středa 29. května 2019

Půdopokryvné rostliny náhrada trávníku

Nebo také bochanovité trvalky s. Buď dočasně, než se rozrostou trvalky, nebo na vyzkoušení, jak bude květinová náhrada trávníku vypadat. Letničky lze každoročně obměňovat dle libosti – i to je jejich výhoda. Kvete na jaře a počátkem léta, hodí se do polostínu a snese i stín. Je ideálním společníkem jarních.


Možná se tedy ptáte, kam vysadit půdopokryvné trvalky, když je jejich použití ve svahu zbytečné, ale věřte, že se tyto rostliny skvěle uplatní jako estetický prvek i jako náhrada trávníku v místech, kde se z různých důvodů nedaří trávníku.

Na stinné stanoviště se hodí zejména bergenie, kamejka, rohoblizeň, škornice, bohyška, mařinka, violka vonná a tlustonitník. Půdopokryvné rostliny vhodné do polostínu. Do zahrad vekovského typu se jako náhrada trávníku na slunné stanoviště hodí mateřídouška Thymus.


Jsou to vytrvalé stálezelené rostliny , které jsou dekorativní bohatým růžovým kvetením a různorodým zbarvením listů. Používání půdopokryvných okrasných rostlin v zahradě si šetříme práci s pletím. NÁHRADA TRÁVNÍKU – PŮDOPOKRYVNÉ TRVALKY.


Mnohé z nich při rozrůstání dále prokořeňují, odnožují, a tím půdu nejen kryjí, ale i zpevňují. Při výběru rostlin musíme dbát na to, jestli je osazované místo na slunci či ve stínu, a podle toho volit rostlinný kryt.

Náhrada trávníku - Microbiota decussata. Všude tam, kde nejsou pro trávník dobré podmínky, nebo na místech, kde by se trávník špatně udržoval, jako jsou prudké svahy, používáme takzvané půdopokryvné rostliny, které mohou trávník nahradit. Jiné druhy samozřejmě sázíme na osluněnou suchou stráň a jiné pod velký strom, který nepropouští příliš světla.


K zemi je připevníme pomocí oček z drátu. Hodí se na skalky, hroby, do nádob a jako náhrada trávníku. Roční přírůstky tohoto jalovce mohou být až 10cm.


Na výběr máte z mnoha barevných variant, některé dokonce kvetou opakovaně celou sezonu. Pro růže vyberte místo osluněné, nezamokřené, kde krásně pokvetou. Vytváří trsnaté a široce rostoucí keře.


Plazivé výhony mohou dorůst až do m, přičemž celková výška růže nepřesahuje m. Drobné květy uspořádané v květenstvích mohou být jednoduché i plnokvěté. Listy jsou lesklé, sytě zelené. Dočetl jsem se, že některé půdopokryvné rostliny zabrání růstu plevele. Například ta mateřídouška by měla růst tak hustě, že přes ní nic neproroste. Možná to byl nějaký kec, ale proto se ptám zkušenějších co a jak, než se do toho na jaře pustím.


A růže jsou jejich královny. V každé zahradě mohou být plochy, na kterých nechceme nebo nemůžeme vysazovat vysoké rostliny. Většinou se však dešťová voda využívá k zalévání zahrady, k čemuž se náramně hodí, protože je pro rostliny nejpřiroze- nějším zdrojem vláhy.

Princip je jednoduchý: voda ze střech a zpevněných ploch okolo domu se jímá do podzemní nádrže, kam natéká nejlépe přes filtr. Používají se často jako náhrada trávníku do míst, kde by udržování travnatých ploch bylo pracné, drahé, nebo technicky velmi náročné. Idealní na místa vysypaná kůrou, kde Vás už nebaví neustále kůru dosypávat a rozhrabanou (po větru, psech, ptácích a dalších ničitelích naší práce) upravovat. Tyto rostliny jsou všeobecně tolerantní k suššímu stanovišti, což se na svahu hodí. Ušetříte si tedy práci se zálivkou.


Při výsadbě buďte velkorysí a kupte rostlinek raději více. Minimální hustota u půdopokryvných keřů by měla být pět rostlin na metr čtvereční, u trvalek kolem deseti kusů na metr čtvereční. Jen tak se vám porost rychle zapojí a dříve začne plnit svoji funkci.


Pak nezbývá, než sáhnout po náhradním řešení a vysadit na toto místo jiné rostliny, které plochu patřičně ozelení. Buď musíme každoročně trávník zakládat znovu nebo zvolíme náhradní půdopokryvné rostliny vytvářející porost podobný trávníku. Na menší plochy volíme rostliny s drobnějšími lisy, u větších lze použít i vyšší porost s většími listy.


Hledat v článcích: půdopokryvné trvalky slunná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky