pátek 12. července 2019

Sázení maliníku

Odrůdu maliníku bychom měli vybírat především se zřetelem na umístění své zahrádky. Do vyšších poloh se však příliš nehodí odrůdy s pozdním dozráváním – zbytečně se u nich připravíme o část úrody. Je-li v něm pýr, zlikvidujte ho, jinak se maliníku dařit nebude. Get without the ads.


Skip trial month free. Vždy na podzim necháváme na maliníku čtyři až šest nejsilnějších výhonů a ostatní vyřežeme až u země. Ty pak na jaře zkrátíme asi o třetinu. O maliníku víme, že je původní evropskou a asijskou rostlinou.


Zajímavé je, že podle všeho neměl maliník pro lidi velký význam až do 19. Proto se o něm neobjevují výrazné zmínky v historických písemnostech. V sedmnáctém století se zdokumentovaly některé existující odrůdy, a v dalších dřívějších dokumentech se vyskytují ještě některé zmínky o maliníku, jeho plody jsou ale popsány jako kyselé, a tím pádem pro lidi nezajímavé. Autor: Archiv ireceptar.


Ponecháním málo zakrácené sazenice se sice dočkáme již v prvním roce ukázky plodů, ale rostlina se více vysílí a méně odnožuje. Kořenový systém malin je ale natolik odolný, že je schopen vydržet klidně i několik let. Pěstování maliníku vychází z oblasti původního stanoviště.


Dnes jsem sestříhala pruty neremontujícího maliníku ze kterého chci mít nové sazenice na cca m. Mám čekat, až listy opadnou? Jak má vypadat nová sazenice - jak veká? Pestovani maliniku Pro pestovani malin je vhodne slunne stanoviste.


Vysadba maliniku Idealnim. Nejvhodnější dobou pro sázení maliníku je září a říjen. Chcete-li si z maliníků vytvořit plot, pak je vysaďte do řady ve vzdálenosti až cm. Můžete jim poskytnout i oporu.


Při sázení dbáme zvýšené opatrnosti, abychom nevylámali adventivní pupeny na bázi výhonu a na kořenech. Kořenové sazenice (část kořínků) maliníku se sázejí vodorovně do hloubky osm až deset centimetrů. Sazenice maliníku získáme z kořenových řízků nebo hřížením.


Maliny se rodí na maliníku. MALINÍK Mezi nejoblíbenější letní ovoce patří bezesporu maliny pro svoji nezaměnitelnou vůni a lahodnost. Nejvážnějším onemocněním maliníku je žloutnutí listů, které je způsobeno jednak virózou nebo příliš zásaditým prostředím. Jako nejefektivnější se jeví přihrnutí maliníku kompostem. Nedoporučuje se pěstovat maliník v blízkosti lesa a břehů.


Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas. U maliníku se doporučuje zkracování výhonů u odrůd silně rostoucích s dlouhými pruty, zkracujeme i výhony nevyzrálé, poškozené nebo namrzlé.


Další řez maliníku spočívá v každoročním odstraňování odplozených, suchých a zahušťujících výhonů, nejlépe ihned po sklizni (omezení infekce houbami, lepší vyzrávání zbylých letorostů) a co nejblíže povrchu půdy. A tyto životaschopné keříky mohou být jednou plodící anebo také plodit po delší sezonu, pak jim říkáme remontantní. Sázení malin: Krok za krokem Pusťte se do sázení! Pokud už máte nakoupené kvalitní sazenice, víte, kam je umístíte, a je vhodné roční období k sázení.


U maliníku, který plodí na dvouletých výhonech za vegetace odstraňujeme všechny slabé a přebytečné výhony, které nebudeme potřebovat k dalšímu pěstování. Dobrý den, kvůli rekonstrukci zahrady, bychom potřebovali přesadit co nejdříve maliny. Vím, že správně se to dělá na podzim nebo na jaře. Daří se mu na slunném, nevětrném stanovišti s kyselejší, vlhčí, odplevelenou půdou s kvalitním humusem.


K výsadbě postačí část výhonu i kořenu, mladé výhony nebo vybíráme zdravé, jednoleté sazenice. V tomto čase jsou všechny šlahouny dormantní, jakékoliv prořezání tedy podpoří růst a maliníku neublíží. Vhodný čas na prořezání malin je kdykoliv od listopadu do března.


Někteří zahradníci dávají přednost prořezu v únoru či březnu, protože kořenový systém má dostatek času shromáždit co nejvíce uhlohydrátů, které podporují větší úrodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky