čtvrtek 23. května 2019

Druhy komárů

Jednotlivé druhy se liší velikostí, ale jen výjimečně měří přes mm. Komáři váží obvykle jen až mg. Pro odborníky jsou vodítkem především vajíčka komárů , kde lze naléz řadu zásadních rozdílů mezi jednotlivými druhy.


Jiné druhy se ovšem líhnou ve velkých rybnících, pomalu tekoucích řekách, v sudech na dešťovou vodu nebo jen v drobných dutinách. Imaga se po vylíhnutí ukrývají na chráněných místech.

Mnohé druhy komárů žijí v blízkosti vody (jezer, řek, potoků, mokřadů). V našich zeměpisných šířkách mohou oplodněné samice některých druhů komárů přezimovat na chladných, vlhkých a chráněných místech, jako např. Samečci naproti tomu na podzim umírají. I když v Evropě nepochybně dochází k postupnému šíření invazivních komárů , je zde jejich výskyt, s výjimkou druhu Ae. I Prevence a kontrola komárů včetně invazních druhů.


II Přehled států s dosud zaznamenaným výskytem invazního druhu komára tygrovaného (Aedes albopictus). Pokud chcete zamezit příletu komárů do vašich bytů, instalujte si do oken sítě případně za okna vysaďte afrikány, komáry by to mělo odradit.

Sázíte-li na odborné hubení či odpuzení bodavého hmyzu, můžete využít hojně prodávaných náramků proti komárům, insekticidních spirál či elektrických odpařovačů. V důsledku globálního oteplování se stává šíření invazivních druhů komárů vážným zdravotnickým problémem. Komárů u nás žije asi druhů, některé druhy jsou významnými trapiči. Jejich samice sají krev většinou při soumraku.


Samci komárů krev nesají. Délka jejich štíhlého těla se pohybuje kolem mm. Barva těla je světle hnědá, hruď jakoby byla pokryta jemnou srstí. Jenže co platí pro Homo sapiens, nemusí nutně platit pro další živočišné druhy. Takový hmyz včetně komárů vyloženě odpuzuje.


I když jediná žena komáři štípou, je velmi pravděpodobné. S pneumatikami se zmíněný druh komárů dostal ovšem i do Evropy, v 70. Albánii, později v Itálii, Francii, Belgii, Švýcarsku, Německu, Nizozemsku, Chorvatsku a Řecku.


Výjimku tvoří komáři rodu Toxorhynchites, kteří krev nesají. K tomuto rodu patří i největší známé druhy komárů , jejichž larvy požírají larvy. Každý z nás jistě zná tichý bzučivý zvuk, který nás dohání k šílenství.

Přípravků na hubení a odpuzování komárů je volně k prodeji mnoho, ale bohužel ne vždy jsou 1 účinné. Na našem území žijící druhy komárů , kteří nejsou přenašeči lidských nemocí. V tropech se můžete například setkat s komárem co přenáší malárii.


Nešlo však o kalamitní druhy. A i přes velké množství tůní v lesích na Podluží i kolem samotné Břeclavi se zdálo, že výskyt komárů bude běžný jako v jiných letech. Druhá polovina dubna ale vše změnila. Když první voda ustoupila, postaraly se vydatné deště a vyšší hladina v řece Dyji o nové záplavy.


Vodohospodáři museli z novomlýnských nádrží odpouštět přibližně 1kubíků, které se rozlily do ploch v lužních lesích. Druhy netopýrů ve světě. Mnohé z nich sají krev i na lidech a často se stávají nepříjemnými trapiči, četné druhy jsou však i významnými vektory lidských onemocnění. Jedním z důsledků změny klimatu a globalizace je výskyt nepůvodních druhů komárů v našem zeměpisném pásmu, a to včetně nebezpečných patogenů. Některé druhy komárů u nás mohou pasivně přenášet lymeskou boreliózu.


Po povodních se zvyšuje výskyt komára záplavového. Ten přenáší virus Ťahyňa, který způsobuje valtickou horečku, jež dokáže potrápit především děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky