středa 30. prosince 2015

Tařice skalní

Pěstování se bát nemusíte, tařice skalní není náročná, proto je tak oblíbená. Zakoupit můžete jak semena, tak i předpěstované sazenice. K dostání jsou různé kultivary. Do skalek využijete nízko rostoucí kultivary Compactum a Luna. Citrinum vyniká citronovým odstínem kvítků.


Je to ochmýřená rostlina s dřevnatou bází, s hustou přízemní růžicí šedozelených listů a se štíhlými vzpřímenými stonky.

Ty jsou zakončené polokulovitými, hroznovitými květenstvími malých žlutých květů. STANOVIŠTĚ: Suché a slunné skály, skalnaté svahy, skaliska v říčních kaňonech, zdi zřícenin, na půdách mělkých, skalnatých, skeletových. Tvoří kompaktní trsy šedozelených listů. Spíše preferuje chudší zem a hlavně nepodmáčená stanoviště s dobrým odtokem vody – proto se jí tak daří ve škvírách mezi kameny, podél chodníčků a ve spárách zídek. Tařice skalní není náročná na půdu.


Původně roste na vápencových skalách, kde tvoří koberce stříbrozelených listů a jasně žlutých květů. Z těchto důvodu tařice původně rostla na vápencových skalách, kde vytvářela koberce stříbrozelených listů obohacených žlutým květenstvím. Její kultivary jsou: Goldkugel, Plena, Variegata.

Přehledně tříděný atlas běžných i vzácných rostlin, ilustrovaný originálními kresbami malíře Květoslava Híska. Jako bonus hry Pexeso a Uhodni rostlinu. Aurinia saxatilis Trvalka - skalnička Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená Popis: Velice dekorativní skalnička, kvete brzy na jaře záplavou. Tařici můžete pěstovat i ve vaší skalce.


Jsou to byliny i keře se střídavými jednoduchými listy a čtyřčetnými květy. Rod zahrnuje asi druhů, které byly v minulosti součástí rodu Alyssum. Nízká trsnatá trvalka s chlupatými šedozelenými listy. Chocholíky květů jsou tvořeny malými, žlutými čtyřčetnými kvítky. Vhodná zejména do skalek a na záhono.


Kvete od března do června nápadně žlutými, drobnými květy a je spíše poléhavého charakteru, neboť nedoroste více jak cm. Nápadný a dekorativní druh skalních útvarů a opuštěných hradů nacházejících se v teplejších oblastech. Tato krásná populace roste na vrchu Sedlo nedaleko Úštěka na Litoměřicku.


Trsnatá trvalka vhodná zejména do skalek a na záhonové výsadby. Vyžaduje slunce a dobře propustnou půdu. Listy jsou vejčité, chlupaté, šedozelené.


Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Kvete od-do : Duben - Květen: Barva květu : žlutá: Popis : čeleď: brukvovité - Brassicaceae.

Na půdu není náročná, spíše preferuje chudší půdy s dobrým odtokem vody. Po odkvětu je možné lehké zastřižení, aby i po zbytek sezóny vypadala dobře. Mrazuvzdornost je do -°C (zóna 6a). Roste zejména v teplejších oblastech.


Rostlina kvete nejčastěji v dubnu až květnu. V místech kde se vyskytují zimní holomrazy, vyžaduje tato rostlina přikrývku. Novější selekce oblíbené skalničky, květy jasně žluté.


Alyssum saxatile ´Compactum Gold Bullet´ - tařice skalní. Vyloženě suchomilná rostlina vhodná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky