čtvrtek 8. srpna 2019

Jeřáb jedlý

Je vyšlechtěný z jeřábu. Jeřáb (Sorbus) je rod keřů a stromů z čeledi růžovité (Rosaceae). Rod čítá 1– 2druhů rozšířených v mírném pásmu severní polokoule, hlavně v Evropě a Asii. Vzhled: Opadavý, až m vysoký strom.


Kůra šedá, hladká, jen ve stáří lehce brázditá. Jedlý jeřáb se liší od obecného také vzpřímenějším růstem, tvarem koruny a méně výrazným ozubením lístků.

Jeřabiny jsou známé stromy naší krajiny a je příjemné vidět, že jeho jedlá odrůda Edulis ( jedlý jeřáb , jeřáb obecný) zažívá svou renesanci. Pokud alej jeřábů byla uměle vysazena, je velmi pravděpodobné, že jde o jedlý poddruh, protože už pěkných pár desítek let se pro zahradnickou výsadbu (včetně parkové zeleně ve městech a podél silnic) používá jedlý jeřáb naroubovaný na divokou podnož. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. V prvním roce je třeba dbát na vytvoření koruny. Později stačí odstraňovat jen starší, méně úrodné větve a přebytečné výhony.


Jeřáb sladkoplodý: nenechte ho bez povšimnutí! Petra Nachtmanová Zdraví prospěšné jeřabiny vás mohou chuťově mile překvapit, pokud si je dobře připravíte. Jeřáb není příliš náročný na polohu ani na péči, jen na příliš vlhkých stanovištích trpí strupovitostí.


Trendy Klamotten stark reduziert - hier im Eight2Nine Online Shop!

Satte Rabatte im 77onlineshop. Jetzt schnell Zugreifen und Sparen! Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Plody se konzumují čerstvé, sušené, ve šťávách, likérech, zavařeninách, čajích, užívají se do jídel i jako náhrada za brusinky.


Jeřáb jedlý má půlku každého lístku hladkou a na zbytku lístku ve směrem k jeho špičce najdeme pilovité zoubky. Plody jeřábu jedlého chutnají jemně nakysle. Jeřáb hrál hlavní roli v obřadech druidů, ve starogermánské mytologii byl zasvěcen bohu hromu Donarovi. Pálením dřeva, listů a plodů jeřábu se prý dají přivolat duchové a domácí skřítci. Pálení plodů v kadidle pomůže k odhánění nežádoucích bytostí.


Dobrý den, tady je chyba v lidovém názvu - jeřáb jedlý je lidový název pro jedlé kultivary jeřábu obecnéího, ptačího např. Jeřáb ptačí má listy pilovité po celém obvodu a jeho chuť je opravdu silně trpká, zatímco jeřáb jedlý má polovinu každého lístku hladkou a na zbytku lístku směrem ke špičce jsou pak pilovité zoubky. Jeho plody chutnají jemně nakysle.


Jeřáb aronie Nero keřový oskeruše moruše jeřáby. Kč Jeřáb Burka oskeruše moruše jeřáby. Kč Klokoč zpeřený původní druhy do krajin. Die besten Jeans-Marken in einem Shop vereint, nur € Versand!


Nejedlý jeřáb má lístky pilovité buď po celé délce okraje, nebo alespoň po více než polovině obvodu. Zároveň však musím dodat, že spousta rostoucích jeřábů jsou kříženci obou poddruhů, takže i jejich znaky jsou někde mezi. Rostlina Jedlý jeřáb, jeřáb obecný 'Edulis' vyžaduje ke zdravému rašení dostatek slunce.

Jeřáb , na jehož jeřabinách si pochutnáte, se jmenuje jeřáb sladkoplodý moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Sazenice radíme pravidelně zalévat.


Bílé květy rozkvetou od května do června. Zelené listy na zimu opadávají před zimními měsíci. Listy mají zelenou barvu. Limonáda s ovocným ledem. Ovoce zalité v tvořítkách na le po zamrazení kostky ledu servírované zalité tonikem a ozdobené lístky máty.


Jeřáb oskeruše není tak běžně k dostání, je to spíše teplomilná dřevina dřevina domovem spíše ve středomoří, však se u nás vzácně pěstuje ponejvíc na Jižní Moravě. Co se týká jeřábu černého - Aronie melanocarpa, tak ten se prodává naroubovaný na podnožích našeho ptačího jeřábu, takže by u vás mohl růst také, ale je to spíše menší stromek. Jedlý živý plot - Muchovník lamarckův (Amelanchier lamarckii) Luxusní rostlina s elegantním vzhledem. Dobře snáší většinu druhů půdy , ale nejlépe se mu daří ve vlhké půdě s dobrou schopností propouštění vody, a na slunném a polostinném místě.


Víte o volně přístupném ovocném stromu ve vašem okoli? Přidejte ho do naší mapy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky