pondělí 25. září 2017

Jarní česnek

Sadba se zásadně nakupuje i pro jarní výsadbu v září, a v říjnu už má většina prodejců vyprodáno. Nymí má sadbový česnek pouze BauMax a pro. Z podzimního česneku můžete část použít znovu do výsadby pro příští rok, u jarního se to nedoporučuje.


Právě jarní česnek má nejlepší skladovatelnost, ačkoli nejmenší výnosy. Paličáky mají vysoké výnosy, ale ke skladování se hodí minimálně. Stroužky totiž brzy raší a sesychají.

Allium sativum) je vytrvalá rostlina, která se používá po celém světě nejen k ochucování jídel, ale také v lékařství. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Obsahuje vitamíny B, C, selen, jód a vápník. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě).


K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, nejdéle zraje Benátčan. Z menších ploch můžeme česnek sklízet snadno vytahováním rostlin, případně s pomocí vidlí nebo rýče. Kromě toho, že se česnek dělí na paličák a nepaličák, existují u obou druhů také jarní a podzimní odrůdy.


Těch jarních je nepoměrně méně, protože úroda z jarní výsadby je nižní. Jarní odrůdy vysazujeme co nejdříve, jakmile to půdní podmínky dovolí.

Podzimní výsadbu provádíme od konce září až do zámrazu. U česneku přísně dodržujeme zásady osevního postupu a nikdy nevysazujeme na stejný pozemek opakovaně ani česnek , ani jinou cibulovou zeleninu. Používat pouze uznanou a namořenou. Dobrý den, prosím o radu.


Dostala jsem krásný česnek k sadbě od příbuzné. V pondělí už bylo pole, kam mám česnek sadit, dostatečně vyschlé a tak mohlo dojít k upravení pole traktorem. Plocha byla dvakrát povláčená, takže se. Vhodné jsou i různé druhy roštů.


Důležité je především dobré proudění vzduchu. Nesmí se sušit česnek těsně pod hřebenem střechy, kde by v horkých letních dnech mohlo dojít k jeho uvaření. Jarní druhy česneku sázíme od března do května. Pokud jste nestihli na konci léta vysadit česnek , je nejvyšší čas.


Spolu s šalotkou patří mezi hotové zázraky ze zahrady. Medvědí česnek (správně česnek medvědí) je jedním z prvních poslů jara, který nám stejně jako třeba sněženka podsněžník může po zimě výrazně pomoci nabrat novou vitalitu. Jedná se totiž o velmi účinný prostředek detoxikace organismu, vše ale postupně…. Jasně žluté květy na jemně zeleném stonku o výšce do. Jarní česnek je nejvhodnější sázet od března do konce května.


Nejprve je nutné vyhloubit rýhy, do kterých budete následně sazenice ukládat. Jejich hloubka závisí na velikosti jednotlivých stroužků, protože by nad každým z nich mělo.

Někdo už ho má v zemi od ledna, v tomhle počasí to asi není žádný problém. Při sestavování dubnových receptů jsme se řídili sice trochu ohraným, ale pořád správným pravidlem – nejlepší je jíst, co je zrovna v sezoně a roste. Je to u něj velmi podobné jako u cibule. V ideálních podmínkách je průměrná doba sušení česneku měsíc.


Nejlepší je sušit česnek svázaný ve snopech, zavěšený na stinném místě s dobrým prouděním vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky