úterý 9. července 2019

Kuna lesní trus

Lidé u nás mohou dokonce získat trus tygra nebo rysa, který kuny zaručeně odpudí. Zavítá sem s mnohem větší pravděpodobností, nežli její „sestra. V přírodě obývá kuna skalní skalnatou krajinu s roztroušenými lesy – od nížin až po vysoké hory.


Kuny v přírodě loví jakoukoli kořist, kterou vzhledem k velikosti zvládnou, a jídelníček si rády zpestří i lesním ovocem. Od kuny lesní ji na první pohled poznáme podle čistě bílé náprsenky, která sahá až na přední končetiny (kuna lesní má náprsenku menší a spíše žlutou). Během dne je povětšinou neaktivní a tento čas tráví v dutinách stromů, hnízdech ptáků a veverek nebo vyhloubených doupatech.

Jedná se zároveň o jediné dva zástupce rodu martes volně žijících na území České republiky. Na hnědě zbarvené srsti se vyjímá žlutá náprsenka, která nezasahuje na přední končetiny. Právě zbarvením a tvarem této náprsenky se kuna lesní vizuálně nejvíce odlišuje od velice podobné kuny skalní, jejíž náprsenka je však čistě bílá a zasahuje až na přední končetiny. Do prostoru, který obývá kuna, rozptylte silně voňavé látky (valeriánové kapky, silné parfémy, čpavek). Dlouhá léta podléhala tvrdému pronásledování a lovu kvůli její vysoce žádané kožešině, která je nejcennější v porovnání s jinými šelmami žijícími na území ČR.


Je možné také využít různé plašiče a repelenty, vsadil bych raději na plašiče,“ míní mluvčí myslivecké jednoty Šilha. Známa je kuna skalní návštěvami zaparkovaných automobilů, kde může způsobit technické poruchy přehryzáním kabelů a hadiček. V lese ji příliš nenajdeme, protože zde žije především kuna lesní, se kterou se navzájem vyhýbají.

Jejím oblíbeným prostředím jsou skalnatá území s vegetací, ale v čím dál, tím větší míře také okolí aglomerací a lidská obydlí, nebo jejich části, které nejsou pravidelně obývány - chaty, půdy, sklady, střechy a stodoly. Zatímco lesní ho má černý (viz video), tak skalní má špičku růžovou. Slyšel jsem, že jsou v něm vidět pecky od třešní je to tak?


Sice, už mám kunu let na půdě, ale trus jsem nikdy moc neštudovala. V lesích také loví, pohybuje se velmi obratně v korunách stromů a je schopná ulovit i veverky. Nížinám se vyhýbá, ale lze ji potkat i nad hranicí lesů.


Setkat se s ní můžete na území celé ČR. Dále do izolační vaty nosí potravu, kterou si tam v klidu sní a její zbytky potom ve střeše mohou zapáchat. Další nepříjemnosti, které přináší soužití s kunou jsou její trus a moč, která může po čase začít prosakovat přes vatu a podhledy až do obytných částí domu. Při značkování teritoria znečišťuje prostředí výkaly. K nejmodernějším způsobům, jak se kuny v domě zbavit, se tak řadí odpuzovače vysílající signály, které jsou pro zvíře velmi nepříjemné.


Spásný nápad Po několika našich marných pokusech vystrnadit ji jsme usoudili, že sedí v okapu, vyrábí si v pohodlí otvor, a když se snažíme ji vyhnat, jen se přikrčí a počká, až nás to přestane bavit. Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní , kočka divoká, liška obecná, lasice kolčava, která loví především mláďata, ale také větší dravci, např. V ČR se nachází nejčastěji kuna lesní (Martes martes) a kuna skalní ( Martes foina) – zvaná též. Identifikovat můžeme kunu např.


Trus kočkovitých šelePředevším ten tygří, který vyprosíte v zoo, často. Ukazuje tedy jen část galerie omezenou na určitý taxon. Na území České republiky je možné si ji splést pouze s její blízkou příbuznou, kunou.

I s ocasem měří centimetrů a váží okolo kilogramů. Dožívá se průměrného věku až let. Od kuny lesní ji rozeznat podle čistě bílé náprsenky, která sahá až na přední končetiny.


Na ponímaní domáceho obyvateľstva ide o škodcu, s ktorým sa naozaj ťažko bojuje. Toto rýchle, obratné a pomerne vynaliezavé zviera si totiž s radosťou pochutnáva nielen na domácej hydine, vajciach a zajacoch, ale aj na kábloch v motore auta či materiáloch, používajúcich sa na zateplenie domov. Podobně jako výše uvedeno je možné ji zapudit smotkem psích chlupů, vloženým pod kapotu (třeba vícekrát). Kuna si trusem značí své.


Kočka se jen tak nevykadí na dlažbě. To je myslím na stoprocent kuna. Obýva lesy Palearktídy po Západnú Sibír. Výskyt na Slovensku bol doložený na 4 územia.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky