čtvrtek 31. prosince 2015

Bylina rýmovník

Jak se ale rýmovník pěstuje, jaké má. Nejenže vám uleví při rýmě, ale ještě odpuzuje komáry. Lidé si ji pořizují hlavně jako léčivku, ale neměli bychom zapomínat ani na to, že díky silné vůni, kterou vydávají její listy, funguje také jako odpuzovač hmyzu.


Co se hlíny týče, vhodné je použít propustnou zeminu s větším podílem písku. Květináč musí mít odtokový otvor a jeho dno je vhodné vysypat drenáží nebo kamínky.

Pokud chcete, aby se vám rostlina krásně rozrůstala, je dobré ji pravidelně zaštipovat. Není to přitom nijak těžké. Listy rýmovníku jen promnete v prstech a budete pomalu inhalovat. Bylina rýmovník a její pěstování. Zkušení pěstitelé doporučují květy včas odstřihnout.


Odvar je možné udělat tak, že jeden průměrně velký list přelijeme 2ml převařené vody. Při vnějším používání listy pomáhají hojit rány a spáleniny.

Její vzhled je poněkud nekompaktní a musí se často zastřihovat. Ovšem to je super, protože její nadzemní část, tedy stonky i lístky využijeme pro naše zdraví-a to hned několika způsoby! Ostatně to už se ví dávno.


V podstatě, kam se hodí šalvěj, můžete dát i tyto chlupaté tlusté aromatické listy. Těžká masa, pečené hovězí nebo jehněčí nebo do marinád ke grilovaným masům. Výborná je tato bylinka zejména ke zvěřině nebo k přípravě pikantních paštik.


Nejvíce se pěstuje jako pokojová rostlina, rozmnožit ji lze jednoduše řízky. Hlavní částí rostliny jsou srdčité listy, které obsahují hlavně glykosidy, jenž mají schopnost desinfikovat a hojit sliznice. Nenáročná pokojová rostlina s vůní eukalyptu, meduňky a máty odhání nepříjemný hmyz, poskytne první pomoc při nachlazení a odvar z ní snižuje.


Rostlinu rýmovník bychom v herbářích asi hledali obtížně. Možná bychom ji našli v rejstříku lidových pojmenování. Dnes poměrně populární aromatická bylina rýmovník se v atlasech rostlin skrývá pod názvem moud či molice, latinsky plectranthus. Pro většinu lidí je vůně rýmovníku příjemně povzbuzující.


Poslední týdny je doslova hitem rýmovník , po přípravě čaje z této rostliny (článek zde) přinášíme další využití této skvělé rostliny a to sirup. Kč - 10ks x 25Kč = 250Kč a více ks. Cenné rady, jak rýmovník pěstovat a jak ho použít, najdete v našem článku.

Rýmovník se může stát i základem tzv. Další věcí, na kterou je tahle bylina citlivá, je přelití. V ten moment začne chřadnout, zčerná a brzy uhyne. Mnohem lépe než přemokření snáší sucho.


Jeho pronikavá vůně totiž odpuzuje mouchy i komáry. Zkuste ale i klasický repelent, který příjemně voní a nedráždí jako chemií nabité spreje. Plectranthus argentatus — australský druh známý jako rýmovník , vonné silice z rozemnutých listů pomáhají při dýchacích potížích. Plectranthus forsteri a Plectranthus parviflorus — oblíbené okrasné rostliny, v Evropě často pěstované v truhlících.


Má podobné využití jako šalvěj. Hodí se tedy ke zvěřině, červenému masu nebo grilované zelenině. Uplatní se i jako ingredience bylinkového másla nebo zeleninového tvarohu. Jak si z ní připravit čaj a jak ji používat při léčvbě.


Lístky stačí jemně mnout v ruce a přičichávat. Výpary, které se takto budou vypařovat, nenásilnou formou uvolní dýchací cesty, což ocení zejména astmatici. Výborně pusobí proti rýmě, pomáhá při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích. Příjemné aroma odpuzuje komáry a mouchy.


Jednoduché pěstování, rychle narustá. Dotykem se z listů uvolňuje vonná silice, která léčí projevy rýmy a astmatu. Nejlepším způsobem, jak bylinku využít na tyto potíže, je připravit si z ní čaj. Nevystavujte ji ale přímému slunci. Tato léčivá rostlinka vyžaduje spíše suchou půdu, zalévat tedy stačí jednou týdně a opravdu opatrně.


Při přemokření jí zčernají listy a těžko se uzdravuje. Vyznačuje se velmi silnými a dužnatými listy, které smyslně voní po meduňce a mátě (i kafru) , a má blahodárné účinky při rýmě a nachlazení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky