pátek 29. září 2017

Konfitování masa

Konfitování je způsob pečení masa v tuku a následné konzervace. Tato úprava pochází z Francie. Spočívá v pečení v hlubokém tuku, nejčastěji v sádle. Jedná se o technologii tepelné. Maso se silně nasolilo, pak se zalilo rozpuštěným sádlem, ve kterém se zavařilo.


Potom se tuk s masem nechal ztuhnout.

Tímto způsobem konzervované maso uložené v chladu se dalo skladovat velmi dlouhou dobu. Maso nejprve nasolte ze všech stran. Sůl zpevní strukturu masa na jeho povrchu a uzavře ji, aby veškerá šťáva zůstala uvnitř. Husa pečená v tuku, tedy jinými slovy konfitovaná husa. Takto připravené maso Vás překvapí svoji křehkostí a jemností.


Konfitovani vepřového masa recepty, které budete milovat. Nejčastěji dnes konfitujeme kachní, husí či bažantí maso. Vhodné je vlastně jakékoli.

Oblíbené jsou hovězí, králičí stehno, jehněčí kolínko, bůček atd. Roman Paulus Vám ukáže, jak se takové maso připravuje. Ke konfitování se hodí každý druh masa, avšak nejlépe ho využijete u těch, které jsou přirozeně tužší.


Pokud byste takto připravovali kuřecí prsa, jenž jsou po chvilce restování krásně měkká, bylo by to docela zbytečné, nicméně když dojde na prsa krůtí, kachní nebo husí, tak už se vám konfitovat vyplatí. Kromě zmíněných druhů masa můžete takto upravit i vepřové, hovězí, skopové nebo dokonce i zvěřinu. V dobách, kdy ještě nebyly mrazáky a ledničky, se tato technologie používala ke konzervování masa , aby se nekazilo. Dalším oblíbeným francouzským receptem, který využívá metodu konfitovania je cassoulet, bohaté jídlo z bílé fazole a masa , nejčastěji vepřového, skopového, kachního, husího, které se často nahrazuje párky nebo klobásami.


Po třech hodinách slijeme přebytečný tuk, obsah pekáče kromě masa rozmačkáme, přecedíme a provaříme s trochou vody. Při konfitování se maso totiž nevysuší, je měkké a šťavnaté. Maso je křehké a na povrchu křupavé. Můžete tak zhotovovat kachní a husí maso, líčka, hrudí, ale i vepřový bůček. Není divu, maso takto upravené vyniká neobyčejnou vláčností, šťavnatostí a dokonalou chutí.


Válečky z mletého masa v rajčatové omáčce. Recept na válečky z mletého masa v chutné rajčatové omáčce. Pokrm lze podávat s knedlíkem, rýží i. Stačilo maso jen hodně nasolit, pomalu. Moravský španělský ptáček z vepřového masa.


Tento starodávný způsob úpravy masa přichází opět na scénu!

Je skvělý, téměř bez práce a výsledek se vždy podaří. Jde o velmi pomalé dušení. První svátek vánoční rovná se konfitovaná kachna. Proč konfitovat, jak konfitovat a proč je pro mě kus masa „zdravější“ volbou, než kousek cukroví. Uvařené maso se vložilo do zavařovacích sklenic a zalilo tukem, ve kterém se vařilo.


Původ této přípravy masa z vodní drůbeže se přičítá Francouzům a jejich kuchyni, ovšem tento recept je přizpůsobený našim zvyklostem - kachna = zelí a knedlík. To ponoříte nejlépe do vlastního tuku, případně můžete použít třeba vepřové sádlo (recept na konfitovaná hovězí líčka najdete zde ). Hrnec s masem a tukem potom vložíte do trouby a při nízké teplotě (do 1stupňů) několik hodin pečete, doba záleží na mase, třeba kachna se konfituje zhruba dvě hodiny ( recept zkoukněte zde ).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky