pátek 17. května 2019

Rostliny do svahu

Skvělou službu odvedou především rostliny stálezelené, které se postarají o celoroční ochranu povrchu půdy. Aby rostliny byly v dobré kondici a rychle přirůstaly, pravidelně je zalévejte a přihnojujte. Důležitý je také správný a pravidelný sestřih, aby se výhony bohatě větvily – dosáhnete tím hustého, zapojeného porostu. U dřevin, které nejsou vysloveně plazivé, ale jsou spíše polopoléhavé, pravidelně vystřihujte všechny výhony, které rostou vzhůru.


Pokud jste vysázely více druhů půdopokryvných rostlin, hlídejte, aby neprorůstaly do sebe. Našli jsme keře a rostliny , díky kterým můžete investovat čas raději do jiných letních radovánek.

Asi byste nechtěli nechat svah prázdný, vydaný napospas pouze travnímu porostu. I když takový pěkně posekaný angličáček by určitě vypadal dobře, ale sekání trávy by vám i tak zabralo nějaký ten čas. Skalky zapadnou do svažitého terénu tak, jako by tam byly založeny před desítkami let. V terénu vypadají navíc daleko lépe než na rovinaté ploše.


Rostliny totiž dosahují do rozdílných výšek, mohou se pnout po zdech anebo z nich viset dolů, případně se kobercovitě rozrůstají všemi směry. I pro sluncem zalité svahy , stejně tak i vlhké svahy ve stínu, pro všechna místa lze najít vhodné rostliny. Okrasné rostliny : 10–g Cererit pro pokojové rostliny Pro pokojové rostliny.


Rostliny minikiwi Minikiwi jsou víceleté popínavé rostliny , každoročně.

Zvláště suché zídky stavěné bez malty jsou pro rostliny ideálním místem a mohou být od jara do podzimu rozkvetlé. Velmi zajímavě vypadá suchá zídka osázená suchomilnými bylinkami , pro které je dané prostředí přirozené (dobromysl, mateřídouška, tymián, levandule, jahodníček…). Tyto rostliny jsou všeobecně tolerantní k suššímu stanovišti, což se na svahu hodí.


Ušetříte si tedy práci se zálivkou. Při výsadbě buďte velkorysí a kupte rostlinek raději více. Minimální hustota u půdopokryvných keřů by měla být pět rostlin na metr čtvereční, u trvalek kolem deseti kusů na metr čtvereční. Jen tak se vám porost rychle zapojí a dříve začne plnit svoji funkci.


Vhodné téměř do všech míst a poloh Půdokryvné rostliny najdete mezi trvalkami, listnatými i stálezelenými keři, ani jehličiny nezůstávají pozadu. Pokryvné jsou i některé letničky, ale ty jsou opravdu jen na jednu sezonu, kdy mohou zaplnit prázdná místa před trvalým osázením. Prkna jednoduše zapravte jejich spodní hranou do půdy a stabilizujte je proti svahu roxorem (betonářskou ocelí). Dřevěná prkna svah zpevní na několik dalších let, než zetlejí a rozpadnou se. Mezitím ale rostliny prorostou půdu a hatě nah.


K výsadbě si vybírejte především rostliny rostoucí do výšky, například růže, fuchsie nebo pelargonie. Vhodné doplnění terasy představuje i živý plot z levandule, zimostrázu nebo svatolíny. Pokud při osazování svahů dodržíte určitá pravidla, můžete i na.


Dřeviny se vysazují do kapes vyhloubených ve svahu , vyplněných kvalitní zeminou s. Rostliny se už zapojily do exteriéru a zcela pokryly šikmé svahovité plochy.

Zajímavým řešením jsou gabiony. Jde o drátokamennou konstrukci ve tvaru kvádru či krychle, kterou tvoří svařené ocelové sítě vyplněné přírodním nebo lomovým kamenem, případně zeminou. Rostliny je však nutno často a důkladně zalévat, neboť tvarovky vlhkost absorbují, a tak substrát rychle vysychá. Existují však novější prvky, které jsou vyráběny s přísadou vypálené hlíny (liaporu), a ty tuto vlastnost skoro nemají a dokonce jsou schopny v parném létu i vlhkost udržovat.


Rostliny vhodné do stínu Jestliže je část vaší zahrady skryta ve stínu vzrostlých stromů, je možné využít celou řadu půdopokryvných rostlin, které mají rády stín. Mezi ty nejznámější patří čechravy, které zaplní prostor zelenými listy. Můžete mi prosím někdo poradit co za rostliny by bylo nejvhodnější na cca. Velmi pěkná novější odrůda jalovce s výrazně kobercovým růstem.


Vhodná do přírodních partií konifer, vřesovišť či skalek, k pokrytí prudších. Na slunce i do svahu Rozsáhlejší plochy můžete osázet půdokryvnými dřevinami, jako jsou plazivé růže, některé nízké druhy skalníků (například Cotoneaster dammerii ), pěkná je žlutě kvetoucí třezalka ( Hypericum ) i kručinka ( Genista lydia ) s květy podobnými čilimníku. Bez závlahového systému vás na koruně svahu potrápí sucho a nedostatek živin, které se spolehlivě splavují do paty terénu.


Horní část trávníku proto budete muset častěji zalévat a hnojit trávníkovým hnojivem, jedině tak bude porost vzhledově vyrovnaný. Svah kromě klasických keřových výsadeb umožňuje založení skalky, suťoviště nebo bylinkoviště s výrazným podílem solitérních kamenů. Porovnání cen pudokryvne rostliny do svahu , srovnání cen pudokryvne rostliny do svahu na portálu HLEDEJCENY.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky