahu, pěstování levandule je krapet odlišné. Sice je možné získat vzrostlejší kontejnerované sazenice, ale většina pěstitelů volí.

Mám si zajistit květnový nebo až červnový pobyt? Proto tuto rostlinu s krásně fialovými květy najdeme nejčastěji ve Středozemí. Tradiční oblastí, kde se pěstuje , je oblast Provence ve Francii, ale lze ji pěstovat všude, kde převažuje suché a teplé počasí.


Hodně lidí v ČR má tento polokeř na zahrádce, kde mi na jednom místě pěkně roste i několik let. Sbírají se květy, hned jak rostlina začne kvést. Do koupelí se pak používá celou usušenou nať rostliny. Co levandulový květ obsahuje.


Mezi hlavní obsahové látky patří silice, třísloviny a hořčiny. Letecká přeprava do Lyonu pro vaše pohodlí. Není to ta, kterou máte spojenou s francouzskou Provence, tam se totiž pěstuje levandule lékařská.


Francouzská levandule – choulostivá kráska.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky