čtvrtek 30. května 2019

Venkovská předzahrádka

Venkovská předzahrádka kvete a voní Základ předzahrádky u venkovského stavení vždy tvořily trvalky. Naši předkové je sázeli tak, aby kvetly během celé jara, léta a podzimu, a hlavně – aby voněly. Máte raději romantickou rozevlátou atmosféru venkovského stavení, nebo vás oslovuje moderní jednoduchost? Obojí můžete vyjádřit hned u vstupu do svého domova.


Když však projedete českým venkovem, vidíte, že skutečnost je poněkud jiná.

Přitom by stačilo změnit jen málo. Už vpředu před domem nás po obou stranách vstupní cesty uvítá půvabná venkovská předzahrádka. Východní předzahrádka ve. Venkovské zahrady - předzahrádka v anglickém stylu Všechny možné barvy Klasická anglická venkovská zahrada je pestrobarevnou neformální směsí charakterizovanou starodávnými květinami, které naplno rozkvetou během léta.


Typická venkovská babičkovská zahrádka je můj sen. Zatím sháním kytičky a sázím je bez ladu skladu jak mě napadne, abych vyzkoušela jestli vůbec sem. Pokud máte tu výhodu, že vaše předzahrádka je dostatečně velká, můžete v ní kromě výsadby rostlin využít i nejrůznější okrasné prvky jako například suché zídky, treláže anebo dokonce zde vybudovat třeba i malé okrasné jezírko.

Francouzská zahrada s vůní bylinek. Její vesnická jednoduchost, až ledabylost se zvláštní. Připomínka venkovské zahrady je vytvořena u statku zrekonstruovaného do původního stavu, avšak s novým využitím (projekční ateliér, sušárna bylin, dílna apod.).


Barevná předzahrádka v Kubově Huti jako z dob našich babiček. Jít kolem, neodolám a přivoním si k nějaké z těch krásných květin. Výsledek obrázku pro VENKOVSKÁ PŘEDZAHRÁDKA SE STROMEM VENKOVSKÁ PŘEDZAHRÁDKA SE STROMEM Zobrazit další. Venkovská zahrada Narazila jsem dnes na jedno moc pěkné album a dokonce jsem tam našla fotky naší zahrádky. Je totiž omezeným prostorem s precizně naplánovanou výsadbou, v níž by měl mít i ten nejmenší prvek své přesné místo.


V minulosti se této odpovědné úlohy často zhostil barevný sádrový trpaslík, nyní existuje mnohem širší a lepší nabídka. Předzahrádka je ideální pro umístění promyšlené dominanty. Zásada, že je předzahrádka nedílnou součástí veřejné zeleně, znají a dodržují velmi úzkostlivě zejména zahraniční majitelé zahrad a zahrádek. Pověstní jsou tím třeba Holanďani, kteří by toto téma mohli vyučovat na vysoké škole.


Typickým příkladem je šalvěj, levandule, na jaře primule, konvalinky a pivoňky. Pro okrasné rostliny byla. Tradiční venkovská předzahrádka je zpravidla skryta za dřevěným laťkovým plotem a velmi pestře osázena letničkami, trvalkami a růžemi.


Ačkoliv si typická venkovská zahrada libuje ve volném růstu více než jiné, přesto je při jejím zakládání třeba splnit několik pravidel.

Předně jsou pro všechny venkovské zahrady typické tři její části, ke kterým patří malá předzahrádka , zápraží a sad. Jsou pro ni typické hlavně barevně kvetoucí dřeviny a trvalky. Kvetoucí venkovská předzahrádka za plotem. Stavení si zachovalo svůj venkovský charakter, zahrada ho.


Fotografie zahrad u rodinných domů plné inspirace pro vaše bydlení. Okrasné zahrady, užitkové zahrady nebo kombinace obojího. Máta, meduňka, tymián, libeček, kopr, měsíček lékařský na záhonku musely být, pro mateřídoušku, heřmánek, diviznu a lipový květ se chodilo za humna.


Zahrada s terénními modelacemi - Babice. Malá kvetoucí zahrada – Bílovice nad Svitavou. Moderní zahrada – Blansko.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky