pondělí 5. srpna 2019

Škůdci na rajčatech

Nevíte identifikovat chorobu, škůdců či poškození na Vaší rajčatech a zároveň použít adekvátní přípravek či postřik? Mšice, svilušky, třásněnky, všeobecně savý hmyz I rajčata, přestože jsou to velmi aromatické rostliny, bývají napadána mšicemi a sviluškami. Rajče patří mezi zeleniny, jejichž pěstování má v České republice dlouholetou tradici. V současnosti je situace v tomto segmentu velmi problematická, jak dokládá postupné snižování ploch.


Ochrana před škůdci je důležitým faktorem, který významně ovlivňuje kvalitu produkce. Na listech od rajčatů jsem objevil bílé mušky.

Nevím, zda to škodí rostlině a ani nevím o jakého škůdce se jedná. Jestliže vaše pěstovaná rajčata napadnou škůdci , např. Molice si pochutnávají na okrasných rostlinách, okurkách, rajčatech a paprikách. Všechny generace škodí sáním na spodní straně listů a vylučováním medovice.


Rostliny silně poškozuje sáním a přenáší až různých virů. Letos poprvé pěstuji rajčata a papriky a proto prosím o radu, za kterou předem děkuji. V případě napadení rajčat, paprik, aplikujete nějaké postřiky?


Na těchto fotografiích se můžete podívat, jak vypadají rajčata po napadení sviluškami: svilušky na rajčatech foto. Zelenost rajčat Objevíte-li na plodech rajčat tvrdé zelené nebo žluté skvrny, objevující se často poblíž stonku a tvořící jakýsi prstenec, pak obvykle nejde o chorobu v pravém slova smyslu.

Od července objevují na rajčatech vodnaté skvrny, které se rychle šíří (zasahují listy, lodyhu i plody) a později hnědnou. Za vlhkého počasí se na spodní straně napadeného listu může objevit bílý povlak. Neskladuji je v ledničce.


Nevím jestli mohu tato rajčata ještě konzumovat,nebo jestli jsou zdraví škodlivá a obsahují nějakou plíseň. Na území České republiky byl potvrzen první výskyt nebezpečného škůdce rajčat makadlovky Tuta absoluta. S ošetřením rostlin je třeba začít v době výskytu prvních příznaků napadení. Proti padlí na rajčatech je možné použít přípravek na bázi síry.


Nejen plísně, ale i jiné choroby mohou vaši úrodu zničit. Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat.


Hmyzí škůdci na rajčatech Od: rodic 09. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Obrázky s projevy nedostatků živin i napadení škůdci a. Tito škůdci rostlin jsou společně charakterističtí tím, že škodí sáním na mladých částech rostlin. Jsou poměrně malí, jednotlivec nepůsobí velkou škodu přímo, avšak jejich schopnost k rozmnožování je obrovská. Odpověď: Kroucení listů rajčat mají ze škůdců na svědomí nejčastěji mšice nebo svilušky.


Ale píšete, že jste nic takového neobjevil. Jako redakce portálu sazenicka.

Pokud je vám bližší právě hubení škůdců bez chemie, můžete na své zahradě vysázet rostliny, které mšice odpuzují, např. Mšice na rajčatech Velmi nepříjemným škůdcem, který napadá nejen rajčata jsou mšice. Během krátkého časového období se umí rozmnožit a postupně likvidují sazenice rajčat jednu za druhou. Rajčata máme první rok,takže s naprosto čistou hlavou jsem.


Chemická ochrana proti housenkám je založena na bázi účinných látek aba- mectin, indoxacarb a spinosad a proti motýlům na bázi účinných látek acetamipri cypermethrin, deltamethrin, imidacloprid a teflubenzuron. Na rajčatech, zvláště na spodní straně listů, jsou molice všech vývojových stadií. Také se živí sáním rostlinných šťáv, listy kolem rány žloutnou a po větším napadení zhnědnou.


Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho. Není nad pořádný insekticid. Letos jsem měla mšice hlavně na rajčatech a to bych z nich měla vyrobit postřik? Stříkala jsem Bioolem, což je přípravek z řepkového oleje a má mšice zadusit.


Prost chemie je chemie, 07. Obvykle je najdeme přisáté na spodní straně listů, kde vylučují medovici. Napadení poznáme díky vzhledu listů, kdy se napadené listy kroutí, ztrácejí pigment a také se na nich může objevit černá plíseň. Ta je způsobena trusem molice nalepeným na listu.


Navíc molice přenáší virové choroby nebezpečné pro rostliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky