čtvrtek 11. července 2019

Špendlíky ovoce

Ke kvašení se používá výhradně čerstvé a nepoškozené ovoce, které se vypeckuje a vloží do velké kvasné nádoby. Jako vhodný materiál můžete použít sklo, keramiku, nerez, plast i dřevo, vyvarujte se hliníku a železa. Pokud jste vše udělali správně, vznikne padesátiprocentní pálenka, která se prodává přibližně za dvě stě padesát korun za litr. Tito příbuzní švestek se jim totiž chuťově zcela vyrovnají. Lidově (botanicky nesprávně) bývají jako špendlíky označovány i jiné druhy slivoní, především mirabelky (které jsou drobnější, kulovité – nikoli protáhlé, podobné žlutým třešním), případně drobnoplodé myrobalány (žluté až červené, mohou být o něco větší než mirabelky, ale na rozdíl od pravého špendlíku jsou rovněž kulaté).


Slivoň mirabelka, špendlíky- opomíjené drobné ovoce Slivoně mirabekly nebo také špendlíky patří mezi ovoce které roste na keřích a má velkou výnosnost. Plody jsou sladké a hodí se na mnoho způsobů zpracování. U krajů těsto stlačíme prsty a konce potřeme rozšlehaným vejcem.


Pečeme na 1°C, než začne těsto zlátnout. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme. Ovoce lžičkou vyndáme z hrnce a přendáme do menších keramických koláčových misek, do každé přidáme snítku tymiánu. Přes zapékací mističky dáme vykrojená kolečka (měla by být aspoň o 1cm větší než je průměr mističek). Pak vyndáme z trouby a před podáváním necháme aspoň minut vychladnout.


Ovoce obsahuje velké množství pektinu, a tak se používá i jako zahušťovadlo pokrmů. Nejčastěji se kdoule krájí na plátky a suší. Ne všechny jsou chutné a sladké.


Já mam na svém pozemku špendlík, který plodí. O lokálních potravinách již dávno nerozhoduje místo výskytu, ale supermarkety. Takže moderní konzument považuje za lokální to, co může dát do. Jde však o jiné ovoce, i když velmi příbuzné. C, B, železo a minerální látky.


Na rozdíl od švestek většinou nezdobí naše zahrady, zato na ně často narazíme podél cest. Tenkrát jsem se o zahradničení až tak moc nezajímal a proto jsem si jej nenamnožil. Ale občas si na něj vzpomenu, protože od té doby jsem jej neviděl.


Ovoce má všestranné využití jako stolní i na konzervárenské zpracování, zvláště vhodné je k sušení. Vůči šarce žadatel uvádí odrůdu jako velmi odolnou. Pro pěstování můžeme využít nejlépe teplejší oblasti, kde při pěstování na stanovištích s hlubokou živnou půdou dobře zásobenou vláhou, získáme nejkvalitnější plody. Mirabelky jsou různobarevné (od žluté až po tmavě fialovou), planě rostoucí ovoce. Kompotované ovoce je lehcestravitelné a zejména v zimě zpestřuje náš jídelníček.


Kompoty můžeme připravit ze všech druhů ovoce , ze zeleniny pouze z dýně. Rozvaříme , až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek. Jestli se někomu zdá, že chybí začátek, tak ano.


Chytře jsem si ho bez náhrady vymazala. Mirabelky a špendlíky nepatří zrovna k druhům ovoce, kterým bychom se chlubili, i oni si ale zaslouží pozornost. Jejich sladko-kyselá chuť je výborná pro přípravu zavařenin, ale i chutných koláčů. Pravda, vypeckovat plody je trochu dřina, výsledek ale stojí rozhodně za to. Ovoce pečlivě omyjeme a odstopkujeme, pak nasypeme do velkého hrnce a přidáme trošku vody.


Dusíme, dokud se mirabelky úplně nerozvaří. Pak je propasírujeme skrz jemné sítko a znovu přivedeme k varu. Milí čtenáři, nabízím velice zajímavý článek o lokálním ale zapomenutém ovoci, který by nejvíce mohli ocenit hlavně mladí čtenáři a milovníci. Vyberte si ze stovek receptů na špendlíky , které se vám budou snadno a rychle vařit. Ovoce, které připravujete do kvasu, musí být naprosto zralé.


Hnilobnými procesy se snižuje obsah využitelných cukrů a nepříjemná chuť navíc přejde do destilátu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky