pátek 31. května 2019

Moniliová spála postřik

Tato choroba napadá především meruňky a višně, včetně okrasných višní (silně náchylná je např. višeň plstnatá). V menším rozsahu napadá i třešně. Autor: Archiv ireceptar. Moniliová spála patří k nejvíce rozšířeným chorobám meruněk.


Ošetření se doporučuje především v lokalitách s pravidelným větším napadením, u náchylných odrůd nebo po větším poškození plodů, např. Moniliový úžeh zvaný též spála zanechává na stromech spálené konce větviček, které mohou být mylně považovány za zničené mrazem. Choroba ničí úrodu a strom silně oslabuje, proto je důležitá včasná prevence i léčba. V rokoch intenzívneho napadnutia zasychajú kvety (akoby boli spálené, preto sa monilióza nazýva aj ,, moniliová spála “), zasychá taktiež rodivý obrast a konáre a na miestach infikovanej a zdravej časti výhonkov, sa objavuje glejotok.


Proti moniliové spále je účinný postřik Talent a Optikombi. Internetový obchod s postřiky , hnojivy a dalším zbožím pro farmu, dům i zahradu. Jarní mrazíky v době květu meruněk dokážou zničit celou úrodu. Moniliniová spála a moniliniová hniloba plodů patří k nejvážnějším houbovým chorobám peckovin.


Třešně, višně, mandloně i meruňky jsou na jaře ohroženy houbami rodu Monilinia, které způsobují moniliovou spálu a hnilobu. Plody jsou poté napadány pokud je vlhčí počasí a teploty okolo 22°C. Pokud jsme teprve sklidili napadené plody běhen zimního období, tak provedeme postřik při nejbližším termínu, kdy teploty přesáhnou 5ºC. Také je možné použít insekticidy, které hubí přenašeče spor (například vosy). Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené.


Monilióza, neboli též moniliová hniloba jádrovin je choroba ovocných stromů, která se projevuje především napadením plodů a letorostů. Napadené letorosty a květy vypadají jako spálené a uschlé zůstávají v korunách stromů až do konce vegetace. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají, ale přitom neopadávají. V období kvetení mycelium prorůstá přes bliznu do semeníku, ničí květ, později plodonoše a jednoleté výhony, které vadnou a usychají.


Horizon 2EW obsahuje systémově působící tebuconazole. Proti širokému spektru houbových chorob moniliová spála. Velmi vhodná je alespoň chemická ochrana v. Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co se s tím dá dělat? Dá se ten strom zachránit? Viditelně oschla jen jedna větev, tu jsem odstranila.


Chci jenom sdělit, že v oblasti Loun, zvláště poblíž řeky, zejména v mrazových kotlinách je takto postižena letos většina meruněk. Nejedná se o spálu nýbrž opravdu o nam. Slouží k ochraně proti moniliové spále meruněk a višní. Vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobým. Chrání rostlinu před napadením (prevence), ale také po infekci (kurativní účinek).


Monilíniová spála napáda najmä marhule a višne (dokáže však spôsobiť škody aj na iných druhoch kôstkovín či jadrovín), monilíniová hniloba napáda všetky druhy kôstkovín a jadrovín. K ochraně proti moniliové spále. Děkuju,Ivano,taky bych řekla, že kupovat to nebudu, přesličky najdu dost a dost a stejně nemám postřikovač. Mnoho pěstitelů se domnívá, že květy stromů napadené monilií zničil mráz. Poškození je totiž podobné.


Odborníci ale vědí, že ochrana není složitá, a že vhodný termín představuje především doba kvetení. Veškeré informace o produktu. Ide o moníliovú spálu, aktuálne sa vyskytuje každoročne.


Višňu zrežte, prihnojte a do budúcna nezanedbajte ochranu proti tejto hubovej chorobe.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky