úterý 13. srpna 2019

Balkonové květiny na přímé slunce

Tyto rostliny ale úplný úpal nemilují, i když se ji dá pomoci, aby snesly i přímé slunce. Dnes vám tedy představíme rostliny, které snesou i extrémní stanoviště, kam pere slunce celý den. Jsou to gazánie, které kvetou přímo na slunci, sanvitálie, ta vytváří perfektní závěsy. Naprostou novinkou je mekadonie s bílými jemnými kvítky.


Zajímavým druhem je pryšec. Které květiny na balkón bez problémů snesou přímé slunce jižní strany?

Begonie sice potřebují dostatek světla, ale pozor na přímé slunce ! Clematis: keř, který se vejde i do květníku Clematis neboli plamének patří ke známým, ale neprávem opomíjeným balkonovkám. Rozhodnete-li se zeminu koupit, tou správnou volbou bude zemina pro muškáty nebo balkonové květiny. Chcete-li si ji namíchat sami, smíchejte zeminu s kompostem a pískem v poměru : : 1. Pakliže se o ně budete správně starat, hodně se rozrostou.


Zářivé gazánie upozorňují na to, že majitel konkrétní domácnosti má opravdový cit týkající se estetiky a ladění barev. Plné slunce mají rády pelargonie a surfinie – Do jednoho truhlíku vysazujeme více rostlin, aby byl růst bohatší – Použijte pouze speciální. Zatímco drobná plamenka šídlolistá odvede skvělou práci na skalkách nebo v kamenných korytech, denivky s jedlými květy můžete vysadit do klasického trvalkového rabata nebo na suchý okraj okrasného jezírka, mavuň, krásnoočko, rozchodníky, řebříček, třapatky spolu s dalšími druhy perfektně doplní prérijní trvalkový záhon.

Podle toho pak vybereme vhodné balkonové květiny - některé slunce milují, jiné upřednostňují stín. Pozor dáváme i na to, zda květiny umístíme na zábradlí balkonu nebo budou stát v blízkosti bílé zdi. Následujícím trvalkám se bude nejlépe dařit na slunném stanovišti a budou zde bohatěji kvést. Stanoviště rostlin kromě oslunění určují i vlhkostní poměry (půda suchá, svěží či vlhká).


Patří sem tedy jak vyloženě suchomilné trvalky, tak rostliny živných a svěžích půd trvalkových záhonů. Vzpřímené verbeny se hodí do květináčů i záhonů. Ani tyto balkonové květiny nejsou ochuzeny na barevné škále, bývají bílé, oranžové, růžové, červené, žluté, fialové i několikabarevné.


Květ verbeny se skládá z několika drobnějších kvítků. Umístíte-li tento malý stromek na přímé slunce , listy by se mohly trochu spálit. Bakopa: Převislá balkónovka na slunce i do polostínu. Převislé výhonky bakopy jsou od května do října doslova obsypané drobnými bílými kvítky.


Venkovní květiny a přímé slunce ? Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Sázkou na jistotu je výběr květin , které přímé slunce a žár milují. Slunce žhne, pálí, a když rostliny bez jeho záře nemohou být, jen nemnohé.


Idální je na přímé slunce, jen výjimečně snáší rostlina stín. Pro bohaté květení doporučujeme dostatek živin – především pak draslíku a fosforu.

Požadavky se bohatě kvetoucí krásnoočko velmi blíží bohatě kvetoucím balkonovkám – surfiniím nebo petuniím. Balkonové květiny jsou nenáročné na prostor, ale potrpí si na kvalitní půdu a hnojení. Proto je sázejte do substrátu, určeného pro balkónové rostliny. Je namíchaný tak, aby rostliny prosperovaly a dlouho kvetly.


V obchodech najdete i speciální substráty pro konkrétní druhy květin, například pro muškáty, petúnie či letničky. Kosmatec sedmikráskový patří mezi méně známé balkonové květiny. Pěstuje se jako letnička.


Je původem z jižní Afriky a Kapska. Jak pěstovat kosmatec sedmikráskový Tuto rostlinu umisťujeme na slunné stanoviště, chráněné před deštěm. Proto by se měly uvadlé květy pravidelně vystřihávat, aby mohly dorůstat nové.


Slunce , vzduch a voda Další možnost pro předpěstování nabízejí rašelinové bobtnající tablety neboli jiffy, které se po důkladném prolití vodou zvětší na asi šestinásobek své výšky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky