čtvrtek 30. května 2019

Jak pěstovat česnek paličák

Sklizený česnek není možné nechávat delší dobu na poli, zvláště za slunných dní, kdy už po jedné hodině může docházet k úžehu, čímž je česnek znehodnocen. Roste v běžných zahradních podmínkách, v nichž se dá pěstovat většina zelenin. Více o pěstování česneku, výsadbě, hnojení, sklizni, uskladnění a zpracování na mém videu.


Jakmile se květní stvol objeví, musí se odstranit, jinak se snižuje výnos. Paličáky dříve vysychají a mají symetričtější cibuli, fialovější zbarvení a velké stroužky.

Stroužky směřují ke středu cibule. V České republice jsou paličáky oblíbenější, v ostatních zemích preferují nepaličáky. Toho se dá dobře využít v zimě, kdy si můžeme paličku česneku nebo jednotlivé stroučky zasadit do květníku a nechat z nich vyrůst mladou nať, kterou budeme průběžně konzumovat.


Allium sativum), odrůdy a recepty, co s česnekem dělat v kuchyni. Během vegetace rozrušujte půdní škraloup, odplevelujte ručně. Na jaře se přihnojuje pouze dusíkem, nejlépe ledkem vápenatým 1 N ve čtyřech dělených dávkách.


Paličák x nepaličák Paličák vytváří na vrcholu palici, tedy kulovité květenství s květy a pacibulkami. Konzumní česnek z dovozu (ze Španělska nebo z Číny) je možné úspěšně pěstovat Ten z Číny nenaroste vůbec, španělský při mírné zimě může dát uspokojivý výnos, ale chuť českého česneku mít určitě nebude.

Paličák ale dříve vysychá, protože česneková cibule má tvrdý stvol, kterým ke stroužkům proudí více vzduchu. Půda je jimi stejně vyčerpaná, jako po česneku. Nejlépe se mu daří v lehčích půdách s větším obsahem humusu.


Půda nesmí být přemokřená a na přímém slunci. Jednak bychom měli menší úrodu, jednak se tak zvyšuje riziko zamoření půdy chorobami a škůdci. Interval pro pěstování česneku na jednom záhonu jsou minimálně tři roky. Paličák můžete sklidit až poté, co zežloutne listí a nať se naopak napřímí.


Samotné pěstování česneku není nikterak složité, zvládne jej i úplný zahradnický začátečník. Jak sázet ozimý česnek ? Pouze je potřeba dbát zvýše. Není však česnek jako česnek a palička zakoupená v supermarketu mnohdy postrádá to, co správný česnek má mít. Samozřejmě ideálním řešením je vypěstovat si vlastní úrodu na zahrádce, ale ne vždy je naše snaha zdařilá. Pěstování česnek není složité, ale musíme vědět, jaké má tato rostlina nároky.


A především, v našich podmínkách takto vypěstovaný česnek , má skvělou nezaměnitelnou chuť a léčivé účinky. PALIČÁK: dříve vysychá, protože česneková cibule má tvrdý stvol, kterým ke stroužkům proudí více vzduchu. Jeho výhodou jsou zase velké stroužky , které se v kuchyni lépe zpracovávají.

Konzumovat se dají i listy, které se skvěle hodí do salátů. A, C a B, vápník, selen a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, lutamylpeptidy,polysacharidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Na podzim se sází co nejpozději.


Sklízíme česnek Že je paličák zralý, poznáme tak, že se mu narovnávají dříve zkroucené květní stvoly s pacibulkami. Pokud jste ale květ dříve. Správná sklizeň česneku – kdy sklízet paličák ? Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě). Při správné sklizni a vhodném skladování můžete některé odrůdy skladovat až téměř do další sklizně.


Poradíme vám nejen, kdy a jak česnek sklízet, ale také jak ho správně sušit a skladovat. Paličák Stanik má fialovou kresbu, sází se na podzim, sklízí se okolo 25. Kulovité, pravidelné cibule tvoří v průměru stroužků příjemné ostré chuti.


Listy odrůdy Stanik jsou tmavě zelené, vzpřímené. Jde o velmi výnosnou odrůdu, která má skladovatelnost do května.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky