úterý 9. července 2019

Pěstování ibišku venkovního

Potřebuje čerstvou, nepříliš suchou, živnou, propustnou a proteplenou půdu. Sází se většinou na slunné místo (orientované nejlépe na jižní až jiho - západní stranu), pokud možno chráněné před velkým větrem. Rostliny vysazené pouze na západním sluníčku, kvetou také pěkně.


Možná také pokukujete ve svém sousedství po pěkně rostlém a bohatě kvetoucím keři venkovního ibišku. Od pokukování je to pak někdy jen krůček k touze mít právě takový keř. Množení těchto ibišků není úplně snadné a ne každý způsob vede k vytouženému cíli – tedy k rostlině, která bude mít stejné květy jako mateřská rostlina.

A pokud se chystáte venkovní ibišek pěstovat, jistě vám následující řádky přijdou vhod. Venkovní ibišek je nádherný okrasný keř, který kvete od června až do konce září. Je mrazuvzdorný, miluje slunce a jeho pěstování nám mnoho času. Otázka: Chtěl bych pěstovat ibišek venkovní, ale bydlím v Lipovci, což je v zimě docela chladné místo. Nadmořská výška asi 600m.


Základní podmínky pěstování venkovního ibišku velkokvětého. Na úvod vás jistě potěšíme, že nemusíte být zkušení zahrádkáři, abyste mohli pěstovat ibišky velkokvěté. Vzhledem k tomu, že je možné je pěstovat i ve velkých nádobách, navíc nemusíte vlastnit ani zahradu.

Odkvetlá květenství ibišku nemají příliš okrasnou hodnotu, tobolky lze však při troše fantazie použít do suchých aranžmá Mladé ibišky si raději kupte Máte-li neodolatelnou touhu si vypěstovat vlastní keře, pak raději z letních řízků, jež necháte zakořenit a zjara přesadíte. Stromeček nebo keř ibišku je poměrně odolný vůči suchu i vlhkosti, teplu i chladu, a dokonce i vůči okusování zajíci a jelení zvěří. Nároky na pěstování venkovního ibišku a jeho údržbu jsou minimální.


Listy venkovního ibišku jsou vejčité až kosočtverečné, často trojlaločné. Květy mívají průměr až cm. Vyrůstají jednotlivě na krátkých stopkách. Keř kvete od konce července do září. Do podzimu stačí pak ještě v hojné míře vytvořit suché tobolky, které ovšem (tak jako u jiných druhů ibišků) nemají okrasnou hodnotu.


Takto pěstovaná rostlina je obvykle mohutnější než ta zasazená na záhonu. Od června do září ibišku prospěje pobyt venku, ovšem nikoliv na slunečním úpalu. V každém případě rostlinu po přenesení ven alespoň po dva týdny stíníme.


Tweet V našich mikroklimatických podmínkách je vhodné ačokču předpěstovat ve fóliovníku nebo na okenním parapetu, tedy podobně jako okurky nebo papriky. Asi nejsnadnějším množením ibišku syrského (Hibiscus syriacus) jsou letní řízky, které necháte zakořenit a na jaře přesadíte. Případně, pokud má některou z větviček nízko u země, můžete ji pohřížit a nechat zakořenit takto (tj. přichytit větvičku k zemi a zasypat částečně zeminou).


Stříhání venkovního ibišku – ZAHRADA. Ak myslíte ibištek sýrsky tak kludne kedykolvek. Ja ho strihám síce už vo februári keď aj jablone, ale ibištek je nezmar.

Stačí jeden utrhnout, dát si. Ibišek pokojový pěstování. Jako pokojový ibišek obvykle označujeme ibišek čínský neboli čínskou.


Vhodné stanoviště a pěstování ibišků Pravidelná zálivka, hnojení, dostatek světla. To jsou tři kouzelné formule, které na vašem ibišku vyčarují barevnou záplavu květů. Za prvé zvolte umístění, kde bude mít rostlina dostatek světla, ale zároveň nebude vystavena drsnému dopolednímu slunci. Pokud je rostlina ibišku ve špatně odvodněné půdě nebo je nadměrně zalévána vodou , může snadno vyvinout kořenovou hnilobu. I pěstování venkovního typu ibišku není příliš složité.


Sázíme jej pokud možno na místa, chráněná před větrem a dobře osluněná. Pěstování ibišku Mladé ibišky chráníme před paprsky poledního slunce a nadměrnou teplotou, která starším exemplářům již nevadí. Kvetoucí rostliny rozdávají barevný půvab mnohem déle, nejsou-li vystaveny plnému slunci. Objevujte (a ukládejte) své vlastní piny na Pinterestu. Tento pin objevil(a) Jarmila Chylíková.


Pěstování : Venkovní, keřovité ibišky, které zvláště v poslední době získávají značnou oblibu. Hlavním zástupcem je Hibiscus syriacus , který se v našich zahradách vyskytuje v několika formách a to jak vzrůstových, tak také barevných.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky