středa 29. května 2019

Odrůdy meruněk pěstování

Odrůdy meruněk Velkopavlovická meruňka. Právě mrazuvzdorné odrůdy rozšiřují území pěstování meruněk i do severnějších a vyšších poloh. Nejlepší odrůdy meruněk pro Moskevský region Moskevská oblast není nejlepší oblastí pro pěstování takových stromů, jako jsou meruňky.


Lidé však rádi soutěží s přírodou a vytvářejí nové odrůdy, které dokonce v ruském klimatu dokáží dát chutné a sladké ovoce. Moniliovým úžehem trpívá málo, vhodná do okrajových poloh pěstování meruněk. Zraje kolem poloviny července.

Pěstování meruněk Meruňky - jsou původním druhem oblastí s tuhým, ale krátkým zimním obdobím. Vhodné jsou severozápadní až severní mírné svahy, kde dochází k pozdnějšímu nástupu do květu. Meruňky patří mezi poměrně choulostivé ovoce na pěstování , dnes však existují i nejodolnější odrůdy , které je možné na chráněném místě vysadit i ve vyšších polohách. Podle doby zrání se dělí na velmi rané, rané, středně rané, pozdní a velmi pozdní.


Při tomto způsobu pěstování je velmi důležitý letní řez, kterým odstraňujeme silně rostoucí výhony a větve. Stromky pěstované jako nízké tvary vysazujeme ve sponu 4–5x2–m, podle vzrůstnosti odrůdy a použité podnože. Dozrávání se často vztahuje k odrůdě Velkopavlovické (VP), což bývá ve 2. Mají rády teplo, proto se pěstují zejména v nižších polohách, nebo na dobře chráněných místech uzavřených ze severu i přilehlých stran.


Riziko ale může snížit výběr vhodné odrůdy.

Nejčastěji se dnes meruňky pěstují jako čtvrtkmeny a nízké tvary. Plody se dobře přepravují. Meruňky - odrůdy meruněk Odrudy meruněk rozdělené podle stanoviště, plodů, doby zrání a zda vybraná odruda trpí na nemoci.


Bergeron, Hargran Karola, Maďarská, Rakovského, Sabinovská, Veecot, Velkopavlovická. Meruňky pěstujeme ponejvíce jako čtvrtkmeny s volně vedenou korunou. Na jižních stranách domků je vhodné tvarovat palmety. U mladších stromků provádíme letní červnový řez, později děláme jen lehký průklest mladého dřeva po sklizni. Návod na pěstování meruněk Meruňky stejně jako broskvoně pochází z Číny.


Tyto rané odrůdy meruněk sice na sobě pár stroupků vždy mají a nechám je asi i do budoucna bez postřiku proti strupovitosti. Nechal jsem bez postřiku všechny odrůdy , ovšem plody Bergeronu vypadájí, jak kdyby je právě vytáhli z komína. Dužnina se dá vykousat, či vykrájet, ale plody vypadají na stromě opravdu hrozně. Zajímalo by mě, jestli existují někde na internetu stránky, zabývající se odrůdami meruněk a broskvoní, jejich chuťové vlastnosti, doba sklizně. Zdravotní přínosy meruněk zahrnují jejich schopnost léčit trávicí trakt, zácpu, bolesti uší, horečku, kožní onemocnění, rakovinu a anémii.


Meruňky také pomáhají zlepšovat zdraví srdce a léčit napjaté svaly a rány. Jiné odrůdy meruněk budou prospívat na jižní Moravě a jiné na severu Čech. Případně se můžeme obrátit na nejbližší pobočku nějakého zahrádkářského spolku , kde bude jistě nějaký zkušený sadař-pomolog, který nám s výběrem odrůdy meruněk poradí.


Přesto pěstování meruněk je a bude obtížnější, především v okrajových oblastech, než pěstování jiného druhu ovoce. Ze zahraničí přicházejí nové, odolnější odrůdy , které jsou velmi nadějné především, co se týče odolnost. V posledních dvou desetiletích se požadavky na nové odrůdy meruněk značně zaměnily.

Jde o to, že hlavní kriteria pro pomologické vlastnosti plodů určuje síť supermarketů a jejich požadavky jsou jasná a strohá (velikost, pevnost dužniny pomalý vývoj). Vedlejší je hledisko chuti, arómy a obsahu nutričně zajímavých látek. Perspektivní odrůdy meruněk do každé zahrady Rubrika: Ovoce a. Odrůda původem ze Slovenska je výborná pro konzervaci a pěstování v okrajových oblastech. Ceněná je její vysoká odolnost k nízkým teplotám, zejména v době květu, nác. Kvalitní meruňky jsou plody plné vitamínů s multifunkčním využitím.


Jestliže i vy chcete pěstovat některý kultivar, měli byste si jeho volbu velmi. Uvažujeme o výsadbě meruňky. Potřebovali bychom poradit s výběrem vhodné odrůdy a pokud možno menšího vzrůstu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky