středa 29. května 2019

Lanýže pěstování

K pěstování lanýžů je potřeba znát přírodní podmínky, za kterých lanýže rostou a vyhledat přirozená místa pro lanýže vhodná. Aromatické houby lanýže rostou pod kořeny stromů, hlavně pod lískami, lipami, uvedenými duby a topoly. Ve výše uvedených lokalitách se dělají pokusy s pěstováním lanýžů. Využívají se k tomu lesíky nebo sady, kam se tyto houby očkují do půdy.


Profesionálnímu pěstování lanýžů u nás se zřejmě nikdo nevěnuje.

Na možnost pěstovat lanýže v našich podmínkách, upozorňovali mykologové už před sto lety. Byly poměrně běžnou ingrediencí mnoha receptů, jak to potvrzuje soudobá kuchařská kniha. Znáte nejdražší potravinu světa?


Ano, lanýže , houby ze známého rodu zvaného Tuber lákají sběrače po celém světě. Gurmáni si doslova libují a. Lanýže jsou vzácné, a tomu odpovídá i jejich cena na celém světě. Pěstovat lanýže by mohla být „krásná idea“, jak přijít k bohatství.


Ale pro jedince je neuskutečnitelná.

Lanýže se sice uměle pěstují v lanýžárnách, ale je to činnost vysoce odborná, ne levná. Originál lanýže z Itálie. Oleje, pasty, sýry a další delikatesy, kterým neodoláte! Lanýže rostou převážně v dubových a jiných listnatých lesích.


Lanýže dokáží odborníci již cíleně pěstovat v lanýžárnách - pozemek osází symbiotickými stromy a jejich kořeny naočkují houbou. Po několika letech čekání pak podle typického holého kolečka bez vegetace kolem stromu poznají, jestli se houby chytly. Pěstování upadlo, což se odrazilo na vzrůstu přechodně snížených světových cen lanýžů. Objevují se informace o tom, že se na trhu s lanýži musí počítat s Novým Zélandem a Austrálií, kde se byly založeny lanýžárny s evropskými výtrusnicemi implantovanými na místní dřeviny.


Lanýže se strouhají či krájejí na tenké plátky a používají se jako přísada do těstovin, rýže, polenty, pomazánek či smažených vajíček. Lanýže vyžadují polohu v chladnějších oblastech na jižní straně, v suchých polohách je vhodná strana severozápadní. Stanoviště pro pěstování lanýžů by mělo být z dosahu jiných dřevin, zejména lesních stromů, aby jim nehrozila konkurence jiných hub.


I v České republice se může vzácně vyskytnout lanýž letní, ovšem je chráněný zákonem a nesmí se sbírat. Tento mykorhizní stav se vyvíjí až několik desetiletí, než se pod zemí. Lanýžů je známo mnoho druhů, z nichž je většina ceněna jako vynikající kulinářská pochoutka. Jejich výskyt je velkou vzácností a ne všude se. K pěstování se užívá lesíků a sadů, které se očkují touto houbou a označují se lanýžárny.


Tak se pěstuje zejména lanýž černovýtrusý, lanýž letní.

Tyto druhy vytvoří kolem stromu kruh s omezenou vegetací. Až do současnosti jich bylo zaznamenáno kolem padesáti druhů. Burgundské lanýže (Pravé francouzské lanýže) Truffe de Bourgogne. Většinou jsou bez chuti, ale jedlé. Tento návod platí pro sadu, která se objevuje v nabídce firmy Starkl.


Tato sada obsahuje květináč se stromkem, na jehož kořenech je naočkováno unikátní certifikované podhoubí lanýžů. Z tohoto důvodu je v návodu zmiňován také stromek. Lanýže v zemi identifikují tak, že cítí jejich silné aroma, respektive chemickou látku dimethylsulfi produkovanou plodnicí.


Kde se vyskytuje Domovem lanýžů jsou listnaté, převážně dubové lesy středomoří. Lanýže nám seslalo samo nebe (Universum nebo jak to budeme nazývat :)). Robin je našel náhodou na našem pozemku a ani nevěděl, co to je.


Až za pár dní se ukázalo, že se jedná o vzácné houby a že Rumunsko má ideální podmínky pro jejich růst. Tak postupně vznikl náš nový způsob obživy. Je velmi důležité znát přírodní podmínky, za kterých lanýže rostou. Výsadba lanýžů spočívá ve vysledování a vybíraní přirozených míst.


Lanýže se používají ve své plné zralosti, kdy je veškerá vůně a aroma koncentrované v srdci plodnice. Uchovávání a zpracování lanýžů Vlastní zpracování je velmi jednoduché, od sběru lanýžů v lese k nákupu od spolehlivých sběračů. Tipy na výlet, kam na víken turistika a cykloturistika České republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky