čtvrtek 8. srpna 2019

Pěstování rajčat v květináči

Jak na pěstování zeleniny v nádobách? This feature is not available right now. Je to zhruba čtyřicet centimetrů vysoká, silně plodící odrůda typu cherry. Pokud budete rostlinu pravidelně každých čtrnáct dní přihnojovat tekutým hnojivem, citelně zvýšíte násadu plodů, které mají hmotnost čtyřicet gramů a nasládlou chuť.


Pěstování zeleniny v nádobách není jen módním trendem, opravdu v nich dopěstujeme vlastní chutná rajčata a papriky. Přitom samotné pěstování není nikterak složitou záležitostí, určitě nepotřebujeme záhon a můžeme se do pěstování pustit třeba na balkoně panelového bytu, či doma na terase, na dvorečku nebo zahrádce bez záhonků.

Vlastnoručně vypěstovaná zelenina chutná jinak, než ta kupovaná a budeme vědět, co jíme. S pěstování rajčat přímo na záhoně v přírodní zahradě to není úplně růžové. Zkušenosti s bio či eko či přírodním pěstováním jsou spíše negativní. Pěstovat především tyčková rajčata tak nějak téměř bez práce asi ani nejde.


Pěstování na parapetu má také jednu nevýhodu v přerůstání sazeníc - nedostatek světla (sazenice šplhají za světlem) a příliš tepla. Stonek sazenice rajčat se začne protahovat a může být až půl metrový (např. i pokud se opozdíte s výsadbou). Hnojení při pěstování rajčat V průběhu růstu rostliny pravidelně přihnojujeme. Přihnojení formou hnojivé zálivky je nejjednodušší variantou, hnojivý roztok se snadno připravuje, hnojivo Kristalon Start nebo Plod a Květ je snadno dostupné a má vysoký obsah živin.


Vhodné jsou silné pytle (čiré i černé) a doporučuji vždy ustřihnout roh, aby mohla odtékat přebytečná voda.

Právě tato zelenina je pro pěstování v nádobách velmi vhodná. Navíc rajčata a papriky, které si vypěstujeme sami doma, chutnají o poznání lépe, než ty, které jsou k dostání v obchodech. Rajčata – červený poklad zahrady.


Na výsev rajčat je už teď pozdě a jistě vám tyto skvělé rostliny rostou na zahradě nebo v květináči. Co s rajčaty po sklizni. Salát jsem měla v květináči s rajčaty, zakrýval holou půdu. A ve velkém truhlíku na okně jsem mívala pravidelně měsíční jahody, plodily pěkně celou sezonu.


Zbytek byl květinový, ve velkém květináči se moc líbilo jiřinám, rostly a kvetly celou sezonu. Pěstování keříčkových rajčat Keříčková rajčata jsou u nás nejznámější, protože mají málo zrníček a jsou sladce kořenitého aroma. Výsev keříčkových odrůd je možné provádět přímo na zahrádku, lepší je však rajčata předpěstovat.


V čem budeme sazeničky rajčat ze semínek předpěstovávat, záleží na našich možnostech. Mnohým postačí i libovolné plastové nádobky. Nejčastějším způsobem pěstování rajčat je do volné půdy na zahradě. Na klasickém panelákovém balkoně vám porostou i rajčata tyčková, jenže těm už truhlíky nestačí. Pro jejich pěstování použijte květináče s. K domácímu pěstování rajčat si vybereme rané odrůdy.


Před zasazením necháme semena trochu nabobtnat, a to tak, že je dáme asi na dvanáct hodin do vlažné vody. Klíčem k úspěchu rajčat je dát vašim rajčatům konzistentní množství vody, což může být největší výzvou při pěstování rajčat v květináčích.

Cílem je udržet půdu vlhkou, ne mokrou. Příliš mnoho vody může způsobit hnilobu kořenů rostliny. Příliš málo vody zase znamená, že vaše rostliny budou slabé a plody nemusí být velké.


Bohužel i rajčata podléhají různým chorobám a onemocněním. Pěstování rajčat je velmi snadné, právě proto jsou velmi oblíbenou zeleninou. Zejména jsou napadána plísňovými a houbovými onemocněními, které vám nyní v krátkosti popíšeme.


Další výhodou pěstování zeleniny v květináči je to, že tak můžete překonat problémy, jako je špatně odčerpávaná půda, škůdci a půdní choroby. Nízké odrůdy keříčkových rajčat jsou ideální pro pěstování v nádobách na balkónech a terasách, vyšší se hodí na záhony.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky