středa 7. srpna 2019

Americké padlí postřik

Padlí postihuje téměř celou rostlinu, protože napadá nervový systém rostliny. Ty postupně hnědnou a vytvářejí se na nich drobné tmavé pohlavní plodničky. Napadené letorosty zaostávají v růstu, deformují se, někdy se vlivem vytváření adventivních pupenů i rozvětvují a často odumírají. Odborná literatura uvádí, že se tato choroba objevuje také na rybízu (zvlášť černém) a jostě.


Způsobuje ho houba Sphaerotheca morus-uvae , jejíž podhoubí uvolňuje zjara velké množství spór a ty infikují rašící pupeny angreštů.

V našich klimatických podmínkách je jeho silnější výskyt v angreštových porostech vždy důkazem, že povinná péče o porost byla zanedbána. Po sklizni postřik zopakovat a máte po padlí. Ty odolné odrůdy nejsou záchranou.


Nejsou totiž rezistentní, ale mají jen zvýšenou odolnost. Bez těch postřiků taky nepůjdou. Bílé vatovité povlaky postupně hnědnou, listy zasychají a plody jsou nepoživatelné.


Hnědé padlí angreštu je hospodářsky nejvý-znamnějším houbovým onemocněním angreštu.

Tato choroba angreš-tů způsobuje největší škody ze všech ch. Hnědé, takzvané americké padlí Podosphaera mors-uvae, je houbová choroba, která v poslední době váženě ohrožuje angrešt, a také rybíz červený, černý i bílý. Hostitelskými rostlinami je i meruzalka zlatá, rybíz alpinský nebo rybíz skalní. Pochází z Ameriky a dnesdělá starosti pěstitelům téměř po celém světě.


Bio postřik proti americké padlí na bázi přírodních látek. Charakteristika a pěstování Charakteristika: Zvyšuje odolnost zejména angreštu a rybízu proti americké padlí. Také dobře odpuzuje mšice na ovocných str. Na podhoubí se vytvářejí hnědé povlaky silnostěnného sekundárního podhoubí produkují plodnice. Padlí ovšem postupuje velmi rychle a stále hustší a větší skvrny tak zanedlouho napadnou celou rostlinu.


Poškozené rostliny jsou chorobou oslabeny a jejich listy předčasně usychají, zakrňují a opadávají. Padlí přezimuje myceliem v pupenech, ze kterých se v následujícím roce šíří. Infekce většinou začíná 7–dnů před květem a končí v červenci. Optimální pro rozvoj infekce je vyšší teplota a vyšší nebo kolísavá vzdušná vlhkost. Dnes se vyskytuje takřka po celém světě a je nejvážnější chorobou angreštů, může ale napadat i rybíz, zejména rybíz černý.


Je způsobena cizopasnou houbou Podosphaera mors-uvae (syn. Sphaerotheca mors-uvae ) z třídy hub vřeckovýtrusných , čeledi Erysiphaceae.

Padlí révové čili oidium ničí úrodu vinařů Mezi nejznámější a také nejobávanější druhy padlí patří padlí révové, známé též jako oidium. Parazitická houba vytváří moučnaté povlaky nejen na listech, ale i květenstvích a hroznech a způsobuje tak jejich šednutí a deformaci. Přípravek se využívá jak k prevenci tak k léčbě již napadených rostlin. Fungicid je ve formě kapaliny 10ml která se rozředí v literech vody.


Americké padlí STOP Agro je vysoce účinný fungicid ve formě kapaliny která se aplikuje postřikem. Před rozkvětem, po sklizni. Od konce odnožování do vývinu posledního listu.


Zdraví škodlivý při vdechování, styku s kůží a při požití. Za vegetace se hnědé padlí angreštové šíří konidiemi. Chorobu podporují vhodné teploty, dešťové přeháňky, rosy a mlhy, které zajišťují potřebnou vyšší vlhkost vzduchu. Výskyty omezuje trvale deštivé počasí, nízké nebo příliš vysoké teploty a nízká vlhkost vzdušná. Padlí angreštové napadá rybíz mnohem později, nákaza se ale šíří stejně rychle jako u angreštů.


Jakmile se choroba objeví, napadá listy, letorosty, mladé výhony, stopky i bobule. Stíratelný bílý povlak později hnědne (na listech ne) a na plodech způsobí rozrůstající se kožovité skvrny. Plody se deformují, zůstávají tvrdé a nechutné a postupně z větví opadávají.


Padlí je houbová choroba, která napadá rostliny při suchém i teplém počasí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky