pondělí 21. prosince 2015

Plíseň na cibuli

Na všech nadzemních částech všech druhů a typů cibule (kuchyňská, šalotka, zimní, ale i některé okrasné česneky) vznikají nejprve rozptýlené. Asi každý zahrádkář se setkal s rajčaty napadenými plísní tak, že jsou zcela nepoživatelná. Lze ho ale použít i na ochranu brambor, rajčat, okurek a révy vinné proti plísním.


Tento fungicid bojuje proti houbovým chorobám díky biochemickým procesům, kdy brání či reguluje tvorbu buněčné stěny hub. Tím se přeruší vývoj hub a zabrání se tak šíření onemocnění. Na tento přípravek není známá rezistence.

To bude plíseň cibulová - nať se kroutí a zasychá, a když vytrnete cibuli , zjistíte, že zahnívá. Musíte preventivně provádět postřik Acrobat nebo Champion. Jakmile začnou listy usychat, tak už je pozdě. Stejně tak plíseň cibulová, která se kromě cibule může objevit také na cibuli-šalotce, česneku a také na pažitce. Na škvrnách vyvolaných plesňou cibuľovou sa neskôr objavujú ďalšie huby (najčastejšie Stemphylium botryosum), ktoré často zakrývajú pravého pôvodcu ochorenia.


Možnosti ochrany Opakované postreky porastov cibule v až 14-dňových intervaloch od polovice mája najmä za daždivého počasia. Myslím si, že zahrádkaření je rok od roku náročnější na ochranu rostlin. Na tu vyzrajete tím, že cibuli vysadíte každý rok na jiné místo.


Použít můžete i postřik z natě přesličky.

Chcete-li chemický postřik, vhodný je například Akrobat, Bravo, Dithane nebo Kuprikol. Cibuli sušíme v dobře větrané a suché místnosti. Cibule musí na záhoně nejdříve zavadnout, pak ji podřízneme, tzn. Jako každou zeleninu napadají různé choroby i škůdci např.


Po podříznutí se začne zatahovat krček a zhruba po dvou týdnech cubile vysychá. Postup je dobré dodržet, aby cibule byla chutná a zdravá i při skladování. Při třídění plodin se musíte zbavit všech plodin, které se vám zdají nezdravé. Zkušení zahradníci doporučují přesazovat cibuli na jiné místo.


Není nutné nechávat neustále růst cibuli na stejném místě. Dobrý den, můžete mi napsat co používáte na moření česneku před nasazením? Posledních pár let mi vždycky chytne plíseň.


Mně spíš přijde, že na ní máš plíseň. Vrtalka jsou hlavne takovi asi mm velci broucci v cibuli , mela jsem, je to pak na vyhozeni - nebo. Při nepříznivém počasí pak sklizenou cibuli raději sušte rozloženou na dřevěných lískách někde pod střechou nebo v dobře větrané místnosti. Léty prověřený recept na cibulový čaj, který vyléčí kašel i nachlazení, najdete ZDE. Aspergillus , ovšem pokud člověk vdechne velkém množství spor , může se u něj vyvinout vážné onemocnění, aspergilóza.


Plíseň napadá také arašídy a hroznové víno. Přikládám fotografii a prosím o radu, zda je tohle plíseň nebo radu, co je to zač na mém česneku. Pokud je půda vlhčí, můžete použít otočené plastové přepravky.

Vitamíny v cibuli by vydali na samostatnou kapitolu. Sázíme si pěkně do půdy sazeničky, vyséváme semínka, těšíme se z mladých lístků, květů i plodů a najednou je všechno ztracené. Zeleninu nám napadla plíseň. Povíme si, jak lze zeleninu před plísní ochránit a pokud už se objevila, jak jí zase co nejefektivněji vyprovodit o dům dál.


Proč se mi kroutí nať cibule? A proč polehává, vadne a zahnívá? To, co na první pohled může vypadat jako plíseň nebo napadení háďátkem.


Na rajčatech, okurkách a cibuli se v průběhu léta objevují plísně, které. Petunia – rod dvouděložných rostlin (Magnoliopsida) z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Z houbových chorob se vyskytuje plíseň šedá, padlí a další.


Z okrasných rostlin jsou to například petúnie , muškáty, sedmikrásky obecné a. Nesmíte je přehnaně zalévat, protože stojatá vlhkost. Sadím normálně na podzim a stroužky mořím sulkou. Nevím, co se stalo, vždycky jsem měla krásný česnek.


Pokud někdo ví, co dělám špatně, poraďte. KUPRIKOL - g plísně na bramborech, rajčatech, okurkách, cibuli , révě. Postřikový fungicid ve formě smáčitelného prášku k ochraně rostlin proti. Dotazy na téma Jak velká je šance, že se z pod nehtů dostane plíseň na někoho dalšího?


Mužete mi prosím poradit krém nebo nějaký lék. Plísně jsou celkově nenáročné vláknité houby, jejich tělo je tvořeno vláknitým útvarem a plísňovým podhoubím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky