pátek 24. května 2019

Bazalka pěstování venku

Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti. Pokud se rozhodnete si bazalku předpěstovat v květináči, než ji zasadíte ven do záhonu, začněte s výsadbou semínek už březnu, nejpozději začátkem dubna.


Tak budete mít jistotu, že vám vyrostou dostatečně silné a velké rostlinky k výsadbě ven. Je také zdrojem vitamínu C.

Povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a zlepšuje metabolismus. Prospívá jí společnost okurek, paprik a cibule. Pažitka do polévky nebo čerstvá bazalka na mozzarellu prostě patří. Nemusíte se jich vzdávat jen kvůli tomu, že venku mrzne. Pěstujeme ji tedy jako letničku milující slunce.


V kuchyni využíváme silně aromatické snítky a listy. Nikdy ale neseřezáváme rostlinu celou a těsně nad zemí. Květenství zaštipujeme, aby se rostlina rozkošatila.

Máta – nemá ráda sucho, na zimu ji však přemístíme do chladnější místnosti a zálivku omezíme (avšak půda nesmí vyschnout). Máta peprná je bylina, která stále více získává na oblibě. Mátu peprnou najdeme v zubních pastách, ústních vodách, mentolových žvýkačkách a také ji známe jako nepostradatelnou součást oblíbeného Mojita. Jak mátu peprnou pěstovat vám poradí následující řádky.


Ke svému životu potřebuje světlo. Umístit ji můžete za okno, na balkon, nebo přímo ven na slunné místo. Protože nesnáší teploty pod stupňů, je vhodné pěstovat ji i venku v květináči. Pak ji snadno přemístíte na teplejší místo.


Od výsevu do první sklizně potřebují rostliny až týdnů. V součastné době je v kuchyni jednou z nejčastěji používaných a vyhledávaných bylinek. Za zmíňku však stojí i bazalka a její léčivé účinky na náš organismus. Je vhodná jako rostlina do truhlíku, hodí se i pro pěstování na záhoně, a to na slunném místě. V červenci-srpnu je možno nařezat řízky.


Kdo by neznal nejoblíbenější italskou bylinku. I vy si můžete bazalku vysadit doma. Zasaďte ji spolu s balkónovými rajčaty, takže si na jednom místě vypěstujete základ do chutného salátu.


V bytových podmínkách můžete bazalku vysévat kdykoli, klidně i na podzim.

Nejlepší je pěstovat bazalku v několika květináčcích s různou dobou výsevu, abyste měli na talíři neustále čerstvou nať. Návod na pěstování koriandru jsme zařadili na přání jedné čtenářky na našem facebookovém profilu. Přidejte se k našim fanouškům a napište nám, o čem byste si rádi přečetli rádi právě vy.


Nároky na pěstování mají různé druhy azalek mírně odlišné. Bazalka patří mezi jednoleté byliny. Nádherné květy bývají nejčastěji v odstínech růžových, červených, žlutých a oranžových. Pěstování bazalky v květináči nebo truhlíku je poměrně triviální.


Pěstování: Svědčí ji slunné, sušší místo, snese i mírný stín. Půda propustná, vápenitá. Třezalka se pěstuje ze semen, nezahrnují se.


Později se může množit i vegetativně. Dnes je v obchodech k dostání velké množství kultivarů s rozmanitou barvou květů-v odstínech bílé, růžové až fialové. I když podle lidových písní naši předkové „ bazaličku “ pěstovali , nějak se potom z českých a moravských zahrádek a truhlíků vytratila.


Nejlepší umístění venku je na jižní, jihozápadní nebo jihovýchodní straně, doma pak na jižním okně. Pokud ji budete pěstovat ve stínu, bude chřadnout a bude více napadána škůdci (molice, venku slimáci aj.). Není bazalka, jako bazalka. Platí to a vždy to platit bude.


Spočítejte si, jestli se vám šetřit na genetickém základu, který určuje stavbu celé rostliny vyplatí. Pro pěstování okurek nakládaček nepotřebujeme rozsáhlé kryté prostory, protože je lze bez problémů pěstovat i venku na zahradě. Aby rostliny vydržely na záhonu dlouho a my sklidili spoustu okurek, musíme znát jejich požadavky na prostředí a pěstování.


Ať máme zahrádku, balkón, terasu či jen okenní parapet, můžeme si sami vytvořit svou vlastní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky