pátek 9. srpna 2019

Jak pestovat balkonova rajcata

Omamná vůně, atraktivním květenství, široká škála nádherných barev. Není divu, že právě hyacinty patří k nejoblíbenějším jarním květinám. Radost vám navíc mohou dělat jak v interiéru, tak i na zahradě. Pokud je však budete správně pěstovat a věnujete jim náležitou péči. Postup jak pečovat o rajčata v době růstu, tak abychom dosáhli větší úrody.


Vylamováním postranních výhonků podporujeme časné kvetení, udržujeme řidší porost. To, že se jedná o nenáročnou rostlinu ale automaticky neznamená, že se o ní nemusíte nijak starat. Zalévání rajčat a okurek byla u nás odjakživa věda.


Muselo se zalévat ráno a večer, ne tak, aby se z půdy okolo udělalo blátíčko ani aby se voda ro. Jak zasadit rajčata do pytle? Dno pytle pokryjte keramzitem nebo lávovou drtí (tím si připravíte tzv. drenáž), na to nasypte kvalitní substrát, který je určen přímo pro rajčata. Nezapomeňte přidat hnojivo, v podobě granulovaného slepičince, který se na tento druh pěstění osvědčil. Kdo nemá k dispozici kousek půdy, často pěstuje sazeničky na balkonech.


Poradíme vám, jak si vyjednat levnější telefonování nebo internet. Zabere to jen pár minut a můžete tak ušetřit tisíce korun ročně. O samotném pěstování sadby rajčat od semínek - Výsevy rajčat - až do přípravy hotové sazenice čtěte na Sazenice rajčat.


První z nich je dostupná jak ve žlutoplodé, tak červenoplodé variantě. Tato zakrslá rajčátka udělají zahrádkářům velkou radost. Při pravidelném přihnojování jsou po celé léto doslova obsypána malými, chutnými plody. Jejich kompaktní vzrůst z nich dělá překrásné dekorativní rostliny.


Tyčkové typy rajčat rostou do výšky a vyžadují, jak už název napovídá, postavit ke stonku tyčku, podél níž se budou plazit. Přichyťte stonek na několika místech provázkem k tyčce. Pravidelně u této odrůdy zaštipujte boční výhonky, tím posílíte růst plodů. Všechny typy rajčat vyžadují důkladé zalévání a mulčování. Tyčka poskytne rostlinám oporu, po které se budou plazit jak porostou, a bude snazší ze šlahounů otrhat plody.


Hnojení a zálivka Po přesazení pohnojte rybí moučkou, drůbežím hnojem nebo s vodou smíchaným organickým hnojivem s nízkým obsahem sodíku a vysokým obsahem fosforu. Chcete-li si z balkonu vytvořit malou soukromou zahrádku, není nic jednoduššího, než načerpat praktické. Během pár dní semínka vyklíčí a objeví se malé rostlinky, kterým bude trvat přibližně šest týdnů než vytvoří dostatečně velké bulvičky.


Pokud nebudete zapomínat zalévat, můžete se těšit na velmi chutnou úrodu. Jakmile máme k dispozici sazeničky a je vhodná doba k jejich výsadbě ven, umístíme je do pěstebních nádob. Nádoby by měly být dostatečně veliké. Jak postupujeme při výsadbě. Velikost závisí na druhu pěstovaných rajčat a paprik.


Rajče keříčkové balkonové si vystačí s truhlíkem, rajče tyčkové vyžaduje květník podstatně větší. Nebo třeba igelitový pytel. Nejjednodušší je koupit si v květnu předpěstovanou sazenici na trhu či v zahradnictví, na terasy a balkony spíše hodí keříčková, balkonová nebo třešňová (nebo jak se jim říká).


Ale pokud máte dobré podmínky, půjdou pěstovat v nádobě i tyčková. Pokud však toužíte po nezvyklých odrůdách, nezbude než si sazeničky předpěstovat. Solanum lycopersicum), recepty s rajčaty, odrůdy rajčat, jak úspěšně bojovat pro plísni bramborové. Jedná se o velice jednoduchý způsob, jak si doma vypěstovat svá vlastní rajčata. Navíc způsob, který Vám ukážeme my, zajišťuje velkou úrodu po celý rok, nejen v sezóně.


Výsledky kterých dosáhnete vás jistě velmi mile překvapí! Semínka jsem vysel na skoušku do jifů i do substrátu pro výsev a množení, chtěl sem si vyskoušet jaký rozdíl bude v růstu. Vysel sem vše do přenosného sadbovače (pařníčku).


A pak už sem postupoval tak jak je to popsáno na pitlíčkách od semínek. Jak casto pres zimu zalivate nebo jak zazimovavate? Letos jsem pridala hrasek a planuju jeste zkusit dyni.


Jako nejedly bonus mam kastan (tedy jirovec) a asi ctverecniho travniku pro kocky … Doufam, ze se jim na valeni bude libit vic nez loni truhliky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky