pondělí 27. května 2019

Švestky postřik

Během vegetace může optimální úrodu švestky ohrozit několik hub a zákeřný hmyz. Abychom předešli katastrofálním následkům, je vhodné dodržovat preventivní opatření. Jedním z nich je postřik. Postřik švestek po odkvětu.


Začátkem července připravte feromonový lapač a každý den kontrolujte, jestli se neobjevila letová vlna obaleče švestkového.

Obdobně provedeme postřik i švestky proti červivosti – obaleči švestkovému ( Cydia funebrana), jehož samečci nalétávají do feromonových. Nejeden zahrádkář si sice myslí, že švestky. Proti nekrozám kůry a odumírání větví se používá důkladný postřik celého stromu na začátku vegetace a na podzim na konci opadu listů.


Používají se měďnaté přípravky jako např. Kuprikol, Kocide, Champion atd. Mšice rybízová, mšice Schneiderova. Přezimující škůdci viz I.

Navíc neškodí ani včelám,“ poradil Martiš s tím, že nejvhodnější pro postřik je doba odkvétání. Pilatka se na Valašsku podle něho objevuje každoročně. Tehdy přišly holomrazy a pilatka vymrzla,“ upřesnil Jiří Martiš.


Touchdown pro postřik Vašich zahrad a širokou nabídku travních směs. Teď právě jsem kontroloval švestky a na jižním svahu a konstatuji že na postřik (lokalita V. Klobouky) proti pilatce je pozdě, už je v malých plůdcích, které jsem ještě musel očistit od od seschlého okvětí a plody mají velikost tak až mm. V případě chladného a deštivého počasí tento postřik na švestky jednou opakujte těsně před květem. Tuhá letošní zima potrápila motoristy, ale škůdce na ovocných stromech nezahubila. Ti zůstávají v kůře a různých jiných.


Babské rady v boji proti mšicím. Ve vodě vyvaříme špačky. Vzniklý postřik pak rozprašovačem nanášíme na listy i pod nimi, dokud se mšic nezbavíme.


Ačkoliv název virózy je šarka švestky (Plum poxvirus), kromě slivoní jsou hostiteli i meruňky a broskvoně. Napadení slivoně- švestky škůdcem. Dnes jsem objevil na jednom stromě slivoně.


Houbové choroby ovocných stromů – švestky.

Mezi klíčové škůdce , na které směřujeme jarní postřik , patří vajíčka. Chránit bychom měli stromky i před drobnými parazity a. Zahrádkáři řadí řez švestek k těm komplikovanějším úkonům. Slivoň, jak se strom správně jmenuje, má totiž velmi křehké dřevo, navíc je nutné vyhnout se dvouletým i tříletým větvím, na nichž bývají nejlepší plody.


Všechny tyto faktory správný řez ovlivňují. Choroby housenek obaleče švestkového směřují k peckám a uvnitř červité švestky či slívy ke většinou housenka a trus. VýznaObaleč švestkový je jedním z klíčových škůdců slivoní. Ochrana – postřik přípravky Karate Zeon CS, Karate WG. Obaleč východní – motýl Cydia molesta – jeho bělavé, později až hnědočervené housenky způsobují v první generaci vyžírání dřeně mladých letorostů a spolu s housenkami druhé generace červivost plodů.


Každý z nás kdo pěstuje meruňky, višně či třešně nebo švestky se již určitě s touto nejčastější chorobou peckovin setkal i když si to třeba. Viry ze stromu na strom přenáší především mšice broskvoňová, švestková, slívová, bodláková, chmelová a další. Prosím o radu kdy a jakým přípravkem je nejlepší postříkat třešně, jabloně a švestky proti škůdcům. Provedl jsem postřik Bycorem spolu s další hruškou s cílem na rez hruškovou, ale tady na ty bordó fleky zjevně neúčinný.


Přidal jsem fotku listů pravé švestky české, která je již léta takto napadená, vloni extrémně poprvé včetně plodů, které před modráním opadaly(foto plodů již nemám v archivu). Pokud rádi mlsáte a bojíte se, že se ručička váhy bude i nadále vychylovat stále více doprava, místo bonbónů a zákusků mlsejte sušené švestky. Puchrovitost švestek - Taphrina pruni.


Máme na zahrádce švestky (asi roky staré). Každý rok najaře se na listech začnou dělat malínké hnědo-rezavé tečky a ty pak vypadávají. Listy jsou potom děravé.


Není to nějaká plíseň,nebo něco podobného?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky