pátek 24. května 2019

Kytky na skalku

Malé trvalky a skalničky se hodí do skalek, trvalkových lemů, mezi kameny, do sesazených koryt a nádob, speciální podmínky vyžadují alpinky. Nově založenou skalku osazujeme rostlinami až na jaře. Vysazovat začínáme v březnu a dubnu. Při použití hrnkových sazenic, můžeme vysazovat i později. Vysazené rostliny ve skalce zalijeme a první dny přistíníme, aby se brzo ujaly.


Skalku paní Jarka s rodinou zakládala jako bezúdržbovou.

Její povrch nejprve zakryla fólií, aby nikde zbytečně nerašil plevel, na strmější část pak nejprve umístila kokosové rohože, aby nasypaná kůra neklouzala ze svahu dolů. Vděčné jsou (některé už zmiňované) dabécie, draby, dryádky, hebe, karafiáty, pochybky, trávničky nebo zběhovce. Chcete skalku různobarevnou nebo laděnou do jednoho tónu? Například do modrého, bílého či růžového?


Dále si ujasněte, zda chcete skalku jarní, letní či podzimní – tedy s rostlinami, které kvetou v určité roční období. Ideální je zkombinovat je tak, aby byla skalka alespoň částečně rozkvetlá po celý rok. Nebudovali však ani kopce z kamení, ani robustní štěrbinovou skalku – výsledek působí jako přirozené skalní výchozy. Oku lahodí i četné vodní prohlubně.


Skalky i jezírka se vzájemně harmonicky doplňují.

To vše navazuje přímo na. Náš online katalog je pouze informativní a seznámí Vás jak jednotlivé rostliny vypadají a jaké mají nároky na pěstování. V ceníku pak najdete rostliny, které jsou aktuálně nabízeny k prodeji. Bohatě a dlouho kvetoucí trvalka, které svědčí polostín až přímé slunce. Nároky na zálivku má minimální.


Má drobně šedé chlupaté zelené listy. Příliš rozrůstající rostliny po odkvětu jednoduše sestřihněte. Na zimu se zatahuje a obráží opět na jaře. Květy má bílé, červené, růžové a fialové.


Vyvarujme se příliš pestře barevných dřevin a trvalek, vynechejme zakrslé okrasné i ovocné dřeviny, zakrslé jehličiny vůbec. Namíchejme trvalky, letničky, bylinky, zeleninu dohromady a ponechejme záhonům určitou vůli ve. Skalku bychom měli také navrhovat s ohledem na charakter okolní zahrady tak, aby do ní vhodně a nenásilně zapadla. Zajímavé rostliny pro osluněnou skalku Kromě skalek s klasickou směsí různých skalniček jsou poslední dobou oblíbené i skalky osázené specializovanými typy rostlin. Snažím se dodržovat estetické zásady jako přirozenost, pravdivost ap.


Naopak: skalku by měl tvořit pouze jeden druh horniny – kvůli vzhledu i nárokům rostlin, které obvykle vyžadují buď bazický, kyselý, nebo neutrální podklad. Jedině tak docílíte celkového harmonického a příjemného dojmu. Inspirujte se přímo v terénu: všímejte si, jak jsou kameny poskládány a zasazeny v zemi.


Každá hornina má nejen svůj typický vzhle ale i tvary a uspořádání.

Vypadají jako živé, nemusí se zalévat a nikdy neopadají. Na údržbu je skalka náročná především v prvních letech po výsadbě, dokud se skalničky neujmou a nerozrostou. Jelikož se při budování skalky nepoužívají žádné textilie, je nutné skalku zpočátku pravidelně odplevelovat. Mulčovací kůru se skalkou raději nekombinujte. Kůra v ní nevypadá dobře, není trvalá a brzy ji odfoukne vítr.


Na skalkách v přírodě ji také nikdy nenajdete. Zkuste skalku navázat na terasu či zajímavý kout domu, který budete moci obdivovat. Jen na jedno si dejte pozor. Zapomeňte na místo pod listnatými stromy. Oživí skalku svými zářivě žlutými květy velmi brzo na jaře.


Prospívá na slunečném stanovišti v Je stálezelená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky