pátek 31. května 2019

Kvetoucí popínavé rostliny

Ab 99€ direkt vom Rosenzüchter bestellen! Nur solange der Vorrat reicht! Angebote für diese Saison! Z botanického hlediska totiž každá květina vytváří formu květu - ale třeba popínavý břečťan má květ zcela nevýrazný, podobně jsou na tom některé druhy zimolezů - například zimolez Henryův.


Jsou to zejména růže, které jsou pro tento. Popínavé rostliny Snad v každé zahradě se najde místo, kde najde uplatnění jejich úžasná vlastnost – pnout se.

Některé přitom nepotřebují oporu, například břečťany a přísavníky, které během krátké doby zakryjí holé zdi, nevzhledné fasády a další místa, na která není v zahradě hezký pohled. Dobrý den, můžete mi poradit nějaké popínavé rostliny do stínu, kromě přísavníků a břečtanu, které by kvetly? Další lianovitou rostlinou na jaře kvetoucí je Akebia. Pochází z východní Asie, zejména z Japonska, a také její jméno je japonského původu.


Nejvýznamnější popínavé rostliny. V tabulce jsou uvedeny abecedně seřazené pnoucí rostliny, uvedená výška platí pro dospělé jedince. Místo použití, které doporučujeme, samozřejmě není zcela závazné - záleží na vás, jak si chcete výsadbu uspořádat. Rostliny rozdělujeme na samopnoucí a ty, které potřebují oporu.


Dále zde nalezneme rostliny buď okrasné listem nebo výrazně kvetoucí.

Samopnoucí rostliny se přichytávají pevně k podkladu. Rostliny, které potřebují oporu je dobré vysadit tam, kde jim máme možnost poskytnout dostatečnou oporu, ke které je budeme pevně vyvazovat. Oba dva systémy jsou propojeny tkáněmi, které vedou od kořenu až po květ. Kořeny umožňují rostlině získávat vodu a živiny z půdy, zelené výhonky umožňují proces fotosyntézy. Jednou z dalších částí kvetoucí rostliny je květ.


U větších zahrad pak dokáží vytvořit zajímavý optický efekt a dojem nevšednosti, netuctovosti, ale často také zamaskovat nehezký kout či stavbu. Při výběru vhodného druhu popínavé rostliny musíme zohlednit několik kritérií, které nám napomohou při volbě té správné rostliny : jaký máme prostor kolem pergoly, zda jde o opadavou rostlinu, kvetoucí rostlinu, jak zatíží pergolu, jaké je umístění pergoly (přímé slunce, polostín), jaká je rychlost růstu zvolené popínavé rostliny. Kvetoucí pokojové rostliny. Zimolez japonský Hall´s Prolific. Popínavá rostlina s atraktivními květy v žluto bílé barvě kvetoucí od června do září.


Vhodnou kombinací druhů kvetoucích v různém časovém období je možné docílit, aby svou pestrou paletou barev oživovaly zahradu téměř po celý rok. Zkrášlí svými květy i olistěním každou zahradu. Dělíme je na samopnoucí a ty, které potřebují oporu. Rostliny zakoupené v květinářství jsou zpravidla řízky (v květináči vždy dva až tři) s několika květy a spoustou poupat.


Kompaktní rostlina vypadá moc pěkně, ale tento stav netrvá dlouho. Jakmile odezní účinek růstových retardantů, začne rostlina růst. Na plném slunci bohatě kvete, ale vytváří dlouhé výhony.


Ty musíme začátkem zimy nebo v předjaří seříznout, abychom udrželi kompaktní vzhled rostliny.

Ibišek bude vděčný i za letnění. Trubač (Campsis) je bohatě kvetoucí opadavý keř, dorůstající až do výšky metrů vyžadující slunné stanoviště s orientací na jih nebo západ. Není nutná opora, rostlina se přichytává příčepnými kořínky. Tento keř je atraktivními pro své trubkovité květy v barvě oranžové, oranžovočervené, červené a žluté. Všechny ale spojuje potřeba dobré půdy, dostatku světla a pravidelný přísun vláhy a živin.


Opora pro popínavé rostliny. I tyto rostliny by nás měly přímo vyzvat k malým cestám za poznáním, za rozšířením našich obzorů. Mít neustále kvetoucí zahradu je snem každého zahrádkáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky