pátek 31. května 2019

Úpal a úžeh

Většinou nevznikne sám o sobě, ale jedná se spíše o obojí, tzn. A není se čemu divit, jejich názvy jsou matoucí, příznaky dost podobné a někdy se mohou dokonce prolínat. Navyše, na koži vzniká miestne začervenanie , až pľuzgiere. Příznaky, léčba a prevence Zdraví Léto Eliška 17.


Krásné letní počasí s sebou přináší i nepříjemnosti v podobě.

Navíc vzniká na kůži místy zarudnutí, které může přejít až k puchýřům. Dostat úžeh není v horkých a slunečných letních dnech vůbec těžké. Je to totiž kolaps z horka, který je vyvolán horkým, nevětraným a vlhkým ovzduším. Když pak k tomu přidáme nedostatečný pitný režim, dojde k tomu, že se tělo nestíhá ochlazovat, a tělesná teplota se vyšplhá i nad stupňů. O problému: Úpal je reakce našeho organismu na jeho vystavení vysokým teplotám.


K úpalu dochází, když organismus není schopen za pomoci termoregulace odvést z těla dostatečné množství tepla. Lidské tělo se nedokáže vyrovnat s teplotou okolí, přestává odvádět přebytečné teplo, dochází k selhání termoregulačních mechanismů a tělesná teplota jádra prudce stoupá. Zatímco úpal je vyvolán dlouhodobým pobytem v horkém uzavřeném prostoru, úžeh má za následek delší setrvání na slunci bez pokrývky hlavy.

Obě tato onemocnění mají totiž podobný průběh, a proto je i jejich léčba (a prevence) prakticky shodná. Pokud se vám pletou, až tak to nevadí. V letních měsících, kdy slunce pálí a teploty se šplhají hodně vysoko, hrozí dvě nebezpečí, která s tímto přímo souvisí. Abychom se úpalu a úžehu vvyvarovali, je důležité v letních měsících omezit pohyb na přímém slunci , chránit pokožku hlavy pokrývkou , dostatečně pít a nepobývat v dusných místnostech nebo špatně větraných dopravních prostředcích. Tropická vedra jsou tady.


Dlouho očekávané léto se dostavilo a bohužel sebou přineslo i tropická vedra. Rtuť teploměru některé dny stoupá až k 42°C a. Spousta lidí si je plete. Podobné názvy jsou zavádějící a napovídají společnou příčinu. Slunce je ale viníkem pouze na jedné straně. Ačkoliv by se nabídlo říci, že když slunce pálí, dostanete úpal, je to naopak.


Celý den na slunci bez pokrývky hlavy způsobí úžeh. Vysoké teploty podle předpovědí hned tak neskončí. I když si mnozí úpal a úžeh zaměňují či tomu přisuzují stejné příznaky, jde o dva rozdílné zdravotní problémy, které se navíc mohou i odlišně projevovat. Nyní to vypadá, že rekordy budou padat až do konce srpna. Jenže je rozdíl, jestli jste celý den strávili v autě bez klimatizace, anebo se váleli přes poledne na přímém slunci s naprostou absencí jakékoliv ochrany hlavy.


Jak postupovat při úpalu a úžehu?

Jak je od sebe vůbec rozeznat a kdy už je ten správný čas navštívit pediatra? Námahový úpal - vysoká teplota, nadmerné potenie, ktoré sa objaví po fyzickej námahe pri pobyte na slnku. Samotný úpal často predchádzajú bolesti brucha, svalové kŕče, nevoľnosť, hnačka, vracanie, závraty alebo zhoršené dýchanie.


Klasický úpal - ide o klasický typ úpalu, ktorý vzniká pri dlhom pobyte na priamom slnku. Navzdory tomu, že chladné květnové dny příliš nevěstily příchod letního počasí, začátek června nás příjemně překvapil. Opalujete se, popíjíte drinky, koupete se a říkáte si, že vám se to nemůže stát. Jenže večer se vám motá hlava, zvedá žaludek a máte teplotu.


Dochází k němu v situaci, kdy tělo není schopné se samo ochladit pomocí termoregulace a tělesná teplota vystoupá tak, že ohrožuje fungování orgánů v těle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky