čtvrtek 28. září 2017

Mšice na jahodách

Na rajčatech mám každý rok takové tenké černé s delšíma nohama, tak nevím jestli rajčata mšice odpuzují. Možná ty ostatní druhy, je fakt že jiné jsem na rajčatech neviděla. Mšice na jahodách Od: arlene 15.


Prosím o radu, jahody mi napadly mšice Nekteré stonky jsou uplně obalené. Máme na zahradě na místě za kompostem kopřivy, ze kterých si děláme na jaře jednak skvělý čaj na pročištění organismu a na mšice je používáme jednoduše tak, že natrháme kopřivy, dáme je do všech sudů s dešťovou vodou, kde po několika dnech začnou kvasit, a pak poléváme s konvemi květiny, zeleninu i napadené stromky mšicemi.

Kolem napadených stromků a. Na mšice mám vyzkoušený výluh z kopřiv - kopřivy naházím do kýble a zaleju vodou, po hodinách je možno stříkat. Vyzkoušeno na růžích, malinách a rybízu. Co se nespotřebuje na postřik, nechat ještě několik dní a je z toho vynikající hnojivo. Dá se použít i na pokojové květiny (naředěné s vodou). Vysávají šťávy z rostlin a ty postupně vadnou a hynou.


Také napadené rostliny vypadají velmi neesteticky – do vázy si takové květiny nebudeme chtít nařezat a napadená zelenina se nám bude ošklivit¨.

Každý může přidat vlastní recept. Někdy mohou pomoci postřiky z kopřiv vykvašených v sudu. Pokojové rostliny lze postříkat mýdlovou vodou, jarovou vodou, nebo výluhem z cigaretových nedopalků. Pirimor je specialistou na mšice.


Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny. Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem. Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Krátké video dokumentuje slivoň napadenou mšicemi. Na plodech se tvoří hnědé skvrny, které se postupně zvětšují.


Za krátký čas je celý plod potažem šedým povlakem. Ošetření: Dodržování optimální hustoty porostu, podkládání plodů na začátku kvetení, ošetření jahod přípravky Teldor nebo Mythos. Pokud se mšice přece jen na rostlinách, keřích či stromech zabydlely, můžete využít různé postřiky.


V obchodech jsou samozřejmě k mání ty chemické, jsou účinné, ale zasáhnou i plody, navíc nejsou zrovna bezpečné pro děti a zvířata. V regálech vybraných prodejen najdete i bio postřiky, které jsou podstatně šetrnější. Poradil jsem si: do kelímku jsem zasadil yzop lékařský a kelímek zavěsil přímo do koruny stromu.


Již po týdnu mšice zahynuly.

Poškozené konečky větví jsem pak sestřihal a hruška omladila. Přesvědčil jsem se, že yzop lékařský proti mšicím skutečně pomáhá. Působí nejen na mšice na paprikách, ale komplexně všude. Molice a třásněnky na jahodách ve sklenících. Za poslední desetiletí se britská produkce jahod pěstovaných ve sklenících zdvojnásobila na více než 115.


Mravenci sice chovají mšice, ale na druhou stranu také likvidují spoustu na zahradě škodlivého hmyzu. Snažit se vyhubit všechny mravence na zahradě, třeba jen kvůli tomu, že se někteří usídlili v trávníku, je nerozumné – lepší je naučit se s nimi žít. Na ovocninách použite lepové pásy, ktoré zábránia ich pochodu do koruny stromu. Pri rastlinách v nádobách je to však problém. Pomôcť si však môžete kriedou.


Jednoducho črepníky a podlahu pokreslíte tak, že im zamedzíte akýkoľvek prístup k rastlinám. Potom sa zamerajte na vošky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky