úterý 28. května 2019

Emily bronteová na větrné hůrce

Jetzt Ihren neuen Style entdecken! Das Fashion Must-have der Saison. Tady budu asi prozrazovat děj.


To jak nechá zemřít svého bratra, jak z jeho syna udělá analfabeta, jak terorizuje všechny věčně nemocné pracháče s jejich poníky, snobstvím a srabstvím byl balzám na mou duši. Něco mezi hororem a telenovelou. A tak na Větrné hůrce zůstal jenom Heathcliff, Kateřina, Hareton, Nelly a sluha Josef.

Kateřina se stále nudila, protože v domě neměla žádné přátele. Až na Nelly, ale ta musela bát dlouho v kuchyni. Proto se skamarádila s Haretonem. Když po roce zemřel Heathcliff, přerostlo jejich kamarádství v lásku.


Na nový rok se chtěli vzít a přestěhovat se na Drozdov. O Větrnou hůrku se měl starat Josef. Na bouřném severu Anglie leží Větrná hůrka.


Panství vřesovišť a mokřadů, kde žijí lidé nezkrotní jako okolní příroda.

Kraj, kde na hřbitovech. Milostný příběh Heathcliffa a Kateřiny je natolik jiný, že si ho zamilujete. Opravené Divadlo Petra Bezruče uvede drama Na větrné hůrce.


Příznivci proslulého ostravského Divadla Petra Bezruče se konečně dočkali. Nejvíce ji proslavil její jediný román Na větrné hůrce (Wuthering Heights), klasické dílo anglické literatury. Emily byla druhá nejstarší ze tří sester Brontëových.


Publikovala pod mužským pseudonymem Ellis Bell. Celý příběh vypráví hospodyně Ellen Deanová (Nelly) panu Lockwoodovi, který se přistěhoval na Drozdov a při návštěvě Větrné hůrky poznal její. Poprvé spatřil světlo světa v polovině 19. Stejně jako její sestry měla i Emily zdraví oslabené drsným podnebím doma a ve škole. Pro mne to vůbec nebylo nudné,děje se tam strašně moc věcí najednou,ikdyž se to může jevit jako nuda.


Mám z toho hodně pocitů a musím to vstřebat a zamyslet se. Myslím,že Emily moc dobře věděla proč to napsat takhle. Taky mi někteří připadali nesympatičtí a Kateřina hrozná Milka,ale ono to bude jinak. Společně se svými pěti sourozenci pocházela z rodiny konzervativního a panovačného kaplana.


Na Větrné hůrce je větrno. Období: Realismus s prvky romantismu. Vrstevníci: Emilyiny sestry – Charlotte Brontëová (Jana Eyrová) a Anne Brontëová (Villet, Dvojí život Heleny Grahamové), Gogol (Revizor), Charles Dickens, Mark Twain, Jack London… apod.

Heathcliff, ktorého adoptuje statkár na severe Anglicka, vyrastá spolu s jeho dcérou Cathy. Tragický príbeh veľkej a nenaplnenej lásky, zrady, nenávisti a túžby po pomste, nakrútený podľa románu Emily Brontëovej. Tvorcovia filmu sa snažili o maximálnu vernosť literárnej predlohe a evokáciu atmosféry viktoriánskeho Anglicka prostredníctvom pozorne rekonštruovaných reálií. Můžeme se jen domnívat, zda by toho v podobné kvalitě dokázala napsat více.


Její život skončil náhle. Nachladila se při pohřbu svého bratra, nemoc se rozvinula v tuberkulózu, která se jí stala osudnou. Zemřela v pouhých letech.


Slavný romantický a dramatický román Emily Brontëové se odehráv. Samotný děj se odehrává na bohapustém místě, plném vřesovišť a bažinatých nástrah, kde se pomoci, když bude potřeba, nedovoláte. To prostředí, kam se autorka s panem Lockwoodem a Heatcliffem dostala, perfektně dokreslovalo pocit samoty, nevole a bezpráví, které na Větrné hůrce a na Drozdově panovalo. Jediný román, který stihla napsat za svůj život Emily sestra Ch.


Je to kniha o lásce, zradě, nenávisti, pomstě a odpuštění. Odehrává se ve staré Angliii v drsné krajině a má i tro. Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání).


Audioknihy nejde stáhnout. Na něj si dělal ale nárok i jeho otec, který ho také i získal. Ale ne z lásky, nikoliv. Veškeré informace o produktu.


Hodnocení a recenze Na větrné hůrce od ostatních uživatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky