pondělí 27. května 2019

Co použít na živý plot

V praxi by možná nevadil menší plot na chráněném stanovišti, ale rozhodně ne na velkých plochách a otevřeném terénu. Například tis, který sice pomalu roste, ale je velmi dlouhověký. Botanické růže, například Rosa rugosa, byly velmi oblíbené na venkovských zahradách, kde vytvářely neprostupný živý plot , ozdobený na podzim atraktivními šípky. Chcete-li živý plot pokrytý květy, seřezávejte stonky v různých výškách, aby se květy objevovaly všude, nejen nahoře.


Pozor taky na na místa, které jsou celoročně ve stínu nebo je na nich příliš sucho nebo mokro.

Pochopitelně můžete mít živý plot i na takovýchto místech, jen je to náročnější na péči o něj a výběr vhodných rostlin. Poháněna jsou dvoutaktním benzínovým motorem s výkonem kW. Nemusíte se však bát silných vibrací - nůžky jsou totiž vybaveny antivibračním systémem. Je dokonalou náhradou klasického oplocení, a pokud bude tvarovaný, podtrhne také půvab květinové výsadby. Kromě toho se umí proměňovat spolu s ročními obdobími, nelze ho pomalovat ani rozbít.


Na každé druhé zahradě najdete živý plot z tújí, které ale mají mnoho odpůrců. Túje jsou trnem v oku zahradníků. Sice rychle vyrostou, ale v průběhu roku se nijak nemění, říká zahradní architektka Eva Nováková.

Bambusy jsou velmi vhodné na živý plot. Rychle rostou a nepotřebují téměř žádnou údržbu. Na rekreační zahradě nebo v chatové kolonii, kde nejste přes zimu, můžete pořídit levný stříhaný živý plot z opadavých keřů. Zimolezy, pámelník, dřišťál, hloh – cokoliv, aby výsadba ladila s okolím. Od jara do podzimu vám takový živý plot poskytne soukromí stejně dobře jako dražší druhy.


Nenáročný živý plot na půdu a ošetřování. Kromě extrémně kyselé půdy dokáže růst kdekoliv, i tam, kde jiné rostliny nemají šanci. Optimální podmínky si vychutnává v hnědozemi či černozemi. Na živý plot jsou nejlepší stálezelené rostliny, které se dobře udržují střihem, jako jsou například tis, buxus nebo túje.


Zahradní architektura pracuje s celou řadou vegetačních prvků, které mohou na pozemku plnit různé. Vaše nastavení prohlížeče zakazuje používání cookies. Chcete-li na straně používat všechny funkce neomezeně, prosím povolte používání cookies a. Plotostřihy , jak se také nůžky na živé ploty nazývají, slouží k tvarování a seřezávání živých plotů a okrasných dřevin a vyrábí v široké škále provedení. Rozlišují se nůžky benzínové , elektrické a akumulátorové , které jsou sice rovněž založeny na elektrické energii, ale jejich výhody a nevýhody jsou zcela rozdílné. Napomáhají tomu ergonomické úchyty a otočné rukojetě, díky kterým můžete stroj pohodlně držet a ovládat v různých pracovních polohách.


Velice důležitá je také vyváženost stroje, která značně snižuje únavu při práci.

Netvoří tyčovinu, tak nepůsobí až tak exoticky. Tyčové fylostachysy , to je jasná Asie. Taky o tom přrmýšlíme,ale protože máme malou zahradu a chceme aby byla okrasná i užitková(v malé míře),tak jsme se rozhodli udělat něco jako živý plot z ovocných stromů,které mají menší vzrůst. Nám ani nejde o živý plot ,ale jak co nejlíp využít malou zahradu a tak zabijem dvě mouchy jednou ranou. Viděla jsem krásný živý plot asi to byl cypříš zlatý a stříbrný(možná modrý).


Byli sázeny do živého plotu jeden zlatý a jeden stříbrný(modrý)atd. Taky nemusíte použít živý plot , stačí když na plot stávající připevníte pásy např. Ušetříte i těch 30cm, vyroste to téměř na počkání a na zakrytí bince od souseda to postačí-pokud to nemá jiný účel splňovat. Ak si želáte živý plot vysoký metre, potom vysaďte tuje Smaragdy na bežný meter.


Nůžky na živé ploty koupit o objednat u OBI. V prípade nižších živých plotov môžete vysadiť kusy na meter, pri plotoch vysokých iba meter dokonca až kusy na bežný meter.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky