středa 27. září 2017

Kdy sázet fazole

Před vyséváním fazolí je dobré semena na několik hodin namočit do vody. Jejich povrch praskne a fazole rychleji vyklíčí. Až fazole prasknou, vyndejte je a dejte se do setí. Takto namočené fazole vám nesmí vyschnout, protože by ztratily svoji klíčivost.


Které fazole jsou ty pravé? To je otázka, na kterou si každý pěstitel musí odpovědět sám.

Záleží totiž nejen na tom, jaké podmínky k pěstování máme (prostor, poloha, klima), ale také na tom, co chceme vypěstovat (zrna, lusky nebo obojí). Na začátek si vyberte správné místo, kde byste svou fazole mohli umístit. Mladé rostliny mají bohatou zelenou plochu U pnoucích fazolí nesmíme zapomenout na to, že porost bude vysoký a bude dost stínit. Fazole potřebují slunce a vláhu, ale v žádném případě dlouhodobější přemokření. Všechny fazole které prodáváme je možné sázet.


Jsou loňské a bez problémů vyklíčí. Pokud jsou starší, tak na to upozorňujeme v popisu. Keříčkové fazole se nepnou, a tak na rozdíl od těch tyčkových nevyžadují oporu.

FOTO: Adéla Taitlová, Právo. Skvěle se hodí i do nádoby na balkón. Rostou jako z vody a navíc obohacují půdu o cenné látky. Ta je nutné sázet zhruba po nějakých třech až šesti fazolích do jedné jamky.


Její hloubka by měla činit kolem pěti centimetrů a spon jeden metr krát metru. Nad jamkami je třeba vytvořit kvalitní konstrukci, po níž se mohou fazole pnout. Fazole sklízejte v době, kdy se při ostrém ohnutí hladce zlomí.


Jestli chcete mít bohatou úrodu, tak fazole protrhejte každý týden. Sázet je můžete na záhony, ale také po skupinkách pod stromy či mezi půdopokryvné rostliny (které se nemusí na jaře, na rozdíl od trávníku, síci). Riesenauswahl an Markenqualität. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu.


Von Generator bis Wäsche. Alles finden, was Sie brauchen. Wir machen die Rückgabe einfach. Broskve, nektarinky i meruňky je dokonce lepší sázet v březnu nežli až pak na podzim.


Na konci března lze vysadit vinnou révu.

Ve skleníku se vesele vysévá paprika, rajčata, okurka, cuketa, fazole a veškeré bylinky. Při vyšších teplotách i dýně a melouny. Toho využíváme například při pěstování této rostliny jako clony, kdy můžeme zvolit okrasnou variantu. Kdy sázet Nejvhodnější období pro sadbu nastává v podzimních měsících (září, říjen, někdy i listopad), kdy teplota půdy klesne trvale pod stupňů. Sklizeň v tomto případě připadá pravděpodobně na červen , červenec.


Velmi chutné jsou fazole polozeleninové, které ale musíme. Zráním se stávají vláknitými. Jak je pěstovat a kdy se rozhodnout pro šťavnaté zelené lusky a kdy pro semena?


Fazole mají nádherné květy, proto byly vyšlechtěné i okrasné kultivary, jinak si ale můžeme vybrat mezi fazolemi pnoucími a keříčkovými. Pnoucí, keříčkové nebo okrasné fazole ? Co zasadit v červenci a srpnu. V letní sezóně toho můžete stihnout ještě opravdu hodně. Zasadit se dají například keříčkové fazole , saláty „baby leaf, zelí, japonské. Fazole patří mezi nenáročné a přitom velmi užitečné rostliny, nabízející rozmanitý užitek.


Nebýt fazolí a rýže, dvě třetiny lidstva by trpěly hladem. Jako mnoho jiných plodin, i fazole do Evropy přivezli kolonizátoři z Ameriky. Za dny budu sázet hrášek.


Jen bych ráda přidala svůj postřeh. Viděla jsem u sousedky propletený provázek - spíše silnou niť kolem hrachu a měla vše seřazené jak vojáky. Když jsem ale přijela za týden na chalupu, byl v provázku zapletený, chycený za nožičku, vrabec.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky