úterý 26. září 2017

Kalina vonná

V České republice je poměrně často pěstována jako okrasná dřevina, nápadná vonnými růžovými květy rozkvétajícími v předjaří. Je to společně s vilíny a jasmínem nahokvětým jeden z nejčasněji kvetoucích okrasných keřů. Viburnum farreri, česky kalina vonná , je opadavý keř pocházející z daleké Číny.


Caprifoliaceae – zimolezovité, rodu Viburnum. Připomeňme ještě jasmín nahokvětý a vilíny. Fotografie použité v článku pocházejí z Přezletic, malé to vesničky na severním okraji Prahy a ze Stromovky.

Jsem moc ráda, že jsem je objevila a mohla tak potěšit i Vás ostatní. V množství okrasných keřů pěstovaných na zahradách pro krásná a zajímavá květenství se na kaliny trochu zapomíná. Kalina: okrasný keř na zahradu. Je to škoda, protože kalina překvapí mnohotvárností opadavých i neopadavých listů a vonnými květenstvími různých tvarů.


Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality.


Tento vzpřímený, nepravidelně rozložitý keř dosahující výšky až metrů pochází z Číny. Listy v mladosti zbarvují ke.

Více o tomto keři se dozvíte v našem článku. Rostlina nenáročná a vděčná. Potěší svou vůní, květem i tvarem. Dorůstá do výšky - 1cm.


Do této skupiny patří i hybridní kalina bodnanská ( Viburnum x bodnatense), která dorůstá do výšky – m. Rozkvétá velmi brzy na jaře , většinou v březnu, bohatými růžovými nebo růžovobílými květy trubkovitého tvaru, které krásně voní. Sprawdź, co warto wiedzieć o jej. Její romantické květy však zdobí také nejeden český park a zahradu. Vyniknou o to více, že se objevují brzy zjara.


Vedle svojí příbuzné kaliny bednantské, vilínů nebo jasmínu nahokvětého tak patří k prvním kvetoucím keřům. Durch die handgefertigte Knopfheftung erhält der. Jedná se o časně kvetoucí a rozkladitě rostoucí keř s vonnými, bílorůžovými květy. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Raně kvetoucí kalina vyšlechtěná v Anglii, zaujme sytějším vybarvením růžových květů a bohatým kvetením.


V mírných zimách vykvétá již během ledna a února, před rašením listů. Komentář k článku Acorus calamus - puškvorec obecný:. Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu.


Za normálních okolností sice rozkvétají v březnu, ale pří slabších zimách už v lednu nebo únoru. V době květu velmi nápadně voní příjemnou sladkou vůní.

Středně bujný, vzpřímeně větvený keř. Kvete velmi raně světle růžovými, výrazně vonnými květy. Vysazujeme solitérně nebo v menších skupinách, pěkný doplněk kvetoucích skupin a stylizovaných jarních zahrad. Z časně kvetoucích si pozornost zaslouží ještě kalina vonná (V. fragrans, V. farreri).


Typickým představitelem stálezelených kalin je kalina vrásčitolistá (V. rhytidophyllum), dorůstající při dostatku prostoru až do pětimetrové výšky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky