čtvrtek 11. července 2019

Choroby bramborových hlíz

Poškození, pokud nepřesahuje více jak povrchu, je zaschlé bez příznaků druhotné infekce houbovými nebo bakteriálními chorobami, lze považovat jako kosmetickou vadu. Přesto je na místě takové hlízy oddělit od. Napadené stonky černají, pletivo začíná uhnívat, celé trsy rostlin vadnou, žloutnou, stonky odumírají a černají.


Dužnina napadených hlíz hnije, hlízy silně zapáchají, rozkládají se, zvláště ve vlhkých a teplých podmínkách. Doplňuji, že to může být i jiná virová choroba brambor, jedna rostlina jich může mít několik zároveň, přenos sadbou.

Každopádně nejlépe poradí rostlinolékaři ve Vašem krajském městě. Sklizeň a výskyt chorob hlíz brambor. Okolnosti a podmínky, při kterých sklizeň probíhá, spolu s technologií sklizně a navazující posklizňovou úpravou. Obecná aktinobakteriální strupovitost, jejíž původce je nejčastější v lehčích půdách a je podporován vyšším pH, měla nižší výskyt, který byl podmíněn dostatkem vláhy v době nasazování hlíz.


Dále pak vřetenovitost hlíz bramboru (Potato spindle tuber viroid), stolbur (Potato stolbur MLO) a další choroby, u nás se však většinou nevyskytující. Fyziologické choroby brambor Ty vznikají působením nevhodných faktorů prostředí na trsy či hlízy bramboru. Poškození hlíz drátovci je někdy zaměňováno s poškozením kořenomorkou bramborovou.


Otlaky, tak to nevím jelikož sousedka někdy vyhodí bramboru celou je černá vevnitř.

Spíš si myslím, že to je choroba ale jaká netuším neb nejsem. Původce plísně bramborové způsobuje i hnilobu hlíz. Hlízy pak mají na svém povrchu hnědé až stříbřitě šedé skvrny, které se částečně propadají. Pletivo pod těmito skvrnami hnědne a často podléhá druhotné hnilobě.


Podzimní topiary kuželek a dalších přírodních materiálů. Nacházíte se zde: Domů Choroby a škůdci BRAMBORY Strupovitost hlíz Strupovitost hlíz Chorobu podporuje používání nevyzrálého (slamnatého) hnoje nebo zaorávání slámy a vápnění přímo k bramborům. K omezení šíření a škodlivosti chorob brambor je nutné provést soubor ochranných opatření. Sledujte střídání plodin, to znamená vrátit brambory na jejich předchozí místo ne dříve než v 3-roku. Choroby hlíz brambor - popis, komentáře a veškeré informace o knize.


Za skládkové choroby z praktického a tradičního pohledu považujeme suché hniloby hlíz (fusariová a fomová hniloba), měkkou hnilobu a plíseň bramboru na hlízách. Ostatní choroby, které můžeme ve skládce obvykle nalézt, nejsou tak destruktivní a většinou nezpůsobují hniloby, ale napadají pouze slupku nebo dužninu mělce pod ní. Správným zazimováním a vyčištěním hlíz péče o mečíky zdaleka nekončí. I když se potom mohou jevit jako zdravé, tento stav nemusí vydržet až do jara. Choroby a škůdci brambor Porosty i hlízy brambor jsou napadány mnoha chorobami a škůdci, kteří za určitých podmínek mohou výrazně snížit výnos a kvalitu sklizně.


Ochrana proti škodlivým činitelům spočívá v opatřeních, jež je často nutné realizovat s předstihem, a to tak, aby šíření původce choroby (škůdce) bylo včas zabráněno. Zelenání bramborových hlíz Máme malou zahrádku, snažíme se ale pěstovat veškerou zeleninu, a dokonce i brambory.

A právě brambory sklízíme ve většině se zelenou slupkou. Na fotografii, pozdní blight brambor - příčinný činitel ovlivňuje hlízy ve větší míře, ale onemocnění se objeví také na vrcholech. Mokrá hniloba hlíz Původcem jsou bakterie rodu Erwinia. Choroba přechází ze stonků, stolonů a kořenů do hlíz , kde se mění v kašovitou, nepříjemně páchnoucí hmotu. U částečně napadených hlíz pokračuje mokrá hniloba ve skládce, zejména jsou-li uskladněné vlhké hlízy.


Důležitou podmínkou pěstování dobré sklizně bramborových gala je příprava hlíz pro výsadbu. Je nutné vybrat hlízy malé velikosti bez poškození a hniloby, vážící asi 1g. Je lepší použít kořenové plodiny, které rostly v křoví s největší sklizní. Známá houbová choroba botritida se vyskytuje zpravidla nejčastěji.


Na průřezu hlíz, převážně v jejich středu, lze vidět typická hnědá houbovitá nebo vodnatá místa. Někdy je střed hlízy dokonce i dutý. Při vlhkém skladování se choroba rychle šíří a na povrchu hlíz se vytváří bílá plíseň.


Já bych řekl, že vločkovitost hlíz bramboru a plíseň bramboru (vpravo dole ty fialové skvrny). Choroby a škůdci květin Botrytidy působí houby z rodu Botrytis,napadají i podzemní i nadzemní části-šedohnědé,vodnaté skvrny s hustým šedým povlakem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky