pátek 9. srpna 2019

Pupečník asijský pěstování

Pupečník je plazivá, půdopokryvná rostlina. Není však mrazuvzdorný, proto se pěstuje v nádobách, ať už celoročně v pokoji, nebo jako přenosná rostlina. Velmi dobře vypadá v prostorném závěsném květináči, truhlíku či košíku, ze kterého výhony volně splývají.


Konkrétně dovede pomoci s úzkostnými stavy a zároveň snižuje stres, posiluje nervy, zlepšuje soustředění i paměť. Pěstovat ji můžeme jako pokojovou rostlinu. Je to plazivá rostlina, která vynikne v závěsném truhlíku, ze kterého volně splývají její výhony.

Botanický popis a pěstování : Drobná vytrvalá bylina, která má charakteristické plazivé, až m dlouhé výhony, zakořeňující v uzlech. Tuto drobnou tropickou rostlinu s léčivými schopnostmi si můžete vypěstovat i doma. Pomáhá zlepšovat paměť a je lékem při psychických i fyzických potížích. Pokud tedy přemýšlíte o tom, co za rostlinu doma pěstovat pupečník asijský bude skvělá volba.


Pochází z tropických oblastí Asie, u nás se pěstuje jako nádobová rostlina, kterou je třeba chránit před mrazem. Zelené povzbuzení u vás doma Léčivé bylinky nemusíte jen kupovat. Nejvíce je pupečník asijský rozšířen na Srí Lance.


Gotu kola, pupečník asijský , patří mezi tradiční léčivé byliny asijské medicíny,.

Pěstování pupečníku Jelikož jde o tropickou rostlinu, měli bychom se držet několika zásad - pěstovat pupečník na slunném nebo polostinné, teplém místě, , přes léto letnit a na zimu zmírnit zálivku, která by měla být po zbytek roku pokud možno pravidelná a spíše mírná. Známa je také pod názvy pupkovka, elixír mládí, v Indii Gotu Kola. V létě se může dát ven, v zimě je nutné ji vzít zpátky dovnitř. Použití: Čerstvé listy se přimíchají do salátů, nebo se používá podobněj jako pažitka. Z čerstvých nebo sušených listů se připravuje čaj.


Roste na vlhkých, mírně zastíněných místech - okraje vodních toků a bažiny, ale i pastviny a skalnaté srázy. U nás se jedná výlučně o pěstovanou rostlinu, která vyžaduje zazimování v mírně vytápěné místnosti. Je jednou z nejhlavnějších bylin pro regeneraci nervové soustavy do skupiny tzv. Zklidňuje a posiluje nervový systém, podporuje inteligenci, dlouhověkost a paměť.


Významně přispívá k posílení paměti a zlepšení. Vzhledem k tomu, že se nejedná o mrazuvzdornou rostlinu, je vhodné pěstovat v nádobě po celý rok v interiéru či jako přenosnou květinu. Prospívá ve vlhké, humózní zemině na slunci nebo v polostínu. Potřebuje hnojení tekutým hnojivem. Jeho pěstování na našem území není vůbec jednoduché.


Jelikož vyžaduje teplo, je nutné jej pěstovat v bytových podmínkách pouze jako přenosnou či pokojovou rostlinu. OLOMOUC, PŘEROV, PROSTĚJOV, BRNO po předchozí domluvě přes Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Gotu kola, neboli pupečník asijský , je rostlina, která se vyskytuje ve velmi vlhkých oblastech.


Zvyšuje zvláště v mozku tok krve, což stojí za jeho silně kognitivními vlastnostmi.

Na pěstování se hodí obyčejný pěstitelský substrát nebo sadbovací tablety Jiffy. V rodné Asii je považován za elixír mládí podobně jako kořen žen-šenu, i jako afrodisiakum a využíván v léčebné tradici ajurvédy. I já sama jsem blíže poznala tuto bylinu a jsem názoru, že spektrum jejího využití je opravdu dosti široké natolik, že každý z nás by našel důvod k jejímu vyzkoušení. A pokud nás jako bonus čeká tradovaná dlouhověkost, myslím, že není víc, co si přát. Tak hlavně ve zdraví po dlouhá léta u nás všech.


Má plazivý charakter a její schopnost tvořit souvislý zelený koberec plně vystihuje slovní přirovnání - půdopokryvná. Pětičetné bílé květy pupečníku se shlukují v okoličnatém květenství. Plodem je žebrovaná dvounažka přirozeně se rozpadající na dvě oválná semena. Přímo doma v květináči totiž díky pupečníku můžete mít vždy po ruce čerstvou přírodní medicínu. Návod k pěstování paprik Informace k nákupu sazenic chilli paprik, rajčat a dalších rostlin.


Centella asiatica - pupečník asijský , Gotu Kola. Zaujímá i čelní místa v oblibě mezi evropskými uživateli. Jedná se o tradiční léčivou bylinu asijské medicíny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky