pátek 24. května 2019

Sázení cibule sazečky

Ale pěstování ze sazečky je mnohem rychlejší, sklizně čerstvé cibule se dočkáte dříve. Je však třeba včas sázet, na počátku dubna už neotálejte. Vždyť ve starém Římě lidé dostávali chléb, hry - a cibuli!


Cibule je zelenina stará jako lidstvo samo. Naučte s pěstovat tuhle nepostradatelnou základní potravinu i skvělý domácí lék na posílení imunity.

Cibuli si můžete vypěstovat buď ze sazečky, nebo ze semen. Dozvíte se taky, proč je cibule královnou (nejen) české kuchyně. Pěstování cibule ze sazečky Výhodou pěstování cibule ze sazečky je, že ji nemusíme předpěstovávat. Možná vás v obchodech lákají síťovky plné sazeniček cibule sazečky.


Mnoho zahradnictví i obyčejných obchodů nabízí takový sortiment. Je oblíbené do polévky, jíž dává pěknou barvu. Sázení česneku a cibule Pokud ještě stále váháte, jak vlastně hluboko sázet cibuli, sazečku, česnek nebo třeba i cibulky květin, pár cenných rad vám nyní přinášíme.


Květinové cibule sázejte podle velikosti.

Rovněž na sázení sazečky je ještě brzy, neboť v případě déle trvajících chladných až mrazivých dnů může dojít k tzv. Pojďme se tedy vrátit do dob našich babiček a zkusit atraktivní odrůdy vypěstovat sice pracnější a delší cestou, ale s podstatně lepším konečným efektem. Slunce, vyšší teploty a vyhřátá půda, to je to, co cibule a česnek potřebují, aby začaly růst.


Kdo nestihl podzimní výsadbu, měl by si pospíšit. Hloubka výsadby se řídí podle velikosti cibule. Jednoduché pravidlo říká, že se sází 2krát až 5krát hlouběji, než je průměr cibule. V lehkých půdách je sázejte hlouběji.


Dává se do mnoha slaných pokrmů, ať už jako součást jíšky, pod pečené maso nebo osmažená na bramborové knedlíky. V zásadě máte tři možnosti, jak ji pěstovat. Z předpěstěných sazenic - sazeničky zasadíte do truhlíku nebo do pařeniště předem, a teprve ke konci dubna, kdy naklíčí, je přesunete na pole. Ze semen můžeme pěstovat kvalitnější a trvanlivější odrůdy cibule, nežli ze sazečky.


Sklizně se sice dočkáme za delší čas, ale výsledky za to stojí. Nejlepší je sazečka, která má – mm v průměru. Během růstu cibuli plejeme a okopáváme. Zahrádkáři dávají obvykle přednost sázení cibulek, protože bývají odolnější a zvládají horší počasí lépe než semena.


Pokud si ale chcete cibule vypěstovat kompletně od začátku sami a máte trpělivost pro jejich pěstování ze semen, kdy je. Oproti přímo setým cibulím mají horší skladovatelnost.

Zde se dozvíte jak na to Pokud si chcete zasadit a pěstovat cibuli u Vás na zahradě, sejdou se praktické rady. Do téže půdy je ji vhodné dát až cca po letech. Problémem při pěstování ozimé cibule ze sazečky je kromě mrazů přes zimu zejména volba odrůdy.


Tato odrůda nesmí být náchylná na vybíhání. Druhá je sázení z cibule zvané sázečky, což jsou menší cibulky vypěstované rok předem. Na trhu existuje spousta druhů kuchyňské cibule.


Liší se tvarem, chutí i obdobím pěstování. Ze sazečky nám naroste velká cibule, avšak nehodící se k uskladnění Sazečku sadíme do řádků vzdálených cca cm. Při sázení si pomáháme sázecím kolíkem, dolíky však neděláme příliš hluboké, cibule koření mělce. Když nepodceníte sázení cibule , již vám téměř nic nestojí v cestě k vydatné úrodě. Jak budete sázet cibuli?


Než začnete se sázením, je třeba si ujasnit, jestli budete pěstovat cibuli sazečku, anebo si rovnou ze sazečky vypěstujete cibuli určenou ke spotřebě. Je velmi důležité provést výsadbu tak, aby sazečka do mrazů zakořenila a vyrostly jí alespoň tři lístky. Egypťané, Sumerové, Řekové a Římani. Při sázení sazečky příliš brzy v případě déle trvajících chladných až mrazivých dnů může pak dojít ke známé jarovizaci a většina sadby vám vyběhne rovnou do květu.


Sázení cibule Sazečku lze zasázet do země až po zmrzlých.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky