středa 28. srpna 2019

Pěstování kaktusu v bytě

V tom případě někde děláte chybu. I doma v obýváku si můžete sklidit vlastní kávu. Pěstování kávovníku v bytových podmínkách.


Ale pozor, není to tak docela pravda, i kaktusy mají své nároky. Musíme dodržet několik hlavních pravidel.

Mít trpělivost, v zimě dopřát kaktusům kli v létě slunce, a hlavně šetřit se zálivkou. Její krásné květiny se objevují nejčastěji v prosinci - proto se často nazývá grudnik nebo vánoční kaktus. O pěstování kaktusů se říkává, že je to disciplína pro líné zahradníky. Při zalévání v bytě je nejlepší zvolit druhy, které jsou k němu dokonale přizpůsobeny.


Na parapetech, agáve ( Agava ) a aloe ( Aloe ), eszeweria ( Echeveria ) a spurge ( Euphorbia ), bude perfektní houbovitý hmyz ( Rhipsalis ), živé kameny ( Lithops ), tučné kraby ( Crassula ) a nespočet druhů kaktusů ( Cactaceae ). Při pěstování vycházíme z toho, že kaktusy rostou v přírodě v místech s velkým množstvím světla v nejrozmanitějším prostředí od stepí po pralesy, od míst u moře po hory km nad mořem, od míst se stálou vysokou teplotou až po místa, kde v zimě klesá teplota hluboko pod bod mrazu. U většiny druhů je doba vegetace (období dešťů) střídána dobou vegetačního klidu, kdy kaktusy žijí ze zásob ve svém těle.

V zimě by však teplota neměla klesnout pod stupňů Celsia. Jako jednomu z mála sukulentů nevadí více vody, než je běžné. Vhodné místo pro pěstování vánočního kaktusu. Vánoční kaktus umístěte v chladnější místnosti, kde se teplota bude pohybovat nejlépe v rozmezí mezi. Kaktusy se mohou v bytě nechat přes zimu.


Alfou a omegou pěstování vánočního kaktusu je zálivka. V době růstu, od března do července potřebuje vánoční kaktus dostatek vody, ale už od srpna ho zaléváme velmi mírně, jen aby kořenový bal nepřeschl. Jedině tak se na koncích článků objeví během listopadu poupata. Tehdy je správný čas pro zvýšení zálivky, ale nesmíme kaktus přelévat, proto vždy. Během zimy nesmí teplota přesáhnout °C, proto je lépe kaktusy přenést do chladnější místnosti.


Vyšší teploty rostlinám nesvědčí: probouzejí se ze „zimního spánku“, rostou a deformují se. Pozor, v prodeji se mohou objevit i takovéto „rozkvetlé“ kaktusy – nejde o jejich pravé květy, ale o uměle instalované květy slaměnek. Pokud ho každoročně letníte a dodržujete klidové období, bohatě vám vykvete již v prosinci. Máte-li starší rostlinu, vyjímat se vám bude v závěsných nádobách, kde vynikne její převislý růst.


Existují také webové stránky, kde si začínající i zkušení citrusáři mohou získané informace nezávisle ověřit a vyměňovat si poznatky s jinými pěstiteli. Místo pro pěstování Vhodným místem pro pěstování je zahrada nebo balkon.

Máta je choulostivá na chlad a sucho, proto ji raději sázejte do míst, kde bude chráněna před větrem a ostrým sluncem. Pro pěstování kaktusů, které ocení dostatek slunečního světla je nejvíce vhodné jižní nebo jihozápadní okno, kam svítí slunce zejména odpoledne. Naopak pro pěstování některých druhů sukulentů, jako jsou například aloe, haworthie a crassuly je vhodnější okno orientované východním směrem.


Výběrem vhodné skladby druhů je tak možné osídlit teoreticky jakékoliv okno v bytě. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


Představení těchto rostlin, které lze pěstovat jako trvalky v zahradě, ale i druhů vhodných pro pěstování v bytě. Jak pěstovat eukalyptus v bytě ? Eukalyptus, nebo též blahovičník, je skvělou rostlinou jak po stránce dekorační, tak praktické a nakonec i zdravotní. V obchodech je jejich nabídka opravdu bohatá a některé z nich si dokonce můžete pěstovat doma jako dekorativní pokojové rostliny, a jiné třeba i na zahrádce. Nabízíme vám pěstitelské tipy a rady, jak získat exotické ovoce z domácí sklizně. Je-li řeč o pěstování rostlin mimo teplý domov, přijít vhod může sekce, která se věnuje pěstování jarních cibulovin na zahradě.


Užitečné mohou také být informace o tom, jak si naaranžovat květiny jako profesionální zahradník nebo jak v bytě pěstovat domácí bylinky. Už minulou středu jsme mluvili o pěstování kaktusů. Stačí ho totiž občas zalít a udělá v bytě dost parády.


Ještě lepší je, když kaktus vykvete. Pro svůj nezaměnitelný vzhled a příjemné dekorativní schopnosti zdobí nejeden pokoj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky