úterý 20. srpna 2019

Artyčok pěstování

Lieblings-Adobe-Software sparen. Creative-Cloud-App herunterladen. Tuto zeleninu by proto měli pojídat lidé mající poruchy trávení, problémy se zánětem žlučníku, žlučových cest a chorobách ledvin. Je také skvělou pochutinou ke kompletní detoxikaci organismu, pomáhá při stařecké cukrovce, artritidě i revmatismu. O jejím pěstování se ví v naší republice velmi málo.


Vhodné stanoviště pro pěstování artyčoků Artyčoky vyžadují hlubokou, lehčí humózní půdu s vysokým obsahem živin.

Zdraví prospěšné látky a modré květy rozhodně jsou důvodem, proč zkusit pěstovat artyčok. Díky výrazným vykrajovaným listům stříbřitě zeleného zbarvení mají i mimo dobu květu velmi dekorativní vzhled. Hlavním účelem pěstování je ale sklizeň jedných a chutných květních lůžek. Sadbu si vypěstujeme výsevem semen v únoru nebo březnu. Pokud jste na výsev artyčoku zapomněli, můžete si již mladé rostliny zakoupit na zahradnickém trhu.


Rostlina se podobá artyčoku zelenému, je však ještě o něco lahodnější. Z rostliny se konzumuje pouze zdužnatělé lůžko nerozvinutého květního úboru, které je vhodné k dušení nebo vaření. Popis: Zeleninový a kardový artyčok je víceletá zelenina, která nachází mezi pěstiteli stále více obliby.

Artyčok pěstujeme ze sadby nebo dělením oddenku. Pochází z teplých středomořských oblastí a. Jedná se o rostlinu příbuznou, i podobnou, bodláku. Sehen Sie jetzt das Video an! Vytváří růžici listů a pěstuje se pro nevyzrálá poupata, která jsou v kuchyni vynikající lahůdkou. Loršský lékopis sice artyčok ještě uvádí, ale zdá se, že rostlina potom ze středověkého bylinného pokladu zmizela — pravděpodobně proto, že se její pěstování na sever od Alp nedařilo.


Vypadá tak trochu jako velký bodlák, je příbuzný s artyčokem, jen má daleko menší květy. Konzumní části artyčoku jsou nerozvinuté květní úbory. Vyžaduje slunné stanoviště a lze ji pěstovat. S venkovní výsadbou se může započít až od druhé poloviny května. Pěstování artyčoků začíná ze semen nejdříve do květináčů a to již v průběhu března.


Rozestupy při výsadbě mezi rostlinami musí být asi tři čtvrtě metru. Nesnáší mrazy pod mínus stupňů Celsia. Když se řekne artyčok , většina z nás si uvědomí, že se jedná o exotický typ zeleniny, avšak už málokdo ví, že části, které konzumujeme, patří jedlému bodláku. Tato zelenina je u nás pořád velmi málo používaná. Nejčastěji se s ní můžeme setkat jako s oblohou pizzy.


Existuje zkrátka mnoho důvodů, proč artyčok pěstovat.

Vzácná lahůdková zelenina Kardy je u nás poměrně málo známá, přestože se pěstovala již ve starověku. Při pěstování vyžadují slunečnou, zahřívanou a chráněnou polohu. Nejlépe se jim daří v lehké, výživné a propustné půdě. Zamokřená území mohou promrzat, což je pro artyčoky nevyhovující.


Pak artyčok vysadíme na záhony, mezi jednotlivými sazenicemi by měl být dostup alespoň sedmdesát centimetrů, lepší je přibližně jeden metr. Stanoviště by mělo být hodně světlé , chráněné před nepříznivými atmosférickými vlivy, půda by měla být lehká a dobře propustná. Je příbuzná bodláku, a jako bodlák také vyhlíží. Jeho lodyha bývá i víc než jeden metr vysoká.


Jak na pěstování artyčoků. Na pěstování poupat potřebujete velké množství rostlin, takže i velkou zahradu. Z poupěte , který je velký asi jak větší tenisový míč získáte jednohubky. Je nutné odstranit všechny tvrdé zákrovní listeny, odřiznout kus špičky a po rozpůlení odstranit vnitřní chloupky. Zahradní kopretiny jsou vhodné k pěstování na téměř každé zahradě, i do přenosných nádob na terasu.


Skvěle vypadají na květinových záhonech spolu s výrazně barevnými květinami, například Kohoutkem chalcedonským – více ZDE , floxy – více ZDE , Lupinou – vlčím bobem – více ZDE , ostrožkou, zvonky či liliemi – více ZDE apod. Pěstování lilku Lilek je teplomilná rostlina a tak ke svému růstu potřebuje mnoho slunce, ochranu před větrem, humózní půdu a vysoké teploty. Lilek je třeba si doma v teple předpěstovat ze semínek, nejlépe již v únoru, protože má dlouhou vegetační dobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky